HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

elamalta kaiken sain

 

Kotimaisten elokuvien syksyn aloitti Ollaan vapaita. Seuraava elokuva saapuu teattereihin jo parin viikon päästä ensimmäisestä. Mika Kaurismäen ohjaama Elämältä kaiken sain on monin tavoin vastakohta verrattuna Ollaan vapaita -elokuvaan.

Ollaan vapaita on musiikkielokuva. Kaurismäen elokuvassakin on toki musiikkia, mutta päihtyneiden örisemät karaokelaulut eivät oikein sykähdytä.

Elokuvan pääroolissa esiintyvällä konkarinäyttelijä Vesa-Matti Loirilla laulutaitoa kuitenkin riittäisi, mutta pieniä hyräilyjä lukuun ottamatta Loiri ei pääse ääneen. Toista pääroolia esittää Putouksesta tuttu Armi Toivanen.

Elokuvan kuitenkin onneksi pelastaa nuori 18-vuotias näyttelijä Lenita Susi. Hän näyttelee elokuvassa goottityttö Emiliaa, joka joutuu vastoin tahtoaan muuttamaan isänsä naisystävän isän (Vesa-Matti Loiri) luokse asumaan.

Loirin ja Suden yhteisissä kohtauksissa nuori näyttelijätär pääsee loistamaan. Näyttelijöillä yhteistyö pelaa mainiosti ja se näkyy valkokankaalla. Susi on mainio hieman ujona, mutta maailman suuria totuuksia pohtivana.

Elämältä kaiken sain on kertomus Tiinasta (Armi Toivanen), joka lähtee syntymäpäivänä onnittelemaan isäänsä. Tytär ei ole nähnyt isää moneen vuoteen ja yllättyy löytäessään tämän pyörätuolista.

Vierailu saa aikaan kipinän ja niin Tiina päättää muuttaa isäänsä auttamaan. Mukaan lähtee myös miesystävä (Peter Franzén) ja hänen tyttärensä (Lenita Susi).

Yhteiselo vanhan isän kanssa ei ole kuitenkaan niin autuasta kuin luulisi. Uusioperheen kuvioita saapuu myös sotkemaan remonttimies (Jani Volanen), joka haaveilee yhteisestä tulevaisuudesta Tiinan kanssa. Yhteentörmäyksiltä ei voida siis välttyä.

Elämältä kaiken sain on kuin Loiria varta vasten kirjoitettu elokuva. Loiri esiintyi pääroolissa myös Mika Kaurismäen edellisessä elokuvassa Tie Pohjoiseen.

Näyttelijällä ja hänen roolihenkilöllään Urholla on yllättäviä samankaltaisuuksia. Loiri ja Urho kärsivät molemmat diabeteksesta ja ovat laihtuneet viime vuosina melkoisesti. Alzheimerin tautia ei Loirilla kuitenkaan julkisuuteen kerrottujen tietojen mukaan ole toisin kuin Urholla.

Elokuvassa alkoholin kanssa läträtään yllin kyllin ja tupakkakin maistuu roolihenkilöille. Lisäksi elokuvassa on väkivaltaa ja uhkaavia kohtauksia, joten se ei ole aivan pienten lasten elokuva. Elokuva on siksi kielletty alle 12-vuotiailta.

Sama ikäraja on myös Ollaan vapaita -elokuvassa. Näistä kahdesta elokuvasta kävisin kuitenkin mieluummin katsomassa Ollaan vapaita -elokuvan.

Elämältä kaiken sain -elokuvan juoni on paljon ennalta-arvattavampi kuin toisessa uudessa kotimaisessa elokuvassa. Ollaan vapaita on myös musiikista pitävälle paljon antoisampi ja tarinana huomattavasti mielenkiintoisempi.

Elämältä kaiken sain -elokuva saa ensi-iltansa 21.8.2015.fi-12

3 starMika Kaurismäki
Marianna Films 2015
Kesto 1 h 43 min


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja