×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 382

Miljoonakaupunki, ihmisvilinä ja monet nähtävyydet, eikö tällaisia asioita tule päällimmäisiksi mieleen Lontoosta?

lontoossa 1

Westminster Bridge

 

Itse pääsin toteamaan Lontoon suuruutta kesäloman alussa veljeni kanssa. Matka Lontooseen oli itse asiassa minun ideani. Olin monesti nähnyt tv-sarjojen ja elokuvien sijoittuvan Lontooseen, joten olihan minun pakko nähdä kaikki omin silmin, todellisena ja aitona. Meillä on sukulaisia Lontoossa, joten asuimme heidän luonaan. Tätini asuu Länsi-Lontoossa, josta on hyvät kulkuyhteydet keskustaan, sillä Piccadilly-metrolinja kulkee aivan vierestä.

 

lontoossa 2

Näkymä Wetland Centerin piilomajan ikkunasta

 

Ensimmäisinä päivinä tutustuimme kaupunkiin, museoihin ja sen nähtävyyksiin: Big Ben, Buckingham Palace, St. Paul’s Cathedral. Chinatown oli myös hieno paikka kiinalaisine ravintoloineen ja putiikkeineen. Ostimme eräästä leipomosta kiinalaisia suolaisia leivonnaisia, jotka olivat mielestämme erittäin maukkaita.

 

lontoossa 3

Piccadilly Circus

 

Lontoossa museot ovat ilmaisia, joten museokohteitamme olivat British Museum, luonnontieteellinen museo (Natural History Museum), tiede- ja tekniikkamuseo (Science Museum) sekä kansallisgalleria (National Gallery). Museoissa oli ruuhkaa ja meteli sen mukainen. Museoissa kului paljon aikaa, sillä eteneminen ihmismassassa oli aikaa vievää. National Gallery puolestaan yllätti postitiivisesti: galleriassa oli rauhallista, eikä laisinkaan niin paljoa turisteja kuin muissa paikoissa. Löysimme sieltä suomalaisen Akseli Gallen-Kallelan työn, joka miellytti ulkosuomalaista tätiäni niin paljon, että hän osti postikorttiversion siitä.

 

lontoossa 4

Sherlock Holmesin patsaalla

 

Torstaina lähdimme etsimään maailmankuulun fiktiivisen salapoliisin Sherlock Holmesin kotiovea. Osoitteessa Baker St. 221B:ssä sijaitsee myös Sherlock Holmes -museo, jossa en tosin käynyt, vaikka suuri Sherlock-fani olenkin.

Lähellä Sherlock Holmesin asuntoa on Regent’s Park ja Primrose Hill, joissa vietimme loppupäivämme. Primrose Hill on puisto, jonka mäeltä avautuu hieno näköala kaupungin ylle: jopa Thames-joen eteläpuolella olevat London Cityn rakennukset näkyvät mäelle.

 

lontoossa 5

Chinatown

 

Lauantaina suuntasimme Thamesin eteläpuolelle, Elephant & Castle -nimiseen kaupunginosaan, jossa tapasimme siellä asuvan serkkumme Danielin. Yhdessä vietimme aikaa kävellen ympäri urbaania ympäristöarkkitehtuuria katsellen. Ennen kuin tapasimme serkkumme, kävimme sotamuseossa (Imperial War Museum), joka mielestäni oli kaiken kaikkiaan kiinnostavin museo Lontoossa. Harmi vain, ettei veljeni ollut niinkään innostunut, joten vierailumme museossa jäi mielestäni liian lyhyeksi.

 

Kuvat: Auli Pulli

Meillä Suomessa koulu ja uusi lukuvuosi alkaa näinä päivinä. Thaimaassa sen sijaan ollaan jo menossa hyvää vauhtia lukukautta eteenpäin. Siellä on kolmas kuukausi menossa koulua.

 uusi lukuvuosi 1

 

Kuka: Mintraa Chanthong, kutsumanimeltään Mint on 9-vuotias ja käy 3. luokkaa.

Uusi kouluvuosi alkoi 14.5. Kouluvuoden puolenvälin loma on lokakuun ensimmäinen viikko.

Mint Tykkää opiskelemisesta.

- Lempiaineeni on matematiikka, Mint kertoo.

Luokassa on 29 oppilasta, joiden kanssa on kiva opiskella.

- Koulupäivinä menen koululle klo 7, koska vanhemmat menevät töihin. Koulu alkaa joka aamu klo 8 ja kestää klo 16:een asti.

Tulevaisuuden haaveena Mint sanoo, että haluaisin opiskella lukion loppuun asti.

- Aikuisena tahtoisin laittaa pystyyn oman laukkubisneksen, jota tekisin kotona, sanoo Mint.

 

uusi lukuvuosi 2

 

Kuka: Vanchana Kangphäng, kutsumanimeltään Phi, on 14-vuotias.

Phi on saanut päätökseen 6. luokan ja on töissä. Hän tekee laukkuja kotona.

Phi ei mennyt tänä vuonna kouluun, koska perhe tarvitsee apua töiden teossa kotona, jotta kaksi pienempää sisarusta voivat käydä koulua.

- Haaveilen tulevaisuudessa siitä, että voisin hankkia ammattikoulutuksen, jotta voisin päästä ”oikeisiin” töihin, sanoo Phi toiveikkaana.

 

Kuvat: Seurakunnan arkisto

Toivon koulun pihalla Ramallahin kaupungissa Palestiinassa on välitunnilla vilskettä.

kummikoulu palestiinassa 1

 

Pienet juoksevat hurjaa vauhtia ja kiljuvat kovaan ääneen. Isommat oppilaat liikkuvat hillitymmin. Kukaan ei ole yksin. Tulevaisuuden toivot ovat täynnä elämää. Tytöt tulevat vuoronperään juttelemaan koulun sosiaalityöntekijän Mary Zreineh Zaroorin kanssa. Mary on viimeisillään raskaana, mutta kyykistyy juttelemaan tyttöjen kanssa.

 

kummikoulu palestiinassa 3

 

Sovittelijat (mediators) selvittelevät oppilaiden kiistoja. Heiltä pyydetään apua tai he voivat itsekin puuttua riitoihin tarvittaessa. Sovittelijat saavat vuoden koulutuksen tehtäväänsä. Ohjelma on osa kirkon koulujen rauhankasvatusta.

 

kummikoulu palestiinassa 4

 

”Jokainen pääsee heti soittamisen makuun. Ei tarvitse tunnistaa kuin värit”, selvittää lähetystyöntekijä Sami Parkkinen, joka ohjaa Lähetysseuran kummikouluissa oppilaita soittamaan kuvionuoteista. Oppilaat pääsevät silloin tällöin soittamaan myös Lähetysseuran keskuksen musiikkistudioon Jerusalemissa.

 

kummikoulu palestiinassa 5

 

Laila Nassar (vas.) ja Lia Abu Alroub tykkäävät opiskella Toivon koulussa Ramallahissa Länsirannalla. Koulu on yksi Lähetysseuran yhteistyökirkon neljästä koulusta Palestiinassa. Oppilaina on sekä kristittyjen että muslimiperheiden lapsia.

 

Kuvat: Sari Lehtelä / Suomen Lähetysseura

Euroopan unioniin on kohdistunut viimeisten vuosien aikana entistä enemmän sitä vastustavaa propagandaa etenkin idästä.

eu

 

EU on rahoittanut valtioita Itä-Euroopassa näiden kriiseissä, mutta hallitukset silti vastustavat EU:ta ja kääntyvät hetki hetkeltä enemmän itään päin, jossa Venäjä on avosylin vastassa.

Venäjän otettua Krimin haluunsa, se on rahoittanut EU:n sisäisiä Euroopan unionia vastustavia puolueita ja organisaatioita ja levittänyt EU:n vastaista propagandaa saadakseen luotua kahtiajakoa Euroopan unionin ja Pohjois-Amerikan välille, sekä jakamaan Eurooppaa kyseenalaistamalla EU:n demokraattisia arvoja muun muassa sosiaalisen median kautta.

Ei Euroopan unioni silti täydellinen ole. Jäsenmaksut ovat todella korkeat, mikä on yksi syy Iso-Britannian eroamiselle EU:sta. EU myös kontrolloi jäsenmaitaan säätämällä lakeja, ja tarkkailemalla, mihin valtiot rahansa käyttävät.

Vaikka EU on rikas ja kohtuullisen hyvinvoiva, eivät EU jäsenvaltiot kuitenkaan halua tulla leimatuksi yhdeksi isoksi valtioksi. Oma kulttuuri ja kieli ovat todella tärkeitä jokaiselle valtiolle ja jos muut suurvallat tunnustaisivat EU:n yhdeksi valtioksi, muuttuisimme kaikki varmasti ajan myötä samanlaiseksi harmaaksi massaksi, sillä on vaikeaa hallita valtiota, joka koostuu monista eri kielistä ja kulttuureista.

On EU kuitenkin jotain saanut aikaan suurten jäsenmaksujen avulla. EU on tälläkin hetkellä luomassa CETA- eli vapaakauppasopimusta Kanadan kanssa, joka laajentaa eurooppalaisten tuotteiden markkinoita ja mahdollistaa kaupankäynnin entistäkin helpommin alentamalla tulleja.

Euroopan unioni on myös suojellut kansalaisiaan amerikkalaisilta suuryhtiöiltä kuten esimerkiksi elektroniikkaa valmistavalta Applelta, joka luovuttaa asiakkaidensa sormenjälkiä ja muita henkilötietoja National Security Agency:lle. EU teki sopimuksen Applen kanssa siitä, ettei se saa luovuttaa Euroopan unionin kansalaisten tietoja eteenpäin suojellakseen heidän yksityisyyttään.

Euroopan unionin myötä meillä on oikeus opiskella tai työskennellä toisessa EU-maassa ilman työlupaa. Meillä on myös oikeus saada tiettyjä terveydenhuolto- ja sosiaaliturvaetuuksia riippumatta siitä, missä Euroopan unionin maassa olemme ja tulla kohdelluksi tasa-arvoisesti kyseisen maan kansalaisten tavoin.

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja