Tällä lauseella alkaa J.R.R. Tolkienin upea kirjallinen teos Hobitti, joka on hänen ensimmäinen kirjansa suuresta Keski-Maa-fantasiasarjasta.

hobitti

Alunperin Tolkienin ideana ei ollut tehdä kirjoja, vaan hän halusi luoda oman fantasiamaailman hahmoineen ja kielineen. Hän kehitteli maailman ja siinä sivussa pieniä tarinoita ja luki niitä lapsilleen. Lopulta vuonna 1937 hän julkaisi ensimmäisen kirjansa Hobitti, eli sinne ja takaisin. Tämän jälkeen kaikki mitä John Ronald Reuel Tolkien on kirjoittanut, on ollut klassikkoa. Kaikki tämän hetken fantasiakirjallisuus on velkaa Tolkienille ja hänen tarinoilleen hobiteista, kääpiöistä, haltioista ja velhoista.

Kirja kertoo tarinan nuoresta mutta uteliaasta hobitista, nimeltä Bilbo Reppuli, joka joutuu tahtomattaan seikkailuun 13 kääpiön kanssa. Heidän tavoitteenaan on etsiä takaisin lohikäärmeen varastama aarre. Siihen tarkoitukseen kääpiöt tarvitsevat voron. Samalla Bilbosta halutaan ryhmän 14. jäsen, sillä kaikkihan tietävät että 13 on epäonnen luku.

Myös velho Gandalfilla on sormensa pelissä, sillä hän tietää että hobitit ovat rotu, jolla voi olla uskomattomia voimia vaarojen keskellä, vaikka he pelkäävätkin kaikkea outoa ja elävät mieluiten laiskaa ja vaatimatonta elämää. Tarina osoittaa tämän pitävän paikkansa, sillä useammin kuin kerran Bilbo onnistuu pelastamaan kääpiöystävänsä pulasta. Tarinan edetessä tapahtuu jotain, joka johtaa Tolkienin myöhemmin kirjoittaman Taru sormusten herrasta -pääteoksen tapahtumiin.

Hobitit ovat pienikokoisia otuksia, jotka rakastavat hyvää ruokaa, rentoa olemista ja puutarhanhoitoa. He ovat tanakoita ja suippokorvaisia sekä karvajalkaisia ja iloluonteisia otuksia. Hobitit eivät ole väkivaltaisia, vaan rakastavat rauhaa ja haluavat että muutkin eläisivät rauhassa. Joku voisi sanoa heitä pelkureiksi, mitä he oikeastaan ovatkin, mutta tosipaikan tullen hobiteista löytyy kuitenkin urheutta, rohkeutta ja päättäväisyyttä, varsinkin jos he itse tai heidän ystävänsä ovat uhattuina.

Hobitit pitävät erityisesti syömisestä. Hobittikielestä olemmekin saaneet sanontoja kuten toinen aamiainen. Hobitteja kutsutaan myös puolituisiksi heidän kokonsa takia, mutta silti he elävät pidempään kuin ihmiset. Hobitti aikuistuu vasta 33 vuoden iässä. Hobitit asuvat viihtyisissä koloissa Konnussa, joka sijaitsee Keski-Maan pohjoisosassa.

Idea Hobitti-kirjan filmaamiseksi syntyi jo Taru sormusten herrasta -elokuvien tekovaiheessa. Tuotanto kuitenkin viivästyi ohjaaja Peter Jacksonin ajauduttua riitoihin tuotantoyhtiön kanssa.

hobitit valtaavat valkokankaat

Kuvaukset saatiin kuitenkin lopulta käyntiin vuonna 2011. Samalla myös Hobitti-elokuvasta päätettiin tehdä trilogia. Ensimmäinen saapui elokuvateattereihin nyt joulukuussa ja loput kaksi osaa seuraavat noin vuoden välein. Elokuvien nimet ovat: Odottamaton matka (The Hobbit: An Unexpected Journey), Smaugin autioittama maa (The Hobbit: The Desolation of Smaug) sekä Sinne ja takaisin (The Hobbit: There and Back Again).

Elokuvan näyttelijäkaartiin saatiin runsaasti vanhoja Sormusten herra -tähtiä, mikä antaa elokuvalle syvyyttä tapahtumina ennen Sormusten herraa. Gandalf (Ian McKellen) ja Klonkku (Andy Serkis) ovat molemmissa tarinoissa pääosissa ja erityisesti Elijah Woodin Frodo-hahmo tuo mukaan säväyksen tuttua Sormusten herraa. Lisäksi mukaan on saatu Sarumanin (Christopher Lee) ohella haltiaruhtinaat Elrond (Hugo Weaving) ja Galadriel (Cate Blanchett).

Tarina sijoittuu aikaan noin 30 vuotta ennen Sormusten herran alkutapahtumia ja kertoo paitsi jännittävästä seikkailusta, myös itse sormuksen löytymisestä toimien siten alkujaksona aiemmin julkaistuille elokuville.

Ensimmäinen elokuva, Odottamaton matka, kestää noin 3 tuntia, vaikka kattaa vain noin 120 sivua kirjasta. Elokuvan kuvaamiseen käytetyllä 3D HFR -formaatilla on saatu aikaan uudenlainen elokuvakokemus, jossa silmä näkee 48 kuvaa sekunnissa perinteisen 24 kuvan sijaan. Odottamaton matka on samalla ensimmäinen kyseistä High Frame Rate -tekniikkaa käyttävä elokuva.

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja