joulun aika

Viikon aihe ja raamatunteksti

Lupaukset täyttyvät

Liturginen väri: Valkoinen
Alttarikynttilät: Neljä alttarikynttilää

Luuk. 2: 1-14

Siihen aikaan antoi keisari Augustus käskyn, että koko valtakunnassa oli toimitettava verollepano. Tämä verollepano oli ensimmäinen ja tapahtui Quiriniuksen ollessa Syyrian käskynhaltijana. Kaikki menivät kirjoittautumaan veroluetteloon, kukin omaan kaupunkiinsa.

Niin myös Joosef lähti Galileasta, Nasaretin kaupungista, ja meni verollepanoa varten Juudeaan, Daavidin kaupunkiin Betlehemiin, sillä hän kuului Daavidin sukuun. Hän lähti sinne yhdessä kihlattunsa Marian kanssa, joka odotti lasta. Heidän siellä ollessaan tuli Marian synnyttämisen aika, ja hän synnytti pojan, esikoisensa. Hän kapaloi lapsen ja pani hänet seimeen, koska heille ei ollut tilaa majapaikassa.

Sillä seudulla oli paimenia yöllä ulkona vartioimassa laumaansa. Yhtäkkiä heidän edessään seisoi Herran enkeli ja Herran kirkkaus ympäröi heidät. Pelko valtasi paimenet, mutta enkeli sanoi heille: "Älkää pelätkö! Minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon koko kansalle. Tänään on teille Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja. Hän on Kristus, Herra. Tämä on merkkinä teille: te löydätte lapsen, joka makaa kapaloituna seimessä." Ja samalla hetkellä oli enkelin ympärillä suuri taivaallinen sotajoukko, joka ylisti Jumalaa sanoen:

- Jumalan on kunnia korkeuksissa,
maan päällä rauha
ihmisillä, joita hän rakastaa.

 

 

Opetuslapset pelästyivät, kun Jeesus sanoi antavansa henkensä ihmisten edestä. Jeesus tahtoi auttaa heitä kaikessa, mikä tuntui vaikealta.

Hän kertoi vertauksen. Hän pyysi heitä ajattelemaan lampaita. Lampaat tuntevat olonsa turvalliseksi, jos niillä on hyvä paimen, joka on niille tuttu.

Paimen, joka ei mene lammashakaan portista, vaan jostain muualta, on varas. Mutta hän, joka menee portista, on lampaiden paimen. Hänelle portinvartija avaa, ja lampaat kuulevat hänen äänensä.

Paimen tuntee lampaat nimeltä. Hän kutsuu niitä ja päästää ne ulos. Hän kulkee niiden edellä, ja lampaat tuntevat hänen äänensä ja seuraavat häntä. Mutta vierasta ne eivät lähde seuraamaan! Ne karkaavat häneltä, sillä ne eivät tunnista tuota vierasta ääntä. Tämän Jeesus kertoi opetuslapsille, mutta nämä eivät ymmärtäneet, mitä hän tarkoitti.

Jeesus jatkoi: "Rosvo tulee varastamaan lampaat. Minä olen tullut, jotta ne saisivat elää! Minä olen tuo hyvä paimen. Minä tunnen lampaani ja ne tuntevat minut. Minä annan elämäni lampaideni puolesta. Minulla on muitakin lampaita, jotka eivät kuulu tähän laumaan. Heitäkin minä johdatan. On oleva yksi lauma ja yksi paimen."

Jeesus puhui itsestään: "Kukaan ei riistä minun elämääni. Minä annan sen. Minulla on valta antaa se ja ottaa se takaisin. Niin on Jumala määrännyt."

Mitä Jeesus tarkoitti? Tarkoittiko hän, että hän oli heidän kaikkien paimen? Johdattaisiko hän heitä ja auttaisi? Nyt ihmiset alkoivat taas riidellä. Monet sanoivat, että Jeesus oli sairas ja hullu. Toiset sanoivat: "Ei, näin ei hullu puhu. Se, joka on ilkimys tai hullu, ei pysty sellaisiin ihmetekoihin kuin Jeesus."

 

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja