Käyttäjän arvio: 5 / 5

HyväHyväHyväHyväHyvä
 

zootropolis 1

 

Disneyn kevään uutuusanimaatio osasi yllättää aihevalinnallaan. Takuuvarmojen jatko-osien sijaan valkokankaalla on nähty maaliskuun alusta asti eläinten omasta maailmasta kertova Zootropolis.

Täysin uudesta aiheesta ei ole kuitenkaan kyse. Disneyllä on vahva perinne eläinanimaatioissa: esimerkiksi Robin Hoodin pääosassa seikkaili kettu.

Zootropoliksen pääosassa paistattelee kuitenkin jänis Judy. Hänellä on unelma päästä poliisiksi. Eläinten tasa-arvosta huolimatta maassa ei ole koskaan nähty jänispoliisia. Vanhemmatkin kannustavat häntä poliisin sijaan porkkanaviljelijäksi.

Judy päättää sinnikkäästi toteuttaa unelmansa ja valmistuukin lajinsa ensimmäiseksi poliisiksi. Esteet eivät kuitenkaan pääty poliisiksi nimeämiseen. Uusi työnantaja ei usko jäniksen kykyihin.

Kiperä katoamistapaus tarjoaa Judylle mahdollisuuden näyttää taitonsa. Mistä löytyy kadonnut saukko?

Eläinten valtakunta on herkullinen aihe, johon elokuvan tekijät ovat ammentaneet runsaasti vaikutteita kaikkien tuntemista saduista.

Kettu ja jänis on ehkä eläinsatujen perinteisin asetelma. Jänis on nopea, mutta hidasälyinen. Kettu puolestaan jänistä hitaampi, mutta ovela.

Elokuvan päähenkilöparina nähdään elokuvassa varsin yllätyksettömästi jänis ja kettu. Elokuva lähtee kuitenkin rikkomaan monella tasolla raja-aitoja.

Zootropoliksessa kaikki eläimet ovat näennäisesti samanarvoisia. Kasvissyöjät katsovat kuitenkin petoeläimiä kieroon.

Erityisen vahvasti erimielisyys tulee esille, kun yksittäiset pedot taantuvat villeiksi. Se kylvää pelonsiemenen kasvissyöjien mieliin.

Elokuva puhuukin vahvasti suvaitsevaisuuden puolesta: erilaisuus on arvokasta. Vaikka elokuva kertookin kuvitteellisesta maailmasta, sen sanoma toimii erittäin hyvin myös todellisessa maailmassa.

Judyn kaltaisia unelmoijia löytyy varmasti lukuisia. Unelmien esteenä voi olla kuitenkin esimerkiksi sukupuoli. Miksei nainen voisi olla lakimies tai mies lentoemäntä?

Sanoman lisäksi elokuvan animaatio on erittäin onnistunut. Maisemat lumoavat taidokkuudellaan, kun kohtauksesta toiseen siirrytään sademetsästä aavikolle ja jäätikölle.

Elokuvan juonessakaan ei ole moittimista: se tempaa mukaansa ensimmäisiltä minuuteilta, eikä elokuvaa katsoessa tule katsottua kelloa.

5 starByron Howard ja Rich Moore
Walt Disney Pictures 2016
fi 7Kesto 1 h 48 min

 

zootropolis 2


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja