Käyttäjän arvio: 5 / 5

HyväHyväHyväHyväHyvä
 

lumen valtakuntaBrittikirjailija Ian Beck on suomalaisille varsin tuntematon nimi. Hänen kirjojaan ei ole aiemmin suomennettu, mutta yli 60-vuotiaalla kirjailijalla on vankka kokemus lasten ja nuorten kirjoista. Lumen valtakunta on hänen ensimmäinen suomeksi ilmestynyt teoksensa.

Beckin kirja yllättää koollaan: se on kovakantinen, mutta kooltaan kuin pokkari. Kirjassa on liki 400 sivua, joka vastaa täysikokoisen kirjan noin 200 sivua. Kirjan lukee siis varsin vauhdikkaasti.

Seuraava yllätys kirjassa on kuivakka alku. Prologi on epäilemättä tarpeellinen juonen kannalta, mutta vanhahtava tyyli tekee siitä hidasta luettavaa.

Olin itse vähällä jättää kirjan lukemisen sikseen heti ensimmäisten sivujen jälkeen, mutta onnekseni jatkoin vielä ensimmäiseen lukuun. Se tempaisi mukaansa hyvin tehokkaasti.

Lumen valtakunta on kertomus hemmotellusta prinssi Osamusta, joka tempaistaan pois ylellisestä elämästään keskelle seikkailua. Toisesta todellisuudesta on päässyt tähän maailmaan demonin apuri, joka kokoaa itselleen armeijaa. Sen tarkoituksena on tuhota koko tuntemamme maailma.

Osamu on ainoa, joka pystyy pysäyttämään demonin apurin. Ainoa ongelma on, että hän ei ole koskaan koskenutkaan miekkaan. Se ei onneksi haittaa, sillä prinssillä on rinnallaan hänen palvelijansa tytär Lissa.

Lumen valtakunta yhdistelee aineksia monesta perinteisestä fantasiakertomuksesta. Siitä löytyvät klassiset elementit perustavanlaatuisesta muutoksesta aina lopulliseen taisteluun asti.

Kirjailija on kuitenkin onnistunut saamaan tarinaan omia vivahteitaan, joten kirja ei ole suinkaan klassikkoteosten kopio.

Kirja ei muutenkaan tunnu sopivan perinteisiin muotteihin. Kirjassa on päähenkilöinä kaksi miestä, mutta sivuhenkilönä häärää vahvatahtoinen Lissa. Onko kirja siis suunnattu pojille vai tytöille? Kirjassa parasta onkin, että se sopii yhtä lailla kummallekin sukupuolelle.

Monien fantasiakirjojen tavoin Beck ei ole venyttänyt Lumen valtakuntaa esimerkiksi trilogiaksi. Mahtipontinen taistelu käydään kirjan loppupuolella, eikä suinkaan sarjan viimeisessä osassa.

Tavallaan on myös harmi, että kirjalle ei ole luvassa jatkoa. Lumen valtakunta on varsin koukuttava. Kirjassa kuljetetaan myös kahta juonta taitavasti rinnakkain, mikä lisää kirjan jännittävyyttä entisestään.

5 starIan Beck
Aurinko Kustannus 2015
383 sivua


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja