HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Joulukuun alusta alkaen seimet ovat vallanneet Helsingin ydinkeskustan kahviloiden ja kauppojen näyteikkunat.

Pelkästään joulukatuna toimivan Aleksanterinkadun kulmilla on kahdeksan seimeä. Kyseessä on Helsingin seurakuntayhtymän järjestämä Helsingin jouluseimet -näyttely.

Aloitin seimikierroksen Helsingin rautatieasemalta. Aseman suuressa aulassa on pieni lasivitriini. Vitriinissä on vitivalkoinen kipsistä ja paperimassasta tehty Mirjamin seimi. Mirjamin seimi on hyvin perinteinen jouluseimi, sillä se kuvaa Jeesuksen syntymää. Seimessä Jeesus-vauva on Marialla sylissä ja hänen vierellään seisoo Joosef. Heidän takanaan ovat enkelit ja paimenet.

seimi 1

Helsingin rautatieasemalla on vitriinissä Mirjamin seimi.

 

Helsingin jouluseimet ovat näytillä jo neljättätoista kertaa. Tänä vuonna teemana on Helsingin designpääkaupunkivuoden kunniaksi muotoilu. Näytillä on lainaseimiä ympäri maailmaa. Kampin kappelin seimi onkin tullut kaukaa aina Tansaniasta asti. Kappeliin mennessä en tajunnut puupalasen olevan seimi, vaan joku koriste. Vasta kotona valokuvia selatessani tajusin seimen olleen hiiltyneen näköinen puupala. Puupalaan oli kaiverrettu hyvin samantapainen seimi kuin rautatieasemallakin.

seimi 2

Kampin kappelissa on seimi Tansaniasta.

 

Sitten matkani jatkui Aleksanterinkadulle ja katua pitkin ohi Stockmannin jouluikkunan. Aseman kello -nimisen kelloliikkeen näyteikkunassa on aivan miniatyyriluokkaa oleva seimi. Kaikkien korujen ja kellojen väliin jäävä seimi on kotoisin Betlehemistä, Jeesuksen syntymäkaupungista. Pienet puunuket on somasti aseteltu punaisen kankaan päälle, Jeesus-lapsi kaikkien keskelle.

seimi 3

Aseman kellon näyteikkunassa on soman pieni seimi.

 

Toinen soma seimi löytyi Fazer-kahvilan tuulikaapista. Seimi on rakennettu Fazerin konditorian syötävistä raaka-aineista: suklaasta, sokerista, marsipaanista ja piparkakkumassasta. Seimen voisi aivan hyvin syödä, mutta esillä ollessaan se pölyttyy tuulikaapissa syömäkelvottomaksi. Muista seimistä poiketen Fazerin seimessä ei ole kuin Maria ja Jeesus-vauva.

seimi 4

 Fazerin seimi on tehty syötävistä raaka-aineista.

 

Kaiken kaikkiaan seimikierros toi hyvää joulumieltä. Suosittelen muidenkin pysähtyvän Helsingin keskustan seimien äärelle! Seimet ovat näyteikkunoissa jouluun asti ja kirkoissa loppiaiseen saakka. Lisätietoja seimistä: www.jouluseimet.fi

 

Kuvat: Tarmo Ylhävuori

 

P.S. Sinäkin voit lähettää seimikuvia julkaistavaksi Jiipeenetissä – myös muualta Suomesta.

Lähetä kuvat sähköpostilla Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. -osoitteeseen. Liitä mukaan tieto, mikä seimi on kyseessä ja missä se on nähtävissä.


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja