HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

aapine"Älä jätä last Aapise ääre ilma valvontta! See voi oppi murret!" Näin hauskasti lukee lounaismurteella monia runokirjoja kirjoittaneen Heli Laaksosen uuden uutukaisessa Aapine-kirjassa, joka on muuten tämän vuoden yksi Finlandia Junior -kirjapalkintoehdokkaista.

Nimensä mukaisesti Aapine on kuin perinteinen aakkoskirja, jossa käydään läpi jokainen suomenkielen kirjain a:sta ö:hön, paitsi että tässä kirjassa kirjaimet käydään läpi hauskasti lounaismurteella runoillen. Jokaiselle aakkoselle on varattu oma aukeamansa, jossa runoillaan aukeaman teemakirjaimella runoon liittyvän kuvittaja Elina Warstan värikkään kuvituksen kera, esimerkiksi o-kirjainaukeamalla kuvituksena on onnettomia omenoita ja runo on tällainen: "Ovel koputeta. / Oi voi! / Omenapuu oven takan, / joka oksa ojos, / onnetoine vollotta: / Mää ole ontto! / Ollek see onkelma? / Onto sisäl o onnel tila."

Yllättävää ja kekseliästä kirjassa on, etteivät yhdenkään runon sanojen ensimmäiset kirjaimet ala pelkästään aukeaman teemakirjaimella, kuten luulin etukäteen. Siis ei tähän tyyliin: Aatu ajaa autoa. Sen sijaan teemakirjain vilisee runossa, kuten edellä olevassa o-kirjainrunossa on nähtävissä. Kirjan lopussa on vielä muutama lounaismurteella hauskasti kirjoitettu satu, hyödyllinen sanasto lounaismurretta osaamattomille ja koko kirjan yksi mielenkiintoisimmista osioista: tietoa tämän kirjan tekemisestä ja kielioppiopastusta lounaismurteen saloihin.

Kirja oli minusta hauska, mukaansatempaava ja ennen kaikkea aiempiin lukemiini kirjoihin nähden erilainen kirja: harvemmin sitä tuleekaan luettua suomea, joka ei ole aivan totutun kirjakielen näköistä, puhumattakaan ääneen luettuna erilaisen kuuloista.

Suosittelen kirjaa etenkin juuri lukemaan opetteleville esikoulu- ja ala-asteikäisille, koska kirjasta on heille varmasti hyötyä aakkosia opetellessa. Lisäksi kirja sopii minusta myös kaikenikäisille murteiden ja kielellä hassuttelun ystäville. Annan kirjalle 5/5 tähteä, koska en ole koskaan ennen lukenut mitään näin hauskaa aapista.

5 starHeli Laaksonen
Otava 2013
72 sivua


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja