Metsän tarina -elokuvan tuottaja Marko Röhr kertoo Metsän tarinaa edeltäneen suomalaisen luontoelokuvan olleen elokuvateattereissa vajaat 50 vuotta sitten.

metsan tarina

 

Miten Metsän tarina -elokuvan tekijät uskalsivat tarttua aiheeseen? "Minä luulen, että ehkä muut elokuvantekijät ovat olleet niin paljon fiksumpia, että ne on tiennyt, kuinka suuriin vaikeuksiin joutuu, kun lähtee tekemään luontoelokuvaa", naurahtaa Röhr.

Röhr myöntää luontoelokuvan teon vaativan sydämenpaloa luontoa kohtaan. Hänellä on ollut itsellään pitkään haaveena tehdä elokuva Suomen luonnosta ja elokuvaa varten oltiin kuvattu ja kasattu aineistoa. Kun luontokuvaajat Hannu Siitonen ja Mikko Pöllänen tarjosivat kuvaamaansa materiaalia MRP Matila Röhr Productions -tuotantoyhtiön televisiopuolelle, niin Röhr iski kyntensä niihin. Siinä vaiheessa ohjaaja-käsikirjoittaja Ville Suhonen tuli myös mukaan elokuvan tekoon.

 

metsan tarina 1

 

"Kun Marko kertoi minulle, että hän haluaisi tämän elokuvan elokuvateattereihin – – niin minä heti tajusin, että nyt jos mennään elokuvateattereihin niin se ei voi olla tämmöinen avara luonto -ohjelma, vaan sen täytyy olla moniulotteisempaa", toteaa Suhonen. Hän lähti kehittelemään elokuvaan juonta vanhojen mytologioiden pohjalle. Toisin kuin television luonto-ohjelmassa, elokuvassa ei tarvitse selostaa, mitä kuvassa tapahtuu. Tämän oivalluksen pohjalta hän kehitti elokuvaan isän ja pojan kertojaääniksi.

Luontokuvaajat Hannu Siitonen ja Mikko Pöllänen kuvasivat materiaalia elokuvaa varten neljä vuotta. Esileikattua materiaalia syntyi yli 20 tuntia. Tästä materiaalista leikkaaja Kim Saarniluoto hioi puolessatoista vuodessa 75 minuutin elokuvan.

 

metsan tarina 4

 

Röhr ja Suhonen ovat tyytyväisiä lopputulokseen. "Kyllä minä pidän alusta, lopusta ja aika paljon sieltä välistäkin", toteaa Suhonen tyytyväisenä. Hän toivoo enemmän ja useammin elokuvia suomalaisesta luonnosta valkokankaalle.

Röhr mainitsee yhdeksi lempikohtauksekseen liito-oravakuvat, joissa luontokuvaaja on päässyt todella läheltä seuraamaan liito-oravan arkea. Kaikki elokuvan eläimet ovat villejä. Elokuvassa ei ole käytetty yhtään kesytettyä eläintä. Yleensä isot petoeläimet kuvataan piilokojuista tai eläintarhoissa, mutta esimerkiksi Metsän tarina -elokuvassa ilveksen pennut on kuvattu luonnon oloissa.

 

metsan tarina 6

 

Suhosen mielestä luontokuvaajien sankaruus näkyy lopputuloksessa. "Jos sinä lähdet itse metsään ja ajattelet, että kuvaanpas nyt hiukan tuossa pöllöä, niin sinä huomaat, että se ei olekaan niin helppoa", hän toteaa, "jos jotain pöllökuvaa haluaa niin siihen voi todellakin mennä monta vuotta."

 

Jiipeenetti tapasi tuottaja Marko Röhrin ja ohjaaja-käsikirjoittaja Ville Suhosen elokuvan ennakkonäytöksessä: katso tästä video

 

Metsän tarina -elokuvan ensi-ilta on perjantaina 28.12.

Lue myös Jiipeenetin arvostelu elokuvasta.

Kuvat: Hannu Siitonen

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja