HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

taikojen taloTaikojen talo on belgialainen lasten animaatioelokuva. Elokuva sai Suomen ensi-iltansa tämän vuoden syksyllä ja ilmestyi DVD:lle viime kuussa. Elokuva tarjoaa Hollywood-tasoista animaatiota humoristisella juonella.

Taikojen talon pääroolia esittää Myrsky-kissa. Myrsky hylätään keskelle kaupunkia ja orpona se päätyy kuljeskelemaan ympäri kaupunkia. Sattumalta se löytää vanhan kartanon luokse ja päättää hakea sieltä uutta kotia. Talo ei ole kuitenkaan mikä tahansa talo, vaan vanhan taikurin asunto. Taikuri elää suuressa talossaan yhdessä erilaisten maagisten lelujensa kanssa.

Myrsky onnistuu sulattamaan taikurin sydämen ja pääsee osaksi maagisten tavaroiden perhettä. Talossa pitkään asunut Jack-kani ei kuitenkaan hyväksy uutta perheenjäsentä. Se tekee kaikkensa yhdessä ystävänsä Maggie-hiiren kanssa tehdäkseen Myrskyn olon hankalaksi. Toinen ongelma piilee taikurin veljenpojassa, joka olisi kovalla hingulla työntämässä taikuria vanhainkotiin. Veljenpojalla on katalat suunnitelmat mielessään taikurin asunnon myymiseksi.

Elokuvan animaatio vetää vertoja mille tahansa Hollywood-tuotannolle. Kolmiulotteinen animaatio on aidonoloista ja taikurin talosta kertova elokuva on loistava paikka hyödyntää kaikkia mahdollisia 3D-animaation tarjoamia tehosteita. Tehosteilla kuitenkin mässäillään turhankin paljon. Elokuvasta näkee, että elokuvan tuotantoyhtiö on erikoistunut huvipuistojen 4D-elokuvien tekoon. Niissä olennaista on juuri lyhyt pituus ja tehosteiden laaja kirjo. Kokoillan animaatioelokuvaan kuitenkin tarvittaisiin jotakin muutakin sisältöä.

Osa elokuvan kohtauksista on venytetty liiankin pitkiksi tehosteilla prameilun vuoksi. Katsoja ehtii kyllästymään, kun välillä elokuva tuntuu jämähtävän paikoilleen. Toiminnan puutteesta elokuvaa ei voi kuitenkaan syyttää, sillä elokuvassa riittää vauhtia. Elokuvan juoni on varsin toimiva: pitkin elokuvaa on tarjoiltu humoristisia kohtauksia ja sopivasti jännitystä.

Taikojen talon pelastaa pitkälti saksalaisen Ramin Djawadin musiikki. Djawadi on säveltänyt aiemmin musiikkia esimerkiksi Karvakamut ja Kärpäsenä kuuhun -elokuviin sekä Game of Thrones -televisiosarjaan. Taikojen talo -elokuvan musiikki on menevää ja mikä parasta katsoja ei välillä edes huomaa musiikkia, sillä niin hyvin musiikki sulautuu osaksi elokuvaa. Elokuvassa ei ole varsinaisesti lauluja lainkaan, vaan ainoastaan elokuvan tunnelmaan sopivaa taustamusiikkia.

Elokuvan dubbauskin on yllättävää kyllä varsin laadukas. Elokuvan hahmoille ovat äänensä lainanneet esimerkiksi Jussi-palkitut Antti Litja, Sampo Sarkola ja Matleena Kuusniemi. Elokuvan Myrsky-kissan roolin dubbauksesta vastaa kymmenenvuotias Luka Haikonen. Nuoresta iästään huolimatta hän on ehtinyt esiintyä Helsingin Kaupunginteatterin useissa näytelmissä ja dubata Taikojen talon lisäksi elokuvan Vili & Bill. Haikonen ehtii teatterimaailmassa vielä pitkälle, kun on aloittanut näin nuorena.fi-7

4 starBen Stassen ja Jeremy Degruson
Snapper Films 2014
Kesto 1 h 25 min

 

taikojen talo 1

taikojen talo 2

taikojen talo 3

taikojen talo 4


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja