Pelit

jaa sulaaJää Sulaa on uusi suomalainen lautapeli. Pelissä pingviiniperhe seikkailee napajäätiköllä Eteläisellä jäämerellä. Poikaset ovat vaarassa joutua liian kauas emostaan, kun aurinko sulattaa jäätä ja siitä alkaa jo irrota lohkareita. Tehtävänäsi pelaajana on auttaa poikaset turvaan emon luokse.

Sisältönä on pelilauta, joka esittää jäämerta, 91 jäälaattaa (+5 varalaattaa), sääntövihko ja puisia pingviini-pelinappuloita 24 kappaletta. Jokainen pelaaja saa ennen pelin alkamista yhden pingviiniperheen nappulat, esimerkiksi kaikki keltaiset pingviinit. Pelilaudalle pitää kääntää jäälauttoja vierekkäin kuvapuoli alaspäin. Pingviininappulat asetellaan uloimmille jäälautoille.

Pelissä pyritään saamaan poikaset omaa emoa ympäröiville jäälautoille tai viemään vastapelaajan poikasilta vapaita paikkoja. Pelivuoron aikana pelaaja poistaa yhden jäälautan pelilaudalta sekä siirtää poikastaan. Poistetun jäälautan toiselta puolelta voi seurata erikoistoimintoja kuten aurinko, joka poistaa vielä yhden jäälautan lisää. Poikasten liikkumistavat ovat askel, paikan vaihto ja jäälautalla seilaaminen, joista kerrotaan lisää sääntövihkossa.

Peli loppuu, kun joku pelaajista saa kaikki poikaset turvaan pingviiniemon luo, tai kun viimeinenkin vapaa jäälautta on poistettu laudalta. Voittaja selviää pisteiden laskennalla. Pisteitä saa emon viereen tuoduista omista poikasista ja menettää vieraista poikasista.

Peli oli ehkä hieman tylsähkö ja aloittelijalle monimutkainen sääntöjen osalta. Kaikkiin kysymyksiin, jotka heräsivät peliä pelatessa, ei saanut vastausta säännöistä. Materiaalit tuntuivat kuitenkin laadukkailta ja pelin laatikko oli suunniteltu kivan näköiseksi. Itse peli oli aika apaattisen värinen ja ei niin houkutteleva. Juoni oli hyvä, mutta tuntui kuin kehittely olisi jäänyt puolitiehen.

2 starRoll D6 Games
Pelisuunnittelu: Jarno Siekkinen
Peliaika: 45 minuuttia
Yli 6-vuotiaille
2-4 pelaajaa

 

jaa sulaa 1

Pikkuveljeni Visa testaa uutta peliä.

Kuva: Pinja Lampinen

 

hobitti lautapeliPelissä seurataan kirjan tapahtumia ja pelisessioiden välissä kuullaan pieniä pätkiä kirjan seikkailuista. Pelaajat lähtevät ryhmänä kohti Yksinäistä vuorta. Reitin varrella pelissä on monenlaisia tapahtumia ja seikkailuja. Matkatessa hankitaan kokemusta ja taitoja, joiden avulla pärjätään seikkailuosuudessa. Sormuksen haltija on aina hieman paremmassa asemassa ja peli päättyy Smaug-lohikäärmeen kohtaamiseen viimeisessä seikkailussa. Tämän jälkeen katsotaan, kenellä on isoin aarre ja kuka on pelin voittaja.

Peli on helppo oppia, mutta vaatii kuitenkin hieman perehtymistä sääntöihin. Jokainen pelisessio on erilainen eikä sessioiden kesto muodostu turhan pitkäksi, joten peliä tulee oikeasti pelattua. Hieno peli kaikille Hobitti-faneille.

Peliko
+10-vuotiaille

kosminen kierrosPelaajat muodostavat yhdessä astronauttijoukon ja tehtävänä on kiertää aurinko sekä samalla tutkia eri taivaankappaleita.

Erilaiseksi tämän pelin tekee se, että sitä pelataan kahdella pelilaudalla: avaruus- ja aluspelilaudoilla. Jokaisella pelaajalla on oma astronauttinappula, jota siirretään aluslaudalla. Avaruuspelilaudalla liikutellaan yhteistä rakettia ja se tekeekin pelaamisesta mielenkiintoisen, sillä yhteistyötä tarvitaan.

Peli voi päättyä kahdella tavalla: joko avaruusraketti tuhoutuu tai selviytyy maahan. Voittaja on se, joka on kerännyt eniten pisteitä tietokorttien avulla.

Kosmisessa kierroksessa voi pelata kolme eri taitotasoa:

  1. Avaruuskokelaat
  2. Avaruuskadetit
  3. Avaruusupseerit

Aluksi pelaaminen tuntuu haastavalta, mutta pian siihen tottuu. Peli on toisaalta hauska ja opettavainen, sillä siinä oppii planeettojen nimiä ja tietoja niistä. Lisäksi pelimateriaali on hyvin tehty ja varsinkin tietokortteja on kiva tutkia. Säännöt kannattaa lukea tarkkaan.

4 starOppi&Ilo
8–99-vuotiaille

 

sanasankariAhaa, nyt mä sen keksin. – Apua, en mä keksi, kuuluu vuorotellen kun päästän isoveljeni ja pikkusiskoni pelaamaan Sanasankari-peliä. Pelin idea on keksiä mahdollisimman monta arvoitusta aiheesta ja tietyllä kirjaimella alkavaa sanaa. Sanojen keksimiseen on aikaa vain tiimalasin valumisen ajan.

Sanasankari-pelin idea on sen verran koukuttava, että intoa riittää viimeiseen kierrokseen asti. Pelin suositusikäraja on 8–99-vuotta, joten Sanasankari-peli soveltuu koko perheelle yhdessä pelaamiseen. Eikä vanhempien voitto ole varma, sillä 11-vuotias pikkusiskoni pelasi tasapelin 17-vuotiaan isoveljeni kanssa.

Sanasankari-peli on Aliaksen veroinen sanapeli, jossa riittää pelaamista useammille pelikerroille. Pakkauskaan ei ole liian iso mukaan otettavaksi automatkoille.

Suosittelen peliä kaikille 8–99-vuotiaille. Annan pelille 5/5 tähteä.

5 starOppi&Ilo
8–99-vuotiaille

 

halki poikki pinoonPelissä yritetään järjestää eri asioita järjestykseen. Pelissä on 300 kysymyskorttia. Jokaisessa on viisi vaihtoehtoa ja ne on järjestettävä esimerkiksi painon tai sijainnin mukaan pyydettyyn järjestykseen.

Pelilaudalla liikutaan oikeilla vastauksilla eteenpäin riippuen annetuista ohjeista. Joskus väärät vastaukset vievät taaksepäin, mutta eivät aina.

Pelilauta tekee pelistä jännittävän. Kysymykset olivat mielestäni vähän vaikeita, mutta arvaamallakin voi pärjätä...

3 starOppi&Ilo
10–99-vuotiaille

 

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja