Juttuja vuoden kierron mukaankuukauden jutut

Mitä tekemistä voisi keksiä hiihtolomalle? Ettei tulisi aivan tylsä viikko, voi vaikkapa yllättää muun perheen kokkaamalla tai leipomalla jotain hyvää.

Kokeilin joka päivä jotain vanhaa tuttua ja paria vähän uudempaa reseptiä. Niistä voi valita oman suosikkinsa tai kokeilla vaikka jokaista. Sitten vaan essu päälle ja keittiöön hommiin!

 

herkkuja hiihtolomaksi banaanileipa 1

Maanantai – Banaanileipä

 

herkkuja hiihtolomaksi mustikka marenkileivokset 1

Tiistai – Mustikka-marenkileivokset

 

herkkuja hiihtolomaksi omena puolukkapiiras 1

Keskiviikko – Omena-puolukkapiiras

 

herkkuja hiihtolomaksi raparperi mansikkakiisseli

Torstai – Raparperi-mansikkakiisseli

 

herkkuja hiihtolomaksi omenapiirakka

Perjantai – Omenapiiras

 

Kuvat: Pinja Ylhävuori

Mitähän hyvää marjoista ja hedelmistä saisi kokattua? Kokeilin syyslomalla muutamia uusia ja myös paria tuttua reseptiä. Kaikissa niissä on pääroolissa jokin marja tai hedelmä tai kenties molempia yhdessä.

syksyn herkut

 

Testaamalla uusia marja- ja hedelmämakuja lyö kaksi kärpästä yhdellä iskulla: saa uusia suosikkiherkkuja ja hyviä vitamiineja.

 

syyslomaherkut 2

Maanantai – Marjamämmi...

 

syyslomaherkut 3

Tiistai – Omenapai...

 

syyslomaherkut 5

Keskiviikko – Puolukkasmoothie...

 

syyslomaherkut 4

Torstai – Puolukka-jugurttihyytelö...

 

syyslomaherkut 1

Perjantai – Mansikkakääretorttu...

 

Kuvat: Pinja Ylhävuori

maisemakuvia 1

Revontulet loistavat hienosti yötaivaalla.

 

maisemakuvia 2

Tyyni järvipinta golfkentällä Katinkullassa.

 

maisemakuvia 3

Vuokatinrinteen syksyinen maisema.

 

Kuvat: Elmeri Kasurinen

Kesälomalla olin kaksi viikkoa Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelussa Helsingin Malmin Prismassa. Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelu on tarkoitettu 15 - 17-vuotiaille ja paikkaa voi hakea esimerkiksi lähimmästä kaupasta.

vesimelonit saivat kyytia kesatoissa

Kananmunien hyllytys oli vaativaa, sillä laatikot olivat painavia ja kennot menivät helposti rikki.

 

Harjoittelujakso alkoi eräänä maanantaina kello 9. Meitä harjoittelijoita oli yhteensä viisi. Päivä alkoi tutustumiskierroksella kauppaan. Vaikka kauppa oli minulle jo ennestään tuttu, oli melkoinen yllätys, miten sokkeloiset henkilökunnan tilat siellä ovatkaan. Pari kertaa olin jo vähällä eksyä sinne.

Kierroksen päätteeksi saimme työntekijöiden paidat ja meidät kiikutettiin omille osastoillemme töihin. Osastolta sain myös työhanskat ja kätevän, mutta tosi tylsän veitsen.

Oma osastoni oli siis Hevi, johon kuuluvat hedelmät, vihannekset, leivät ja kananmunat. Ensimmäinen ajatukseni osastolla taisi olla, että onpas tämä raskasta, kun piti nostella painavia vesimeloneja hyllyyn.

Päivät kuluivat ja noudattivat melko samaa kaavaa. Aamulla purettiin leipäkuormaa ja ladottiin suuret määrät paahtoleipiä, ruisleipiä ja limppuja hyllyt täyteen. Tämän jälkeen, jos oli tietty päivä, sain hyllyttää kääretorttuja, täytekakkuja ja leivoksia kylmä- ja kuivatiskiin. Tämä hetki kuului päivän parhaimpiin.

Loppupäivä kului hedelmien ja vihannesten parissa. Kaupan Hevi-kylmiöön tuli valtavia lasteja kaikenlaisia vihanneksia ja hedelmiä ja ne täytyi saada hyllyille ja tiskeille. Se oli tosi raskasta välillä, mutta kyllä siitä oppi pitämään.

Lisäksi päivään saattoi kuulua kananmunien laittoa ja paistopisteen täyttämistä. Pidin molemmista hommista ja erityisesti kananmunatiskillä kiipeileminen ja tylsällä veitsellä munalaatikoiden repiminen ja sitten veitsen kanssa tappeleminen oli ihme kyllä hurjan kivaa. Välillä kuitenkin pelotti tipunko alas, kun painavaa munalaatikkoa sai tunkea väkisin ylähyllylle.

Paistopisteen laittaminen oli vielä hauskempaa. Pisteeseen sai latoa karjalanpiirakoita, sämpylöitä, viinereitä, croissanteja, lihapiirakoita ja -pasteijoita. Parasta tässä oli se, että sai käsitellä uunituoreita tuoksuvia herkkuja, eikä ollut mikään kiire. Karjalanpiirakoita ladoin tiskiin valehtelematta yli sata päivässä.

Tosin kerran sattui niin, että asiakas tuli kysymään minulta yhtä tuotteista osoittaen, onko tuo voi- vai kinkku-juustosarvi. Sillä hetkellä ajattelin vain, että enhän minä edes erota niitä toisistaan. Myöhemmin tajusin, että kinkku-juustosarvi on totta kai se, jossa on juustoa päällä.

Muitakin kummallisia tilanteita tuli, kun asiakkaat kyselivät tuotteista. Yksi kysyi kerran minulta munakoisoja ja minä tietysti ohjasin hänet avokadojen luo. Enhän minä voinut muistaa, kumpi on kumpi, kun en ole koskaan syönyt munakoisoja.

Sitten toinen asiakas kysyi selleriä ja minä vein hänet sellerihyllylle ylpeänä siitä, että tiedän, mikä on selleri. Hyllyllä asiakas kuitenkin sanoi etsivänsä varsiselleriä, eikä selleriä. Minulla ei ollut aavistustakaan, minkälainen on varsiselleri tai missä niitä edes on.

Joka tapauksessa kaksi viikkoa vierähti yllättävän nopeasti ja työpanokseni palkittiin ennen kaikkea hyvällä työtodistuksella. Toisaalta oli helpotus, että se loppui, mutta toisaalta olihan siellä ihan mukavaakin kananmunia, leipiä ja täytekakkuja hyllyttäessä. Kannattaa siis hakea harjoittelupaikkaa ensi kesäksi!

 

Kuva: Tarmo Ylhävuori

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja