HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

haadeksen taloRick Riordan on noussut maailman maineeseen puolijumala Percy Jacksonista kertovalla sarjallaan. Suomessakin hänen kirjansa ovat olleet myyntilistojen kärjessä ja moni kirjoja vähän lukeva on päätynyt kirjojen maailmaan tämän sarjan kautta. Riordan jatkaa Percyn tarinaa Olympoksen sankarit -kirjasarjassa, jonka neljäs osa ilmestyi suomeksi heinäkuussa.

Percy on kirjan alussa päätynyt pahaan paikkaan yhdessä tyttöystävänsä Annabethin kanssa. He ovat Tartaroksessa kuoleman maailmassa. Heillä on pitkä matka taivallettavana päästäkseen hirviölaumojen ohi Kuoleman ovelle, jotta pääsisivät takaisin elävien maailmaan. Matka on raskas ja täynnä vaaroja, mutta onneksi heillä on apunaan talonmies Bob, joka on varsin omaperäinen hyväksi muuttunut hirviö.

Samaan aikaan Percyn puolijumalaystävät yrittävät löytää reittiä Kuoleman oven toiselle puolelle päästäkseen avaamaan sen Percylle ja Annabethille. Heidänkään matkansa ei ole ongelmaton, vaan useat hirviöt yrittävät estää viimeiseen asti heidän matkansa etenemisen. Matkan tekoon vaaditaan kaikkia puolijumalien osaamia maagisia taitoja ja rutkasti oveluutta.

Riordanin kirjojen suosio perustuu vauhdikkaaseen elokuvamaiseen juoneen. Juoni tempaa mukaansa jo ensimmäiseltä sivulta, eikä hellitä kuin vasta viimeisellä sivulla. Siksi kirja sopiikin loistavasti niille, jotka eivät ole kirjoista aiemmin innostuneet.

Kirjassa on taitavasti käytetty eri henkilöiden näkökulmia: jokainen henkilö näkee tapahtumat hivenen eri kantilta, joten näkökulmatekniikka tuo kirjaan elävyyttä. Riordan kuljettaa kirjassa hienosti myös kahta juonta rinnakkain. Tämä tuo kirjaan entistä enemmän jännitystä, kun kappaleen lopussa sankareita uhkaa vaara ja seuraavassa kappaleessa siirrytäänkin seuraamaan toisen seurueen matkan tekoa. Näin kirjaa ei malta laskea hetkeksikään käsistä.

Kirjan ainoa huono puoli on runsas kirjoitusvirheiden määrä. Virheet häiritsevät lukemista, koska joka kerta väärin kirjoitettuun sanaan törmätessä lukeminen keskeytyy ja on pakko miettiä, mikä sanan pitäisi oikeasti olla. En muista aiemmista sarjan kirjoista, että niissä olisi ollut näin huomiota herättävän paljon kirjoitusvirheitä. Toki yli 500-sivuisen kirjan suomentaminen on iso projekti varsinkin kun kääntämiseen on aikaa reippaasti alle vuosi.

4 starRick Riordan
Otava 2014
567 sivua


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja