Artikkelit

Pieni pyhä hetki

Pieni pyhä hetki -palsta palaa tauolta loppuvuodesta 2014.

Puun juuret

puun juuret

Viikon ajatus

Partio-ohjaaja keskusteli poikien kanssa metsäretkellä siitä, miksi pitäisi tehdä sitä minkä tietää oikeaksi. Ohjaaja vei pojat minikokoisen puun taimen viereen ja pyysi yhtä poikaa kiskomaan sen maasta ylös. Puu irtosi helposti. Kokeiltiin vähän isompaa puuta. Poika sai tehdä työtä enemmän, mutta lopulta puu irtosi. Seuraavakin nousi pitkän ponnistelun jälkeen. Viimeiseksi poika seisoi suuren puun vierellä. Sitä oli mahdotonta käsivoimin horjuttaa tai irrottaa.

Partio-ohjaajan opetus pojille oli tällainen: "Nämä neljä puuta kuvaavat pahoja taipumuksiamme. Niin kauan kuin ne ovat heikkoja ja kehittymättömiä, voimme hillitsemällä itseämme kitkeä ne pois sydämestämme. Mitä syvemmälle ne pääsevät juurtumaan, sitä vaikeampi on meidän karkottaa ne itsestämme. Vihdoin siihen ei riitä mikään inhimillinen, vaan ainoastaan kaikkivaltiaan Jumalan käsi. Sen tähden poika, pidä tarkoin silmällä sitä, mitä sydämessäsi liikkuu, etteivät pahat taipumukset pääse sinussa juurtumaan ja sinua vihdoin voittamaan."

 

Viikon aihe ja raamatunteksti

pieni pyha hetkiValvokaa!

Liturginen väri: Vihreä

Alttarikynttilät: Kaksi alttarikynttilää

Evankeliumi: 2. Piet. 3: 14, 18

Rakkaat ystävät! Kun te tätä kaikkea odotatte, pyrkikää siihen, että Herra aikanaan voisi havaita teidät puhtaiksi ja moitteettomiksi ja teillä olisi rauha.

Kasvakaa meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen armossa ja tuntemisessa. Hänelle kunnia nyt ja iankaikkisuuden päivään asti. Aamen.

Hyvän lähettiläät

hyvan lahettilaat 

Viikon tekeminen

Askartele kierrätysmateriaaleista valmistettu lahjakassi. Henna Pohja antaa siihen ohjeet blogissaan ja kirjoittaa:

"Voimme päivittäin antaa lähimmäisillemme erilaisia lahjoja. Lahja voi olla pieni hymy, käden puristus, iloinen tervehdys tai se että kohtaamamme ihmiset tulevat huomatuksi. Lahja voi olla myös avun tarjoamista, kuuntelemista, yhdessä itkemistä tai nauramista. Läheisiään voi toki toisinaan muistaa myös pienillä konkreettisimmillakin lahjoilla. Kierrätysmateriaaleista valmistettu lahjapaketti antaa iloa antajalleen ja saajalleen mutta myös ympäristölle. Tässä idea vanhasta sanomalehdestä tehdystä lahjakassista, jota itseään voi myös käyttää useampaan kertaan."

 

Viikon ajatus

The Voice of Finland -ohjelmassa kaksi vuotta tuomari-valmentajana toimineesta Lauri Tähkästä tuli tänä syksynä Kirkon ulkomaanavun Hyvän tahdon lähettiläs. Lauri on luvannut erityisesti auttaa köyhissä oloissa elävien naisten toimeentuloa ja yrittäjyyttä kertomalla niistä ihmisille Suomessa. "Tulen olemaan sanansaattaja, kertomaan tutuille ja tuntemattomille, että olen käynyt Nepalissa", kertoo hän tehtävästään.

Julkkiksia pyydetään usein mukaan tekemään hyvää jonkun tärkeän asian puolesta, siis esiintymään ja kertomaan asiasta muillekin. Hienoa, että he siihen suostuvat ja levittävät hyvää ympärilleen. Meitä tavallisia ihmisiäkin pyydetään hyvän lähettiläiksi. Monet ovat saaneet siihen jo ihan vauvana "kutsun", nimittäin kasteen. Kasteessa Jumala ottaa ihmisen lapsekseen ja kutsuu samalla lähettilääkseen. Kaste on yhtä aikaa sekä Jumalan lahja ihmiselle että kutsu kasvaa Jumalan lapsena ja olla hyvän lähettiläs. Kaikkien ei tarvitse matkustaa Laurin tavoin Nepaliin. Hyvän lähettiläs voi olla monin tavoin. Hyvän levittämistä voi tehdä pienissä asioissa siellä missä elää, kotona, koulussa tai vaikka harrastuksessa.

 

Viikon aihe ja raamatunteksti

pieni pyha hetkiJeesuksen lähettiläät

Liturginen väri: Vihreä

Alttarikynttilät: Kaksi alttarikynttilää

Evankeliumi: Jer. 1: 4-8

Profeetta Jeremialle tuli tämä Herran sana:

- Jo ennen kuin sinut äidinkohdussa muovasin,
minä valitsin sinut.
Jo ennen kuin sinä synnyit maailmaan,
minä pyhitin sinut omakseni
ja määräsin sinut kansojen profeetaksi.

Mutta minä vastasin: "Voi, Herra, Jumalani, en minä osaa puhua, minä olen niin nuori!" Silloin Herra sanoi:

- Älä sano, että olet nuori,
vaan mene, minne ikinä sinut lähetän,
ja puhu, mitä minä käsken sinun puhua.
Älä pelkää ketään,
sillä minä, Herra, olen sinun kanssasi
ja suojelen sinua.

Huolien kantaja

huolien kantaja

Viikon tekeminen

Askartele itsellesi käsiristi eli risti, jota voi pitää kädessä, kun rukoillaan. Voit joko vuolla sen puusta tai tehdä esimerkiksi rautalangasta. Rautalangan voi koristella esimerkiksi pyörittämällä narua sen ympärille.

 

Viikon ajatus

Sain äitienpäivänä lahjaksi pojaltani huolinuken. Se on pieni, rautalangasta ja sen ympärille pyöritetystä narusta tehty nukke. Nuken mukana tuli kertomus vanhasta eteläamerikkalaisesta perinteestä, jossa uskotaan, että murheiden painaessa ne voi puhua nukelle. Nukke kantaa ne murheet, joita emme itse jaksa kantaa.

Ajatus oli kaunis. Nukkea katsoessani keksin, että minulla oikeastaan oli jo aiemminkin ollut "huolinukke". Puinen risti, jonka voi painaa kämmenen ympärille. Sen sain ystävältäni tilanteessa, jossa minulla oli vaikeaa. En usko ristin itsessään kantavan murheitani, mutta käytän ristiä symbolina, esineenä, jota pidän kädessä, kun rukoilen Jumalaa. Uskon, että Jumala voi auttaa meitä huolissa ja murheissa.

Raamatussa kerrotaan Jeesuksen pyytäneen ihmisiä katsomaan luonnon kukkia, sitä miten kauniita ne ovat ja miten Jumala antaa niille kasvun ja pitää niistä huolen, vaikka ne eivät itse tee mitään. Jos kukat voivat luottaa Jumalan huolenpitoon, voivat Jeesuksen mukaan siihen luottaa myös ihmiset.

 

Viikon aihe ja raamatunteksti

pieni pyha hetkiJumalan huolenpito

Liturginen väri: Vihreä

Alttarikynttilät: Kaksi alttarikynttilää

Evankeliumi: Matt. 6: 25-34

Jeesus sanoo:

"Älkää huolehtiko hengestänne, siitä mitä söisitte tai joisitte, älkää ruumiistanne, siitä millä sen vaatettaisitte. Eikö henki ole enemmän kuin ruoka ja ruumis enemmän kuin vaatteet? Katsokaa taivaan lintuja: eivät ne kylvä, eivät ne leikkaa eivätkä kokoa varastoon, ja silti teidän taivaallinen Isänne ruokkii ne. Ja olettehan te paljon enemmän arvoisia kuin linnut! Kuka teistä voi murehtimalla lisätä elämänsä pituutta kyynäränkään vertaa?

Mitä te vaatetuksesta huolehditte! Katsokaa kedon kukkia, kuinka ne nousevat maasta: eivät ne näe vaivaa eivätkä kehrää. Minä sanon teille: edes Salomo kaikessa loistossaan ei ollut niin vaatetettu kuin mikä tahansa niistä. Kun Jumala näin pukee kedon ruohon, joka tänään kasvaa ja huomenna joutuu uuniin, niin tottahan hän teistä huolehtii, te vähäuskoiset!

Älkää siis murehtiko: 'Mitä me nyt syömme?' tai 'Mitä me juomme?' tai 'Mistä me saamme vaatteet?' Tätä kaikkea pakanat tavoittelevat. Teidän taivaallinen Isänne tietää kyllä, että te tarvitsette kaikkea tätä. Etsikää ennen kaikkea Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskasta tahtoaan, niin teille annetaan kaikki tämäkin. Älkää siis huolehtiko huomispäivästä, se pitää kyllä itsestään huolen. Kullekin päivälle riittävät sen omat murheet."

FacebookTwitterYoutubeSoundcloudFlickrIssuuPinterestInstagramTumblr