Oikein mukavaa laskiaistiistaita! Laskiainen on kiva merkkipäivä kevään odotuksessa. Laskiaisen jälkeisenä päivänä, tuhkakeskiviikkona, laskeudutaan paastoon ja aletaan odottaa suurta juhlaa, pääsiäistä.

laskusta paastoon

 

Mitä se paasto on?

Paastota voit niin aineellisesti kuin henkisesti. Voit paastota kokonaan tai osin esimerkiksi tietyistä ruuista ja vaikka tv-ohjelmista. Voit tehdä vaikka karkkilakon tai pidättäytyä limsasta. Ja – oikein tietoisesti ajatella mahdollisimman paljon positiivisia ajatuksia ja yrittää heittää kielteiset ajatukset pois mielestä.

"Kevennä, hiljennä ja hiljenny", kehottaa puolestaan Ekopaasto-kampanja. Ekopaasto.fi-sivuilla on runsaasti vinkkejä paastoamiseen, ja voit olla mukana myös hillitsemässä ilmastonmuutosta sekä tehdä testin ekologisuudestasi. Voit tehdä hyvää itselle ja toisille, lähellä ja kaukana ja mahdollisesi lahjoittaa Ekopaaston kautta rahaa köyhimmille ihmisille. Ekopaasto on mukana Facebookissa ja Twitterissä.

Mieti, mistä sinä voisit paastota ja kerro se meille: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Keräämme paastolistan.

 

Mitä se paasto oikeastaan tarkoittaa? Oletko aikonut paastota ennen pääsiäistä?

paastaako paasto
 

Niin kuin osuvasti sanotaan - laskiaistiistailta laskeudutaan paastoon. Mistä voisit tai mistä olet jo päättänyt paastota - joko kokonaan tai osittain?

Onko paaston kohde mielestäsi jotain "hyvää" vai onko se jotain "pahaa", josta aiot luopua 40 päiväksi? Pidättäydytkö sellaisesta asiasta, joka vaikuttaa terveyteesi tai hyvinvointiisi tai mieleesi? Miten luulet paaston vaikuttavan sinuun? Hmm... Onko se karkki hyvää vai pahaa, entä tv:n katselu...

Kerro meille paastopäätöksistäsi kommentoimalla tätä juttua tai voit myös lähettää sähköpostia osoitteeseen: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. Ja kun paaston kohteen julkisesti kertoo, vaikka nimimerkillä, ehkä se paasto on helpompi pitääkin! Kerro meille siis, mistä aiot paastota ja miksi valitsit juuri sen tai ne asiat paastottaviksi. Julkaisemme nimen tai nimimerkin ja paaston kohteen. Toki voit kirjoittaa ajatuksiasi paastosta, vaikka et tällä kertaa ryhtyisikään paastoon.

Paastonaika on laskiaissunnuntain jälkeisestä keskiviikosta pääsiäiseen kestävä kirkkovuoden aika. Se kestää siis 40 vuorokautta, joka tänä vuonna sattuu allakassamme 5.3. olevasta tuhkakeskiviikosta pääsiäiseen 19.4. asti.

 

paastaako paasto 1

Paastota voi vaikka tietokoneajasta.

 

paastaako paasto 3paastaako paasto 4

Pystyisitkö paastoamaan kokonaisen kuukauden vaikkapa karkeista?

 

paastaako paasto 2

Paastonaikana voi myös ekopaastota. Lue lisää ekopaastosta tästä.

 

Ekopaasto kannustaa ihmisiä pienentämään omaa hiilijalanjälkeään ja löytämään hiljentymisen ja kohtuullisuuden merkityksen omassa arjessa.

ekopaasto fi

ekopaasto.fi-kampanjasivuilta voi lukea, että kuluttajien valinnoilla on todellakin väliä. Suomen hiilijalanjäljestä lähes 70 prosenttia syntyy yksityisestä kulutuksesta: liikkumisesta, ruuasta, asumisesta sekä tavaroiden ja palveluiden ostamisesta. Ekopaastoaja voi vaikkapa rajoittaa lämpimän veden käyttöä. Lisää paastovinkkejä löytyy kampanjan sivuilta.

"Ekopaasto kannustaa pieniin tekoihin, jotka vahvistavat toivoa. Pienet teot ovat ihmisen kokoisia ja luovat luottamusta elämään ja huomiseen", arkkipiispa Kari Mäkinen sanoo.

Ekopaastoon ryhtyminen on helppoa: tee tekoja joiden tiedät säästävän ympäristöä. Haasta itsesi seitsemäksi viikoksi epämukavuusalueelle. Tai hiljenny, ole luonnossa ja anna luovien ajatusten täyttää pääsi.

 

Laskiaisesta alkoi paaston aika ja se loppuu pääsiäiseen. Paaston perimmäinen tarkoitus on ollut paastota liiallisesta syömisestä ja useista aterioista päivän sisällä. Mutta miksi ei voisi paastota esimerkiksi tietokoneajasta tai herkuttelusta?

paastota voi myos karkista

Itse paastosin kuukauden karkeista. En oikeasti syönyt kuukaudessa yhtään karkkia. Ei se ollut niin vaikeaa kuin kuvittelin. Olin ylpeä itsestäni, kun onnistuin. Kun jotain päättää, se viedään loppuun asti! En tarvinnut muuta kuin itsehillintää. Kun kuukausi oli kulunut, maistoin tietysti heti karkkia. Mutta ei se nyt niin ihmeelliseltä maistunut... Karkinhimo oli laantunut kuukauden aikana ja olisin periaatteessa voinut paastota kauemminkin.

Seuraava paastoni voisi olla vaikka kännykästä. Älypuhelimella kun pelaa tai chattaa, niin aika kuluu nopeasti. Sitä aikaa voisi käyttää vaikka ulkoiluun tai harrastamiseen...

Muita paaston aiheita voisi olla tietokoneaika tai ihan yleensä ruutuaika. Voisi ottaa tavoitteeksi katsoa päivän aikana "ruutuja" vain 1 tunnin ajan. Lisäksi voisi paastota esimerkiksi herkuttelusta, rumista sanoista, sisarusten kiusaamisesta tai läksyjen laiminlyömisestä. Siinä vinkkejä teille, kokeilkaa ihmeessä!

 

Kuva: Pinja Lampinen

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja