HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Eräs joulun odotukseen tiiviisti liittyvä perinne, adventtikalenteri saapui Suomeen vuonna 1947. Tänne sen toi Ruotsista partioliikkeen johtajiin kuulunut Tessi Fazer.

adventti vai joulukalenteri

Vaikkei ensimmäinen kalenteri ollutkaan vielä erityisen suuri menestys, ottivat suomalaiset joulukalenterin omakseen pari vuotta myöhemmin. Sittemmin adventtikalenteri on säilynyt partiolaisten tärkeimpänä varainhankintamuotona aina tähän päivään saakka.

Ensimmäisten joulukalenterien toimintaperiaate oli sama kuin nykyisinkin. Yhteen isoon kuvaan oli sijoitettu numeroituja luukkuja, joiden takaa paljastui pienempiä kuvia. Aiheena ensimmäisessä adventtikalenterissa oli piparkakkutalo. Jouluaattona avatusta luukusta paljastui puolestaan Betlehemin seimi. Talojen avattavat ovet ja ikkunat säilyivät aiheena vielä seuraavinakin vuosina etenkin tonttuaiheen yleistyessä tämän jälkeen. Suomen Partiolaisten sivuille on koottu kaikkien partiolaiskalenterien aiheet vuosien varrelta: www.adventtikalenteri.fi

Joulukalenterin historia ulottuu kuitenkin vielä tätäkin kauemmas, aina 1800-luvun alun Saksaan saakka. Aivan aluksi ei tosin ollut olemassa varsinaisia joulukalentereita, vaan joulun lähestymistä seurattiin esimerkiksi piirtämällä joka päivä viiva seinään.

 

Adventti- vai joulukalenteri?

Adventtikalenterista ja joulukalenterista puhutaan nykyään usein samaa tarkoittavina asioina. Aivan samasta asiasta ei kuitenkaan ole kyse.

Adventtikalenterin luukkujen numerointi alkaa ensimmisestä adventtisunnuntaista, eli esimerkiksi vuonna 2012 joulukuun 2. päivästä. Adventtisunnuntain aikaisin mahdollinen ajankohta on 27. marraskuuta ja myöhäisin 3. joulukuuta.

Joulukalenterin luukut alkavat puolestaan joulukuun ensimmäisestä päivästä päättyen jouluaattoon.

 

Joulukalenteri tänä päivänä

Kuvakalenterien lisäksi nykypäivänä yleisiä ja suosittuja ovat suklaakalenterit ja kalenterit, joiden luukkujen taakse on kätketty jokin pieni esine. Myös sähköiset joulukalenterit ovat yleistyneet viime vuosien aikana tekniikan ja internetin kehittymisen myötä.

Järjestetäänpä nykyisin eläviäkin joulukalentereita. Tällöin kalenterin jokaiselle päivälle on järjestetty jokin lyhyt kokoontuminen tai tapahtuma, joka tarjoaa mahdollisuuden viettää yhteinen hetki jouluun valmistauduttaessa.

Joulukalenterin erääksi suosituimmista muodoista on vakiintunut tv:ssä päivittäin esitettävä joulukalenteri. Ensimmäisen kerran joulukalenteria pystyi seuraamaan tv:n välityksellä vuonna 1962. Tämä samoin kuin seuraavana vuonna vuorossa ollut Tähystäjätontun seikkailut on mahdollista avata tänäkin vuonna Ylen Elävässä arkistossa.


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja