×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 382

Tuomasmessuja järjestetään ympäri Suomea monissa eri seurakunnissa. Tuomasmessu on luterilainen messu, joka kokoaa yhteen ajattelutavoiltaan erilaisia kristittyjä.

tuomasmessua tekemassa 1

 

Tuomasmessuja on järjestetty 1980-luvulta asti. Viikoittain Helsingissä Mikael Agricolan kirkossa järjestetään Tuomasmessu, johon osallistuu noin 500 kristittyä. Messut tuotetaan yhdessä vapaaehtoisten seurakuntalaisten kanssa. Messuun voi päästä toteuttamaan esimerkiksi sivualttareita, tai keräämään kolehtia.

Tuomasmessujen on tarkoitus olla niin sanotusti matalan kynnyksen messuja. Niihin kuka tahansa, esimerkiksi vasta uskoon tuleva, voi tulla osallistumaan tai kuuntelemaan Jumalan sanaa. Tuomasmessuissa lauletaan usein Tuomaslauluja, Taizé-lauluja tai gospelia, mutta myös virsiä virsikirjasta ja sen lisäosasta. Musiikkia säestetään usein soitinyhtyeellä, eikä urkuja soiteta.

 

tuomasmessua tekemassa 2

 

Lappeen Marian kirkossa, Lappeenrannassa, on jälleen alettu toteuttamaan Tuomasmessuja monen vuoden tauon jälkeen. Viime marraskuussa järjestettiin kirkossamme Tuomasmessu, jonka teemana oli kahden maan kansalainen. Tein yhdessä veljeni kanssa sinne kaksi sivualttaria, joiden luona seurakuntalaiset kävivät hiljentymässä ja kirjoittamassa esirukouksia. Vapaaehtoisten joukoissa oli paljon tuttuja: kummivanhempani ja veljeni kummitäti. Yhdessä tuttujen pappien kanssa saimme luotua aikaan lämminhenkisen kodikkaan messun, jossa sivualttarien lisäksi osallistuin heijastamalla laulujen sanoja seinälle ja jakamalla virsikirjoja. Messun jälkeen oli kirkkokahvit, jonka aikana vaihdoimme tuttujemme kanssa kuulumisia.

 

tuomasmessua tekemassa 3

 

Sunnuntaina 12.2 järjestettiin kirkossamme jälleen Tuomasmessu. Sen aiheena oli armo. Tällä kertaa isäni luki päivän sanan. Me lapset toteutimme tuttuun tapaan sivualttarit, ja osallistuimme messun alussa kulkueeseen, johon osallistuivat lähes kaikki messun tekijät. Nautin myös ensimmäisen kerran elämässäni ehtoollista, juuri tässä messussa, vaikken olekaan vielä käynyt rippikoulua. Äiti on jo kauan sitten antanut minulle luvan ehtoolliseen, jos vain itse haluan sitä ja ymmärrän sen sisällön ja merkityksen.

Kaiken kaikkiaan messuista jäi hyvä tuntuma, mutta olisin toivonut enemmän kevyempää musiikkia esimerkiksi gospelia. Voinhan ehdottaa niitä seuraavalla kerralla!

 

tuomasmessua tekemassa 4

 

Kuvat: Auli Pulli

Taas on syksyn leirit pidetty ja teemana tänä syksynä oli pelit ja leikit. Saihan leirillä tietenkin käsillä tekemisen taitojakin harrastaa.

laitilan leirit 5

 

Iloa ja vauhtia riitti ketunmetsästyksestä perinteisiin leiriolympialaisiinkin erilaisten lajien merkeissä. Sääkin oli loistava. Luonto - mitäpä sitä muuta pienelle seikkailulle tarvitaan.
Käsillä tekeminenkin oli vaihteeksi jännittävää, varsinkin, kun illalla valojen sammuttua oma työ hehkui pimeydessä.

Muutama kuva leirielämästä Laitilasta. Talvea odotellen.

 

laitilan leirit 1

Hohtoa pimeässä

 

laitilan leirit 2

Innostaja-Aleksi piilossa

 

laitilan leirit 3

Kettua metsästämässä

 

laitilan leirit 4

Lintukoto

 

laitilan leirit 6

 

Kuvat: Kari Penttinen

Vuonna 2015 juhlitaan Täyskymppi – työmuodon 30-vuotista taivalta Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymässä.

Tayskymppi uusi netti20.1.1985 vietettyjen ensimmäisten Täyskymppisynttärien-leirin ja -messun yhtenä ajatuksena oli tuoda varhaisnuorisotyötä vahvasti esiin ja ennen kaikkea pienen ja tärkeän seurakuntalaisen tärkeän päivän muistaminen. Niinpä kaikki kymppivuotiaat saivat henkilökohtaisen kutsun juhlaan, jossa muun muassa Jaakko Löytyn Täyskymppi-laulu sai ensiesityksensä ja nautittiin maan suurinta, 600 hengen täytekakkua. Juhlan lisäksi täyskympeille järjestettiin kesällä leiri ja syksyllä oma kirkkopyhä.

Kasvatusasiain keskus järjestää yhdessä paikallisseurakuntien kanssa 10.10.2015 'Täyskymppi 30v.' Juhlatapahtuman, johon odotetaan 250 osanottajaa. Tämä koko perheen tapahtuma alkaa 10.10. kello 10.10, jolloin tapahtuu lähtö Tuomiokirkolta Kunstenniemen leirikeskukseen. Ohjelmassa nuotiotarinoita, toiminnallisia koko perheen toimintarasteja ja Pieni Suuri Seikkailu -bändin konsertti ja ruokailu.

Juhlatapahtumaan ovat tervetulleita kaikki Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän jäsenet ja etenkin ne henkilöt perheineen, jotka olivat ensimmäisillä 10-synttäreillä 20.1.1985, sekä tämän vuoden Täyskympit perheineen.

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja