HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

justus ja urheat ritaritJustus ja urheat ritarit on pienen espanjalaisen studion animaatio. Se on kuitenkin saanut yllättävän laajan suosion ympäri maailmaa. Suomeenkin elokuva rantautui yli vuoden päästä elokuvan Espanjan ensi-illasta. Suomessa elokuvaa ei nähdä valkokankailla, vaan elokuva päätyi saman tien DVD:lle.

Justus ja urheat ritarit -elokuvan pääroolissa on lakimiehen poika Justus. Isä toivoo myös lapsestaan lakimiestä ja on jo järjestänyt hänelle opiskelupaikankin valmiiksi. Justuksen unelma-ammatti pienestä pojasta asti on kuitenkin ollut ritari. Hänen isoisänsä oli valtakunnassa ihailtu ritari ja Justus haluaisi seurata hänen jalanjälkiään.

Unelman toteuttamiseksi Justuksen on karattava kotoa ja lähdettävä luostariin opiskelemaan ritariksi. Matkallaan hän kohtaa pikaruokapaikaksi muuttuneessa kestikievarissa ravintolan tarjoilijan Talian. Justus ihastuu temperamenttiseen tarjoilijaan. Samaisessa ravintolassa hän kohtaa jakomielisen velhon, joka sekoiluissaan osuu yleensä harvinaisen oikeaan. Justus saa heidät ystävikseen seikkailuun, jossa on tarkoitus anastaa Justuksen isoisän miekka takaisin isoisän murhaajalta.

Justus ja urheat ritarit vetää vertoja animaation tasossa Hollywoodin suurille studioille. Animaatiosta ei uskoisi hetkeäkään, että sen tekijä on varsin pieni espanjalainen studio. Sen sijaan elokuvan juonessa osaamattomuus valitettavasti näkyy. Elokuvassa luodaan monenlaisia juonilankoja, mutta niitä ei solmita missään vaiheessa elokuvaa kiinni toisistaan. Kaiken kaikkiaan elokuvan juoni tuntuu loppuvan kuin seinään. Oletettavasti elokuvasta onkin tulossa jatko-osa.

Elokuva tarjoaa vauhtia, taisteluita ja huumoria. Elokuvassa tuntuu kuitenkin olevan turhan paljon kaikkea. Juoneen on ympätty perinteisen hyvä-paha-asetelman lisäksi rakkaustarina ja massiivinen taistelukohtaus. Käsikirjoittaja ei ole ilmeisesti malttanut jättää mitään perinteisen seikkailuelokuvan ainesta pois. Perinteisiä aineksia on päivitetty vain hivenen nykypäivään, esimerkiksi elokuvan kestikievari on nykyinen pikaruokapaikka.

Elokuvassa on aivan liikaa henkilöhahmoja. Reiluun puoleentoista tuntiin on ahdettu toistakymmentä erilaista hahmoa. Pahoja hahmojakin löytyy peräti neljä kappaletta. Henkilöhahmot jäävät näin ollen katsojalle varsin vieraiksi. Huumorikin jää varsin vaisuksi nopean tahdin takia. Elokuvaa eivät rytmitä edes laulut, sillä niitä ei elokuvassa nähdä yhtään kappaletta.

Kaiken kaikkiaan elokuva tuntuu siltä kuin kelaisi kelpo elokuvaa pikakelauksella. Kelausta ei vain saa pysäytettyä niin halutessaan. Tämän tunteen olisi välttänyt joko karsimalla materiaalin määrää reilulla kädellä tai pidentämällä elokuvaa. Nykyisellään elokuva on liian täyteen ahdettu kokonaisuus.fi-7

3 starManuel Sicilia
Scanbox 2014
Kesto 1 h 32 min

 

justus ja urheat ritarit 1

justus ja urheat ritarit 2

justus ja urheat ritarit 3


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja