×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 382

Eevertin joulu 1Pienessä Eevert Taavitsaisen talossa odotellaan joulua. Joulukalenterin luukut avautuvat yksi toisensa jälkeen päivittäin. Joka aamu on mahdollista lueka uusi juttu Eevertin joulunodotuksesta.

Eevert Taavitsaisen talo on Mare Kinasen nukkekoti. Talossa asustaa jo eläkkeelle jäänyt merikapteeni, jonka elämän juttuja voi nukketalon blogissa seurata. Suosituksi on muodostunut jo perinteinen Eevertin joulukalenteri. Eevertti kertoo itsestään:

"Olen eläkepäiviäni ansaitusti viettävä merikapteeni, jonka muistoja ja kokemuksia on talletettu tämän blogin kirjoituksiin.

Olen lähtenyt lapsuudenkodistani jo nuorena kollina, 16v. omille teilleni ja monenlaisia elämänvaiheita on mahtunut kaikkiin vuosiini. Maailmaa on koluttu moneta laidalta ja mieli vetää edelleenkin eteenpin ja uusiin maisemiin aina kun se vain on mahdollista.

Saattaa olla, että vanhaksi käynyt mieleni sekoittaa eri sukujen muistoja iloiseksi sopaksi. Joten yhtenäistä tarinaa tai kokemusten kiertoa ei teksteistä pysty löytämään.

Sattumuksia ja matkakertomuksia löytyy niin menneestä kuin tästä ajastakin.

Syntyjäni olen maalaispoika ja pienviljelijä-perheen kasvatti. Kotitilalla oli 12 lehmää ja satunnaisesti sikoja ja jokunen kotilammas. Lampaita ei varsinaisesti kasvatettu, kunhan oli pihalammas. Ensimmäinen jonka muistan oli Ulla. Se kulki paikasta toiseen taluttamalla ja oli kiinni äitini kotitakin vyössä. Tullessaan Ulla joi maitoa tuttipullosta. Se olikin haluttua työtä meille lapsille. Erään kotilampaan enoni taisi värjätä vaaleanpunaiseksi ja keritsi sen kuin villakoiran. Oli siinä taas kyläläisillä päivittelemistä!

Kotipihalta elämä vei jo nuorena maailmalle. Pärjättävä oli, keinolla millä hyvänsä. Olen valinnut melko hyviä valintoja nykyajasta katsoen. Elämä on ollut rikasta vaikkakaan ei aina ihan yksinkertaista."

Kalenteri voit lukea osoitteessa: http://nukkekoti.kinanen.fi/

Vegaanin ei tarvitse jouluna jäädä mistään paitsi, vaikka eläinperäiset tuotteet eivät ruokavalioon kuulukaan, sillä vaihtoehtoja on runsaasti.

vegaanin joulu

 

Kinkulle korvikkeen voi tehdä muun muassa seitanista tai tofusta, perinteiset laatikot ovat helppo tehdä ilman maitotuotteita tai kananmunaa ja jopa graavilohen voi tehdä ilman kalaa. Muun muassa vegaaniliiton sivuilta löytyy runsaasti ohjeita, esimerkiksi laatikoille.

 

Vegaaninen joulumenu

Porkkanalaatikko
Lanttulaatikko
Imelletty perunalaatikko
Marinoidut pavut
Rosolli
Seitanpaisti
Graavilohi porkkanasta
Merileväkaviaari, punasipuli ja Oatlyn kaurafraiche
Mantelijuusto

Piparit
Joulutortut
Puolukkajäädyke

 

Hyödyllisiä nettisivuja:

http://vegaaniliitto.fi/www/sites/default/files/esitteet/vegaaniliitto_jouluesite2015_web.pdf

http://chocochili.net/2016/11/vegaanin-joulu-2016/

http://www.vegaanituotteet.net/joulu

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY muistuttaa, että joulunviettoon liittyy tapoja, jotka voivat olla riski eläimelle ja joihin jokaisen lemmikin omistajan kannattaa varautua vahinkojen välttämiseksi.

tarjoa lemmikille turvallinen joulu 1

 

Kuusi on monen joulukodin koriste, joka on syytä laittaa niin tukevasti pystyyn, ettei se kaadu ja vahingoita lemmikkiä. Jotkut kissat ja koirat saattavat intoutua syömään kuusenneulasia ja -oksia, jotka voivat ärsyttää ja vahingoittaa suuta. Tällaiset lemmikit kannattaa pitää omistajien poissa ollessa eri huoneessa kuin joulupuu.

Etenkin monet kissat pitävät kiiltävistä ja roikkuvista hopealankakoristeista, joiden kanssa on kiva leikkiä. Jos hopealankaa päätyy kissan suuhun ja nielaisemaksi, kissan suoli voi tukkeutua. Myös monet muut joulukuusenkoristeet houkuttelevat lemmikkejä leikkeihin.

- Lasiset, alumiiniset ja paperiset koristeet kannattaa sijoittaa kuusen yläoksille pois lemmikkien ulottuvilta, sillä koira tai kissa voi purra koristeet rikki niin, että niiden terävät reunat voivat repiä lemmikin suuta, kurkkua ja suolistoa ja aiheuttaa tukehtumisvaaran. Myös jouluvalot johtoineen voivat aiheuttaa sähköiskuja ja palovammoja, jos utelias lemmikki pureskelee niitä. Kodin joulusisustuksessa on siis aina mietittävä lemmikille turvallisia vaihtoehtoja, HESYn puheenjohtaja Susanna Paavilainen kehottaa.

 

tarjoa lemmikille turvallinen joulu 2

 

Lahjat, kynttilät, jouluruoat ja -kukat

Lahjanarut ja -rusetit on paras korjata heti lahjapakettien avaamisen jälkeen kannelliseen säilöön seuraavaa vuotta varten tai roskakoriin, jonka kansi on tiiviisti kiinni. Muuten uteliaat lemmikit voivat vahingossa niellä narun tai rusetin, mikä voi aiheuttaa tukehtumisvaaran. Lahjaksi annettavissa kissan- ja koiranleluissa kannattaa pitäytyä sellaisissa leluissa, joita lemmikki ei saa rikki tai nieltyä kokonaisena.

Huoneesta poistuttaessa kynttilät on aina sammutettava. Kynttilät kannattaa sijoittaa paikkoihin, joihin lemmikki ei pääse, vaikka eläimen kanssa oltaisiinkin samassa huoneessa. Muuten utelias lemmikki voi käräyttää liekissä kuonoviiksensä ja turkkinsa ja aiheuttaa jopa tulipalovaaran.

Monet ihmisten jouluherkut – esimerkiksi suklaa, ksylitolipitoiset makeiset, rusinat sekä ruoista jääneet luu- ja rasvatähteet – ovat haitallisia lemmikille. Siksi roskisten kannet on syytä pitää hyvin kiinni ja varmistua siitä, että lemmikki ei pääse nappaamaan pöydältä ihmisten juhla-antimia.

Monet suositut joulukukat, kuten muun muassa hyasintti, amaryllis ja tulppaani, ovat myrkyllisiä lemmikeille. Lemmikeille myrkytön joulukukka on esimerkiksi joulukaktus.

 

Joulurauha kaikille

Eläimellekin pitää muistaa antaa joulurauha ja oma tila, johon se voi halutessaan vetäytyä. Etenkin arat kanit ja kissat saattavat haluta hakeutua turvaan huonekalujen alle, kuljetuskoppaan tai erilliseen huoneeseen.

Oman mielenrauhan säilyttämiseksi voi olla hyvä ottaa myös kaiken varalta ylös päivystävän eläinlääkärin yhteystiedot joulupyhien ajaksi.

 

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja