HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Lauantaisin monet meistä katselevat suosittua Putous-ohjelmaa. Ruudun takana ammattitaitoiset näyttelijät saavat meidät nauramaan kippurassa. Mutta tiesitkö, että sen mahdollistaa paljon suurempi joukko kuin se, joka meille ruudusta näkyy.

putous 1

 

Puolentoista tunnin show vaatii koko viikon työn monikymmenpäiseltä joukolta. On käsikirjoittajaa, ohjaajaa, lattiamanua, kameramiestä, järjestelijää jne. Kulissien tekemistä varten MTV3:n studioilla on puuseppiä, sähkömiehiä, ompelijoita jne. Näyttelijöiden maskeeraaminen studion kirkkaiden lamppujen valoon on myös oma taitonsa ja maskeeraajat osaavat tämän taidon.

Maanantain ensimmäisen palaverin jälkeen on paljon tehtävää

– Inserttikuvausta, puvustusta, peruukkeja, maskeja, kuvauspaikkoja, lavastesuunnittelua, musiikkia, grafiikkaa, vierailevia esiintyjiä, lisämikrofoneja, aikataulutusta, ajolistan toimivuutta, luettelee monikameraohjaaja Teija Paajamaa MTV3:n sivuilla asioita, joita on otettava huomioon hyvissä ajoin lauantain lähetyksen valmistelussa.

Ohjaaminen tapahtuu itseasiassa ihan eri rakennuksessa kuin studio. Siksi ohjaajalla on apunaan myös lattiamanu eli studio-ohjaaja, joka viestittää paikanpäällä kameramiehille, näyttelijöille ja järjestelijöille.

Suora lähetys tuo omat haasteensa. Ohjelman nimestäkin löytyy näyttelijöiden käyttämä termi "pudota". Se tarkoittaa mm. naurukohtausta vaikka pitäisi olla vakavana. Vaikeaa se pokan pitäminen onkin, kun kanssanäyttelijä heittää vitsin, jota ei ole käsikirjoituksessa. Vaikka ohjelma on suora, se harjoitellaan läpikohtaisesti ennen varsinaista lähetystä. Näin voidaan putoamisia välttää paremmin. Viikon lukuharjoitukset vaihtuvat lauantain kenraaliharjoitukseen, jossa on jo yleisökin mukana. Koko esitys vedetään lävitse ennen lauantai-illan suoraa lähetystä. Silloin mukana on improvisaatiota ja suora lähetys on aina erilainen kuin aikaisemmat harjoitukset. Siellä voi olla myös yllätystehtävä, jota ei juurikaan harjoitella.

Putouksen parissa viihtyminen on monen ammattitaitoisen ihmisen työn tulos. TV-työ ei ole vain näyttelemistä. Se on paljon paljon muuta!

 

putous 2


Mikaelin seurakunnan kerhonohjaajat Katri Kantola, Kati Kautonen ja Satu Palomäki tutustuivat Putouksen kulisseihin nuorisotyönohjaaja Pave Syrjön järjestämällä vierailulla MTV3:n studioille ja Putouksen kenraaliharjoituksiin.

Näyttämön koko yllätti. Se oli pienempi kuin televisiossa näytti. Näyttelijöiden työskentely teki myös vaikutuksen. Nopea reagoiminen eri tilanteisiin. Show tuntui myös pitemmältä paikan päällä kuin televisiosta katsottaessa.

Ja niin... Karim oli tyttöjen suosikkihahmo.


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja