HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Olen soluttautunut Helsingin Pakilan seurakunnan mukana makeisten valtakuntaan: Fazerin suklaatehtaalle. Tehtaalla valmistetaan kaikkien tuntemaa Fazerin Sinistä suklaata. Kaikkein parasta tehdaskierroksessa on, että karkkia saa syödä niin paljon kuin jaksaa.

fazerin tehdaskierros 3

Tehdaskierros alkoi auditoriosta, jossa tutustuttiin Fazeriin yrityksenä.

 

Olen jo viidettä kertaa Vantaan Vaaralassa sijaitsevassa Fazerin suklaatehtaassa tehdaskierroksella. Fazerin tehdas jaksaa kiinnostaa kerrasta toiseen. Kierros alkaa auditoriosta, jossa tutustutaan Fazerin historiaan ja muutenkin Fazeriin yrityksenä Muumitikkareita mutustellen. Opas puhua pälpättää pitkät tovit faktoja, mutta pienimmät pyörivät jo malttamattomina Eero Aarnion suunnittelemissa pastillituoleissa.

Viimein lähdetään liikkeelle. Itse tehdassaleihin ei pääse hygieniasyistä, mutta makeisten valmistukseen tutustutaan kuvien ja videoiden avulla. Alakerrassa alkaa tehdasvierailijoille suunnattu tutustumiskäytävä. Siellä Fazerin historiaan kurkataan vielä uudemman kerran Pihlaja-karamellien muodossa. Pihlaja-karkki on muuten Fazerin vanhin makeinen yli sadan vuoden takaa!

 

fazerin tehdaskierros 1

Fazerin opas tarjoilemassa Puikula-maistiaisia.

 

Sitten on vuorossa Fazerin ravintoloihin ja leipomoihin kurkistaminen. Ravintolaksi lavastetussa tilassa saa arvailla erilaisten työkalujen käyttötarkoituksia. Enpä olisi uskonut, että tomaatinkannan poistamiseen on oma työkalunsa. Leipomoissa saa maistella Fazerin Puikulaa ja tutustua uutuustuotteisiin. Oletko jo törmännyt kaupassa Angry Birds -donitseihin?

Pienimmät kihisevät jännityksestä, sillä maistelupiste näkyy jo. Oppaan antaessa viimeisiä ohjeita malttamattomimmat ovat jo rynnänneet herkuttelemaan. Fazerin maistelupiste on jokaisen makeisten ystävän unelma. Suklaata saa syödä niin paljon kuin napaan mahtuu. Ainoa sääntö on, ettei makeisia saa ottaa mukaan ja juoda ei saa.

 

fazerin tehdaskierros 2

Maistelupisteellä riittää tungosta.

 

Makeisia haluaisi maistaa jokaista sorttia ja herkutella kunnolla lempikarkeilla. Valitettavan pian tulee kuitenkin huono olo. Kun makeisia on saanut tarpeeksi voi oppaan johdolla siirtyä juomaan vettä. Kierroksen päätteeksi voi kierrellä Fazerin tehdaskaupassa. Tehdaskaupan hinnat ovat tavallisten kauppojen hintoja alhaisempia. Sen vuoksi osa vierailijoista hamstraa makeisia vielä kotiin vietäviksi. Sitten seuraa kotiin lähtö tyytyväisin mielin.

Fazerin tehdaskierros on makeisystävän unelma, mutta pidin kyllä enemmän Taffelin perunalastutehtaan kierroksesta. Siellä uunituoreita perunalastuja sai syödä niin paljon kuin jaksaa...

 

Kuvat: Tarmo Ylhävuori

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja