Käyttäjän arvio: 5 / 5

HyväHyväHyväHyväHyvä
 

Miekat viuhuvat ja kuulat lentelevät, kun 10-vuotiaat ottavat yhteen kahden eri paronikunnan mittelössä. Osa porukasta etsii rahaa, jolla voidaan ostaa miekkoja ja osa on jo asekoulutuksessa. Tietäjänainen opettaa, miten haavoittuneita voidaan hoitaa ja rosvokopla on valmiina väijymään liian kauaksi uskaltautuvia matkaajia... On menossa larppikanava Tampereen seurakuntien 10-leirillä.

tietajan-opissa

Tampereen seurakuntien 10-leiri kokoaa vuosittain 250 - 300 10-vuotiasta tamperelaista lasta telttaleirille seurakunnan leirikeskukseen Pättiniemeen. Ohjelmassa on runsaasti toimintaa muun muassa larppaamista, askartelua, jonglööraamista, beatboxausta, kauppalaivapelejä sekä normaalia leiriohjelmaa: uintia, leikkejä ja iltaohjelmia.

 

leiri-alkaa-ja-reppu-painaa

Leiri alkaa ja reppu painaa.

 

jongloorit-opissa

Jonglöörit opissa.

 

Miekat esiin!

miekat-viuhuu

Leirin yksi suosituimmista ohjelmista on Kaksi paronikuntaa -roolipeli, jonka järjestää Historian elävoittämisyhdistys Alasin ry yhdessä seurakuntien kanssa. Roolipeli on ikään kuin näytelmä, jossa ei ole valmiita vuorosanoja, vaan jokainen voi eläytyä omaan hahmoon ja sen toimintaan ja keksiä itse sanansa ja asiansa.

Koska kyseessä on myös peli, pelaajat ottavat mittaa toisistaan pehmomiekoilla yhteisten sääntöjen puitteissa. Säännöillä varmistetaan, ettei keneenkään satu oikeasti, vaan jokainen saa nauttia turvallisesta pelaamisesta, vaikka touhu näyttäkin hurjalta.

Pelissä voi myös mitellä osaamistaan ritareita vastaa sekä opiskella luonnontuntemusta tietäjänaisen johdolla. Palkkioksi voi saada parannustaitoja, jotka tulevat tarpeeseen, kun paronikunnat ottavat yhteen taistelukentällä.

 

roolit-pelissa

 

Kauppalaivaston kuningas

Ostanko laivaani kultaa vai mausteita? Leirillä pelataan myös suuri Kauppalaiva-peli, joka on kuin lautapeli vietynä maastoon. Leiriläiset kiertävät satamia ostaen siellä missä tavara on halpaa ja myyden toisaalla kalliimmalla hinnalla.

Matkan aikana vaanivat erilaiset vaarat kuten merirosvot tai taskuvarkaat, mutta myös hyvällä tuurilla voi löytää aarteita tai saada palkkioita hyvistä töistä.

Pelin jälkeen katsotaan, kuka on kerännyt suurimman omaisuuden ja kenestä tulee pelin voittaja. Pääasia on kuitenkin hauskassa pelissä ja maastossa liikkumisessa. Isoset satamamestareina tuovat peliin oman mausteensa.

 

Iiik! Sammakkoita!

taikapetteri-ja-jakke-jaakarhu

Taika-Petteri ja Jakke Jääkarhu.

 

Leirin aikana löydetään uusia ystäviä ja koetaan yhdessä monenlaisia hauskoja hetkiä. Ohjelmassa on perinteisten leiriohjelmien, uimisen, leikkimisen, iltaohjelmien, leiriruokailujen ja tiskauksen lisäksi myös erikoisempaakin.

Taika-Petteri viihdyttää vatsasta puhumalla ystäviensä Valtteri Ankan, Nikke Hakkaraisen ja Jakke Jääkarhun kanssa.

Leirillä opetellaan myös beatboxaamaan, joka on rumpuäänien tuottamista omalla suulla ilman soittimia. Askartelukanavassa jokainen voi tehdä omanlaisen leirimuiston, ristikorun, jonka saa mukaansa merkiksi leiristä.

Leiriläiset nukkuvat isoissa puolijoukkueteltoissa, joihin kuhunkin mahtuu yli 10 leiriläistä yhtä aikaa sekä mittaamaton määrä itikoita ja muurahaisia. Villeimmät kertovat nähneensä jopa sammakonkin teltassa, mutta se saattoi olla poikien kepponen... Saihan sillä aikaiseksi mahtavan kiljumisefektin!

 

Antti ja Aarne: Parasta, kun kukaan ei ole komentelemassa...

antti-ja-aarne2

- Leirillä on ollut mukavaa ja hauskaa. Olemme uineet ja pelanneet jalkkista ja leikkineet ja olleet kavereiden kanssa. Ohjelmia on ollut paljon muun muassa iltaohjelma isossa teltassa ja harjoiteltu jonglöörausta ja beatboxausta. Ne ovat olleet hauskoja samoin kuin tarinat ja kertomukset aamuohjelmissa, tuumivat Antti ja Aarne.

- Teltassa on ollut hauska nukkua muuten, mutta on ollut kylmä, kun äiti ei ole ollut pakannut tarpeeksi vaatteita mukaan... Kaikki pojat nukkuvat samassa teltassa ja ei saanut kunnolla nukuttua, vain noin pari tuntia yössä, mutta nyt ei väsytä yhtään!

- Meillä on ollut parhaat isoset, tuumivat pojat. - Sillä parasta leirissä on kun kukaan ei ole komentelemassa ja saa syödä karkkia milloin vain. Ruuat on olleet hyviä, tänään oli parasta ruokaa, kun oli jauhelihapihvejä.

- Kannattaa tulla tällaiselle leirille, sillä täällä on hauskaa ja täältä saa uusia kavereita, kertovat pojat ja aikovat seuraavaksi mennä uimaan.

 

Kerttu ja Heini tykkäävät larppaamisesta

kerttu-ja-heini

- Leiri on ollut tosi kivaa kun ollaan saatu larpata ja olla kavereiden kanssa. Larppaaminen on sellaista miekkailemista. Leirillä ollaan leikitty ja uitu ja oltu kaikissa kivoissa ohjelmissa. Iltaohjelmissa on kuultu tarinoita ja siellä on ollut sellainen kaveri kun Taika-Petteri, joka on ollut tosi hauska . Säät ollut kivoja aurinko on paistanut, vaikka on ollut hieman kylmää. Äiti on pakannut jopa liikaakin tavaraa mukaan.

- Kannattaa tulla tällaiselle leirille, koska täällä saa kavereita ja on tosi kivaa, tuumivat tytöt onnellisina.

 

Ronjalle ja Vilmalle maistuu kinkkukiusaus

ronja-ja-vilma

Ronja ja Vilma keskeytettiin ruokailusta. Parhaillaan tytöt söivät kanahommelia ja riisiä. Ruoka maistui hyvin mutta tyttöjen suosikki oli eilinen kinkkukiusaus. Ruokaa on saanut kyllä tarpeeksi ja aamupalatkin on olleet hyviä; puuroa ja jugurttia ja leipää. Tytöt ovat ennenkin syöneet penkeillä eikä se haittaa yhtään vaikka ei olekaan pöytiä.

- Tiskaaminen on ihan jees vaikka joutuukin käsin tiskaamaan omat astiat. Se sujuu muuten hyvin, mutta vesi on kuumaa ja se polttaa käsiä. Sitten astiat jätetään pussiin kuivumaan.

- Leirillä on kivaa, kun saa nukkua teltassa. Seuraavaksi mennään uimaan ja sitä odotamme kovasti, kertovat tytöt.

 

Leirin tärkeimmät työntekijät!

aleksandra-ja-valtteri2

Valtteri ja Aleksandra ovat käyneet Viinikan seurakunnan isoiskoulutuksen ja ovat nyt mukana seurakunnan 10-leirillä ohjaajina. He olivat alkukesästä rippileirillä isosena ja se vahvisti halua tulla mukaan lastenleirille. Molemmat ovat olleet aikoinaan itse 10-vuotiaina mukana seurakunnan kymppileirillä.

- Tykkään lapsista ja niiden kanssa on kiva puuhata kaikenlaista, toteaa Aleksandra. - Työ on hauskaa ja kiva olla tuttujen kavereiden kanssa samassa leirissä. Huolehdimme kaikkien hyvinvoinnista ja jotkut lapset tykkäävät roikkua koko ajan ja ne on tosi mukavia.

- Olen mukana seurakunnan toiminnassa ja muun muassa mukana riparilla isosena ja halusin tulla mukaan ainakin katsomaan millainen meininki täällä on ja tähän mennessä on ollut ainakin tosi hauskaa, tuumii Valtteri. - Työ helppoa ja homma luistaa isosten kesken. Suurin haaste on paimentaa poikia nukkumaan iltaisin.

- Murheita ei ole ollut ja koko leiri on ollut tosi hauskaa. Lapset on tosi energisiä ja he vipeltävät kaikkialla. 10-vuotiaat on tosi hauskoja ja positiivisia, eivätkä he ota pienestä siipeensä vaan näkevät elämän hauskasti ja positiivisesti, sillä tavalla kuin me enää nähdä asioita, kun ei olla enää lapsia, tuumivat Valtteri ja Aleksandra.

 

Taivaan Isä, anna tuulta purjeisiin!

aamuhartaus-nurmikolla

Aamuhartaus nurmikolla.

 

Hengellistä ohjelmaakaan ei ole unohdettu, 10-leiriläiset kokoontuvat päivittäin yhteisiin hartauksiin, joissa pyydetään suojelusta ja varjelusta paitsi leirin menoon ja meininkiin, myös kotijoukoillekin.

Iltarukouksissa kiitetään päivän menoista, Kiisin jännittävät tarinat vievät leiriä eteenpäin ja koko komeus päättyy päätöspäivän suureen juhlaan, leirin päätösjumikseen, jossa on mukana leiribändi sekä lapsiaan noutamaan tulleet vanhemmat. Teltan täyttääkin noin 900 hengen joukko, joka veisaa Meidän messun tahtiin ja lopuksi kajauttaa ilmoille leirin tunnuslaulun, Tuulta purjeisiin.

"Taivaan Isä, kutsuit meitä, yhtä matkaa seilaamaan, luottaen saan nostaa purjeet, anna tuulta purjeisiin, Taivaan Isä, hengen tuulta purjeisiin."

 

leiribandin-konsertti

Leiribändin konsertti.

 Kuvat: Jussi Kosonen

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja