Luontomme ei pääsiäisen aikaan vielä viherrä, mutta rairuoho ja sisälle tuodut lehtipuiden oksat symboloivat kevään koittoa – luonnon heräämistä – valtavaa kasvun ja uuden elämän voimaa.
Narsissit, pajunkissat, kanat, kananmunat, tiput ja jänikset on perinteisesti koettu myös elämän symboleiksi. Keltainen on tärkeä pääsiäisen väri, vaikka kananmunat alun perin värjättiinkin ylösnousemuksen värisiksi eli punaisiksi.
Sinäkin voit helposti monin eri tavoin saada kotiisi pääsiäisen ilmettä ja iloa. Valmistelut kodin koristeluun kannattaa aloittaa jo noin pari viikkoa ennen pääsiäistä.
Kaupoissa myydään rairuohon- ja ohraruohonsiemeniä pääsiäisruohon kasvattamiseen. Myös tavallinen heinänsiemen, jota myydään isommissa pakkauksissa muun muassa pihanurmen kylvöön, soveltuu pääsiäisruohoksikin. Se on myös hinnaltaan paljon edullisempaa ja pakkauksesta riittää useammalle vuodelle. Siementen itävyys on mainittu pakkauksessa.
Näyttävän ja tiheän pääsiäisruohon saa kylvämällä runsaasti siemeniä, eli peittäen koko kasvualustan pinnan siemenillä. Lisäksi astian suuri koko antaa näyttävyyttä. Halutessaan voi lasiastian reunan peittää keltaisesta kartongista leikatulla reunan korkuisella suikaleella, joka taivutetaan astian ympärille.
Kaupoista ja kirppareilta löytää myös monia erimuotoisia astioita, joita voi käyttää pääsiäisruohon kasvatukseen käyttötilan ja muun tarpeen mukaan.
Voit valmistaa kotiisi tai isovanhemmillesi vaikkapa virpomaviemiseksi "Pääsiäisruohosydämen". Jos vielä pakkaat sen kukkakaupoissa myytävään läpinäkyvään kelmuun ja teet mukaan tervehdyskortin, on se lämminhenkinen lahja saajalle.
Korkeaan (n. 20 cm) lasimaljakkoon pöydälle tai ikkunalaudalle saa näyttävän pääsiäiskoristeen ohra- tai vehnäruohonsiemenistä. Siinä versot pysyvät hyvin pystyssä ja sitä on helppo kastella. Kapean kasvuston läpi ikkunasta tuleva valo korostaa oraiden rakennetta ja väriä. Käytä runsaasti siemeniä, sillä kaikki siemenet eivät idä.
Kerää koivunoksia jo hieman ennen palmusunnuntaita ja aseta ne vesiastiaan, jonka viet lämpimään paikkaan odottelemaan silmujen avautumista. Voit sitten pääsiäisenä jakaa ne pienempiin maljakoihin tarpeen mukaan ja pujottaa sekaan vaikkapa pajunkissaoksia.
Kuvat: Pauli Kirkinen