HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

napapiirin sankarit 2

 

Ensimmäinen Napapiirin sankarit sai ensi-iltansa viisi vuotta sitten. Kotimainen elokuva oli yleisömenestys: se kohosi yli 300 000 katsojalla Suomen vuoden katsotuimmaksi elokuvaksi. Se peittosi jopa suositun Sinkkuelämää 2 -elokuvan, joka on melkoinen saavutus.

Ei ole siis lainkaan ihme, että Napapiirin sankareille luotiin jatko-osa. Tosin tuotantotiimi on laitettu jatko-osassa uusiksi: Dome Karukosken sijaan elokuvan ohjasi kokematon Teppo Airaksinen ja Jasper Pääkkönen on pudonnut näyttelijäkaartista pois.

Uusi elokuva jatkaa samalla radalla kuin aikaisempikin, mutta elokuvan henki on huomattavan erilainen. Jatko-osassa elokuvan pääpari Janne (Jussi Vatanen) ja Inari (Pamela Tola) on saanut lapsen. Lapsi vie Inarin ajan, eikä parisuhteeseen saati juhlimiseen jää aikaa.

Kaikki kuitenkin muuttuu, kun tuttavapariskunta saapuu vierailulle perheen luokse. Naiset päättävät lähteä viettämään tyttöjen iltaa ja jättää miehet kahdestaan lapsenvahdeiksi.

Miehet ovat kuitenkin suunnitelleet lähtevänsä häihin kuokkimaan. Lapsenhoito on vähällä estää heidän suunnitelmansa. He saavat kuitenkin onnekseen älynväläyksen ottaa lapsi häihin mukaan.

Illan aikana Jannelle kuitenkin selviää, että lapsen mukaan ottaminen ei ollut järkevin valinta.

Napapiirin sankarit on huumoripitoinen elokuva, jossa vauhtia riittää yllin kyllin. Elokuva ei ole kuitenkaan missään nimessä suunnattu lapsille.

Alkoholia nautitaan elokuvassa turhankin paljon. Myös väkivaltaa ja paljasta pintaa riittää.

Elokuvan erikoistehosteisiin on panostettu poikkeuksellisen paljon. Elokuvassa nähdään esimerkiksi Hornet-hävittäjien mahtipontinen tulishow.

Elokuvan taustatiimiin on palkattu myös eläinkouluttaja Tuire Kaimio. Hän vastaa undulaattien ja porojen ohjaamisesta.

Elokuva ei sovi eläinnäyttelijöistä huolimatta eläinten ystäville. Sekä undulaatit että porot kokevat karmaisevan kohtalon, joka on ajoittain kuvottavaa katsottavaa. Elokuva ei siksi sovi herkimmille yli 12-vuotiaillekaan.

Elokuvan ehdoton vahvuus on maisemissa ja lapsinäyttelijässä.

Elokuva on kuvattu Kolarin, Ylläksen ja Levin maisemissa Suomen Lapissa parhaimpana ruska-aikana. Maisemat ovat komeita ja kaikki ruskan eri sävyt näkyvät hyvin Lapin luonnossa.

Elokuvan lapsinäyttelijä Pinja Pakisjärvi on myös vallan mainio. Hän ei sano sanaakaan, mutta hurmaa pelkällä olemuksellaan.

Päähenkilöiden sijaan katsojan huomio kiinnittyy täysin pikkuiseen. Hänen potalla käyntiharjoituksensa on huvittavaa katsottavaa.

Nuori näyttelijä pääsee vielä elämässään pitkälle. Toivottavasti näemme Pakisjärven Napapiirin sankarien kolmannen osan päätähtenä.

Napapiirin sankarit 2 -elokuva saa ensi-iltansa 30.9.2015.fi-12

3 starTeppo Airaksinen
Yellow Film & TV 2015
Kesto 1 h 30 min


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja