Kesälomalla olin kaksi viikkoa Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelussa Helsingin Malmin Prismassa. Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelu on tarkoitettu 15 - 17-vuotiaille ja paikkaa voi hakea esimerkiksi lähimmästä kaupasta.

vesimelonit saivat kyytia kesatoissa

Kananmunien hyllytys oli vaativaa, sillä laatikot olivat painavia ja kennot menivät helposti rikki.

 

Harjoittelujakso alkoi eräänä maanantaina kello 9. Meitä harjoittelijoita oli yhteensä viisi. Päivä alkoi tutustumiskierroksella kauppaan. Vaikka kauppa oli minulle jo ennestään tuttu, oli melkoinen yllätys, miten sokkeloiset henkilökunnan tilat siellä ovatkaan. Pari kertaa olin jo vähällä eksyä sinne.

Kierroksen päätteeksi saimme työntekijöiden paidat ja meidät kiikutettiin omille osastoillemme töihin. Osastolta sain myös työhanskat ja kätevän, mutta tosi tylsän veitsen.

Oma osastoni oli siis Hevi, johon kuuluvat hedelmät, vihannekset, leivät ja kananmunat. Ensimmäinen ajatukseni osastolla taisi olla, että onpas tämä raskasta, kun piti nostella painavia vesimeloneja hyllyyn.

Päivät kuluivat ja noudattivat melko samaa kaavaa. Aamulla purettiin leipäkuormaa ja ladottiin suuret määrät paahtoleipiä, ruisleipiä ja limppuja hyllyt täyteen. Tämän jälkeen, jos oli tietty päivä, sain hyllyttää kääretorttuja, täytekakkuja ja leivoksia kylmä- ja kuivatiskiin. Tämä hetki kuului päivän parhaimpiin.

Loppupäivä kului hedelmien ja vihannesten parissa. Kaupan Hevi-kylmiöön tuli valtavia lasteja kaikenlaisia vihanneksia ja hedelmiä ja ne täytyi saada hyllyille ja tiskeille. Se oli tosi raskasta välillä, mutta kyllä siitä oppi pitämään.

Lisäksi päivään saattoi kuulua kananmunien laittoa ja paistopisteen täyttämistä. Pidin molemmista hommista ja erityisesti kananmunatiskillä kiipeileminen ja tylsällä veitsellä munalaatikoiden repiminen ja sitten veitsen kanssa tappeleminen oli ihme kyllä hurjan kivaa. Välillä kuitenkin pelotti tipunko alas, kun painavaa munalaatikkoa sai tunkea väkisin ylähyllylle.

Paistopisteen laittaminen oli vielä hauskempaa. Pisteeseen sai latoa karjalanpiirakoita, sämpylöitä, viinereitä, croissanteja, lihapiirakoita ja -pasteijoita. Parasta tässä oli se, että sai käsitellä uunituoreita tuoksuvia herkkuja, eikä ollut mikään kiire. Karjalanpiirakoita ladoin tiskiin valehtelematta yli sata päivässä.

Tosin kerran sattui niin, että asiakas tuli kysymään minulta yhtä tuotteista osoittaen, onko tuo voi- vai kinkku-juustosarvi. Sillä hetkellä ajattelin vain, että enhän minä edes erota niitä toisistaan. Myöhemmin tajusin, että kinkku-juustosarvi on totta kai se, jossa on juustoa päällä.

Muitakin kummallisia tilanteita tuli, kun asiakkaat kyselivät tuotteista. Yksi kysyi kerran minulta munakoisoja ja minä tietysti ohjasin hänet avokadojen luo. Enhän minä voinut muistaa, kumpi on kumpi, kun en ole koskaan syönyt munakoisoja.

Sitten toinen asiakas kysyi selleriä ja minä vein hänet sellerihyllylle ylpeänä siitä, että tiedän, mikä on selleri. Hyllyllä asiakas kuitenkin sanoi etsivänsä varsiselleriä, eikä selleriä. Minulla ei ollut aavistustakaan, minkälainen on varsiselleri tai missä niitä edes on.

Joka tapauksessa kaksi viikkoa vierähti yllättävän nopeasti ja työpanokseni palkittiin ennen kaikkea hyvällä työtodistuksella. Toisaalta oli helpotus, että se loppui, mutta toisaalta olihan siellä ihan mukavaakin kananmunia, leipiä ja täytekakkuja hyllyttäessä. Kannattaa siis hakea harjoittelupaikkaa ensi kesäksi!

 

Kuva: Tarmo Ylhävuori

Sonja (3 v.) uskaltautui viimein ensimmäiselle safariretkelleen sisko-Melissan (13 v.) kanssa. Mitä tapahtui, kun istuttiin vaunuun, joka lähti viemään seikkailijoita kohti vaaroja.

safarilla tapahtuu 2

 

Heti aluksi oli polun varressa uhkaavalta näyttävä gorilla, joka pullisteli lihaksiaan railakkaasti. Melissa joutui ihan rauhoittelemaan Sonjaa.

Mutta vielä oli edessä monta nähtävää. Nimittäin jossakin pusikossa oli karhuja useampikin, tiikeri, elefantti ja apina. No Sonja huomasi piankin, että vaikka nämä eläimet olivat uhkaavan näköisiä ja liikehtivätkin, ne kuitenkin olivat ystävällismielisiä, eivätkä käyneet kimppuun.

 

safarilla tapahtuu 3

safarilla tapahtuu 4

safarilla tapahtuu 5

 

Kahvikupissa, narunvetoa ja isosiskon laitteet

safarilla tapahtuu 1

 

Mummi ja Melissa saivat Sonjan myös innostumaan pyörivistä kahvikupeista, joihin mahtui sisään isosisko kaveriksi. Kun kahvikupille antoi vauhtia, se pyörähteli vinhasti ja sekös tyttöjä huvitti. Ihan piti palkkioksi syödä jäätelöt, kun Sonja oli jo saatu innostumaan kahdesta laitteesta.

Tietysti piti vetää narua ja Sonjan naama meni peruslukemille, kun narunvedon poika tarjosi poroa palkkioksi. Mutta ilme kirkastui kun poika kaivoi tiskin alta vaihtoehdon, joka oli ilmielävä My Little Pony, tai ainakin sinne päin, kuka niistä nyt niin selvän ottaa siinä kiireessä. Lelusta tulikin Sonjalle rakas kaveri koko Tykkimäki-reissun ajaksi ja varmaan kotonakin, kun sinne taas ehdittäisiin.

Melissa halusi Star Flyeriin, joka kiidättää matkalaiset jopa yli 70 metrin korkeuteen ja hurjilla nopeuksilla. Tyttö tuumi, että tuulista oli. Montaa muutakin hirvitystä Melissa kokeili ja välillä maistui hattara ja burger-ateria. Mummi ja pappa sen sijaan tunnelmoivat 70-luvun malliin Linnanmäeltä tuodussa vanhassa maailmanpyörässä. Erityisesti tuntui hyvältä se, että puiston väki oli ystävällistä, auttavaista ja iloista porukkaa.

 

safarilla tapahtuu 6

safarilla tapahtuu 7

safarilla tapahtuu 8

 

Kuvat: Jouko Varonen

Haluatko päästä ensi kesäksi töihin? Nyt on hyvä aika hakea kesätöitä. Jiipeenetti listasi viisi vinkkiä työpaikan saamiseksi.

nain saat kesatyopaikan

 

1. Aloita haku nyt

Parhaat työpaikat menevät nopeasti ja moni yritys pystyy työllistämään vain muutaman kesätyöntekijän. Työpaikkoja voi lähteä etsimään internetistä esimerkiksi kirjoittamalla hakukoneeseen "kesätyöpaikat 2015" ja lisäämällä loppuun oman asuinkunnan nimen. Internetin lisäksi työpaikkoja voi hakea suoraan menemällä kysymään itseä kiinnostavista yrityksistä. Moni pieni yritys ei laita työpaikkoja lainkaan julkiseen hakuun.

 

2. Tee mieleenpainuva työhakemus

Osalla yrityksistä on valmis työhakemuspohja internetissä, osa haluaa virallisen työhakemuksen. Virallisen työhakemuksen malleja löytyy runsaasti internetistä hakekoneita käyttämällä. Olennaista on tiivistää työhakemukseen positiivisia puolia itsestäsi, jotka ovat olennaisia hakemasi työpaikan kannalta. Hakemuksessa on tärkeintä hyvä oikeinkirjoitus ja erottuvuus. Hyvä hakemus on kuin uutinen: siinä mielenkiintoisin yksityiskohta on heti ensimmäisenä.

 

3. Loista työhaastattelussa

Työnantaja voi haluta haastatella työntekijäehdokkaita ennen varsinaista valintaa. Tärkeää on saapua haastatteluun ajoissa. Myöhästyminen tulkitaan siten, ettei hakija ole kiinnostunut työpaikasta. Haastattelussa saa jännittää: pieni jännitys on aina hyvästä. Jännityksen ei kuitenkaan saa antaa lamauttaa täysin, sillä silloin työnantajan on vaikea saada kokonaiskuvaa hakijasta. Hakiessa on olennaista muistaa hyvät käytöstavat ja vastata reippaasti esitettyihin kysymyksiin. Ennen haastattelua voi pohtia omia hyviä ja huonoja puoliaan ja sitä, miksi olisi hyvä työntekijä kesätyöpaikkaan.

 

4. Saavu ajoissa ensimmäisenä työpäivänä

Ensimmäisenä työpäivänä reitti ja aikataulut työpaikalle voivat olla vielä hieman epäselviä. Varminta onkin lähteä töihin tarpeeksi ajoissa. Osa työnantajista voi edellyttää, että työvaatteet puetaan päälle ennen työajan alkua. Tästä työnantaja kuitenkin kertoo viimeistään ensimmäisenä päivänä. Ensimmäinen työpäivä voi tuntua tavattoman sekavalta, mutta muutaman viikon kuluessa tottuu työpaikan tapoihin.

 

5. Olenko liian nuori kesätöihin?

Jos olet 14-vuotias tai täytät 14 vuotta tämän vuoden aikana, voit Suomen lain mukaan työskennellä hyvillä mielin puolet kesälomastasi. Myös alle 14-vuotiaat voivat työskennellä esiintyjinä tai avustajina esimerkiksi kesäteatterissa. Sitä raskaampiin kesätöihin ei alle 14-vuotiaalla ole asiaa. 15-vuotiaalle vastaavia rajoituksia ei ole ja hän voi olla töissä koko kesän ajan.

Lain lisäksi valmius kesätöihin riippuu myös sinusta itsestäsi. Alle 15-vuotiaana kesätöihin ei ole vielä kiirettä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että tulevien kesien työpaikkoja on sitä helpompi saada mitä enemmän on aikaisempaa kokemusta. Täysi-ikäisenä kesätyöpaikkaa voi olla haastava saada, jos ei ole yhtään aiempaa työkokemusta.

 

Kuva: Tarmo Ylhävuori

kesan loppu jo haamottaa 1

Viinimarjapensaasta nappasin tertun, suuhuni pistin moisen herkun. Oli siinä aromi hapokas, punainen väri koukkuna. Rastaatkin marjoja himoitsi, verkot mä asetin esteeksi.

 

kesan loppu jo haamottaa 2

Illalla kotia astelin, taivaan valoja katselin. Ois mua pelottanut ihan varmaan, pimeä olis johdattanut askeleeni harhaan, jollei olisi valoja taivaan, kiitos niistä Isä Taivaan!

 

kesan loppu jo haamottaa 3

Tuulilasin nurkkaan vesien kilpajuoksu loppunut, maaliviiva ylitetty. Ilmassa utua, usvaa, kosteaa itkua.

 

kesan loppu jo haamottaa 4

Hei sinä takaperin kulkeva rapu, joka yöllä möngit kohti kotikoloa. Älä meitä suotta säikähdä, on sulla pelottava ulkoasu, terävät sakset. Meillä ei!

 

kesan loppu jo haamottaa 6

Valo poraa koivun kylkeen viimeisen kolon. Siristän silmiä kohti aurinkoa. Haikeana hyvästelen kesäystävän.

 

kesan loppu jo haamottaa 5

Auringon hiipuva valo hyvästelee meidät, elokuun hämärä kietoo syliinsä. Kuiskaa hiljaa hyvää yötä!

 

Kuvat: Tiitus Hopia. Tekstit: Päivi Hopia

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja