Heinolan seurakunnan varhaisnuorisotyön kokkikerhoilla ja Heinolan Myllykylän Martoilla on menossa keväinen yhteinen tempaus. Martat vierailevat kolmessa kokkikerhossa ja yhdessä jutellen leivotaan makoisia sämpylöitä.

martat heinolassa 1

 

Ensimmäinen kokkikerho oli Mahiksen kokkikerho, jossa ohjaajina ovat Toini, Inna ja Sonja. Marttoja tuli neljä ja heillä oli mukana kaikki tarvikkeet; kipot, kupit, jauhot ja hiivat. Opimme, että sämpylätaikinaan voi lisätä esimerkiksi omia lempikasviksia, nyt kokeilimme porkkanaa. Jokainen pääsi tekemään taikinaa, leikkaamaan sämpylöitä pellille ja lopuksi nauttimaan ihanan tuoksuista, uunituoretta sämpylää.

 

martat heinolassa 2

 

Sämpylätaikinaa riitti ja jokainen sai vielä lämpimäiset kotiin vietäväksi sekä sämpylöiden perusohjeen. Toivottavasti monessa kodissa tuoksuu kevään aikana tuoreen sämpylän tuoksu.

Seuraavaksi sämpylöitä leivotaan Jyrängön ja kirkonkylän kokkikerhoissa!

 

martat heinolassa 3

martat heinolassa 4

martat heinolassa 5

martat heinolassa 6

martat heinolassa 7

 

Kuvat: Sirkku Kovalainen

Heinolan seurakunnan "Mahiksen" kokkikerhossa on vilskettä ja vilinää joka maanantai.

heinolan kokkikerhossa

 

Vähän vaille kaksituntisessa kerhossa kokkaillaan, askarrellaan ja leikitään Amanda Peltomaan ja Toini Seppälän johdolla. Kerholaiset ovat pääasiassa 7 - 11-vuotiaita tyttöjä ja poikia, joita käy viikottain noin kymmenen.

Heinolan seurakunnalla on Suomen evankelisluterilaisen kirkon virallinen ympäristödiplomi, joten ympäristöasioita pidetään esillä myös varhaisnuorten kerhoissa ja leireillä. Askarteluissa hyödynnetään esimerkiksi vanhoja lehtiä eikä ruoka-aineita heitetä hukkaan; kuivahtaneesta leivästä tehtiin köyhiä ritareita.

Maanantaina 21.1.2013 Mahiksen keittiössä valmistettiin lihapullia ja juuresmuusia, salin puolella aiheena oli biojäte. Alkuhartauden jälkeen ryhdyttiin toimimaan.

Lihapullat tehtiin itse alusta loppuun, joten kerholaiset pääsivät pyörittelemään niitä "ihan kuin pullia!" Juuresmuusiin käytettiin perunaa, porkkanaa ja lanttua. Muusi olikin sekä ekologista että taloudellista, sillä osa juureksista oli edellisen kerhokerran ylijäämää.

 

heinolan kokkikerho 1

Itse tehdyt lihapullat uunissa paistumassa.

 

Keittiössä käydään kahden tai kolmen hengen ryhmissä, ja sillä aikaa muut touhuavat ohjatusti salin puolella. Tämän kerran teemana oli biojäte, joka onkin useimmille kerholaisille tuttu juttu. Aihetta käsiteltiin leikkien, yhdessä miettien ja askarrellen. Kerholaiset luonnostelivat papereille oman biojätesankonsa, jonka sisään piirrettiin sopivat jätteet. Mikä sitten on biojätettä? "Ainakin banaanin ja omenan kuoret!" "Omenanraato!" "Homeiset piparit!" Kerholaisille jäivät mieleen myös muut elintarvikkeet, kasvit, servietit ja kahvinporot.

 

heinolan kokkikerho 5

Biojätesankojen sisään piirrettiin sopivat jätteet.

 

Jotta tietous ei valuisi hukkaan, biojätepiirrokset talletettiin niiden valmistuttua kunkin kerholaisen omaan kokkikerhokirjaan. Kirjaan kootaan kerhovuoden aikana käytettyjä reseptejä sekä askarteluja. Kerholaisen oma haastattelu (mm. lempiruoista), ruokarukous ja biojätesanko ovat myöhemmin mukavia muistoja. Kirjan kannessakin oli tekemistä; ne koristeltiin ruoka-aiheisilla lehtikuvilla.

 

heinolan kokkikerho 3

Kokkikerhokirjat koristeltiin ruoka-aiheisilla lehtikuvilla.

 

Lihapullien paistuttua päästiin ruokapöytään. Vaikka juuresmuusiin sekoitettu lanttu olikin epäilyttänyt kerholaisia aluksi, muusikattila syötiin nopeasti tyhjäksi. Lopuksi kokoonnuttiin sisaruspiiriin kiittämään hauskasta kerhokerrasta.

 

heinolan kokkikerho 4

 Kokkikerholaiset, ohjaajat ja piirustukset yhteiskuvassa.

 

Kuvat: Sirkku Kovalainen

5-luokkalainen Suvi on kokkikerholainen. Suvi on käynyt kerhossa jo niin monta vuotta, ettei oikein enää muista milloin aloitti. Suvin mielestä kerhoon kannattaa tulla mukaan ehdottomasti, koska siellä on kivaa ja saa olla kavereiden kanssa.

tule mukaan kerhoon 5

Suvi on myös innokas ja tehokas tiskaaja.

 

Tänään on syksyn ensimmäinen kerhokerta. Mukana on monta uutta tyttöä ja poikaa. Ekalla kertaa on aluksi jaettu kerhokortit. Siihen saa tarran joka kerta, kun on paikalla. Suvi on myös saanut oman kokkihatun. Suvin kerho kokoontuu kerran viikossa seurakuntatalolla. Kerhossa on 10 lasta ja 3 ohjaajaa ja se maksaa 20 euroa syksyltä. Yksi kerhokerta kestää kaksi tuntia.

Tänään kerhossa kokataan omena-kaurapaistosta ja vaniljakastiketta. Suvin mielestä se on ehkä parasta ruokaa mitä kokkikerhossa on ikinä tehty. Muidenkin kerholaisten mielestä se on hyvää. Eikä sen tekeminen niin vaikeaa ollut. Tosin yksi pienempi poika kertoo omenoiden kuorimisen ja pilkkomisen olevan vähän vaikeita tehtäviä.

 

tule mukaan kerhoon 1

 Kokkivihkoon kerätään kerhosta saadut ohjeet.

 

Suvi kertoo osanneensa paljon ruuanlaitosta jo ennen kerhoon tuloa. Kerhossa hän on oppinut tekemään uudenlaisia salaatteja.

Kun paistos on uunissa, kerhonohjaaja Iina lukee kerholaisille hartaudeksi Kerhonohjaajan käsikirjasta tarinan kahdesta kerholaisesta Esteristä ja Mariasta, jotka kerhomatkalla huomaavat Korppulan mummon tarvitsevan apua ja jäävät auttamaan häntä. Samalla Korppulan mummo kertoo heille Jumalan huolenpidosta. Lopuksi rukoillaan yhdessä Herran siunaus.

Kokkikerhossa, kuten muissakin seurakunnan kerhoissa, on aina hartaus. Siinä luetaan joku kertomus tai Raamatun kohta, jutellaan hieman ja sitten rukoillaan. Hartaudet eivät ole pelottavia, vaan niissä kerrotaan Jumalasta sillä tavalla kuin lapsille sopii.

Kokkikerhossa syödään aina se ruoka mitä on tehty. Ja lopuksi tiskataan. Iso suurtalouskeittiön tiskikone on monille kerholaisille outo laite. Suvi sen sijaan käyttää tiskikonetta sujuvasti. Suvi onkin aina innokas ja tehokas tiskaaja.

Vielä ennen lähtöä kokoonnutaan sisaruspiiriin ja sanotaan heipat.

 

tule mukaan kerhoon 2

 Omatekoinen omena-kaurapaistos maistui kerholaisille.

 

Isä ja äiti ovat tulleet Suvia vastaan kerholle. Suvilla on kerhossa mukavaa ja siksi äiti ja isäkin ovat innostuneet kokkikerhoista. He ovatkin olleet mukana koko perheellä jo kaksi kertaa Marttojen ja seurakunnan järjestämillä koko perheen kokkikursseilla.

Seuraavana päivänä seurakuntatalolla kokoontuu taas uusi kokkikerho. Siellä toiset ohjaajat tekevät toisten lasten kanssa pitsaa ja banaanirahkaa. Jos kokkikerho ei tunnu kivalta jutulta jonkun lapsen mielestä, voi aina mennä vaikka askartelukerhoon. Siellä on ekalla kertaa tehty kankaaseen kuvioita painamalla. Lennokkikerhossa on tehty paperiliidokkeja ja aloitettu oman ison TOKA-liidokin teko. Ja LUOVA-kerhossa on tutustuttu toisiin ja saatu vähän makua, mitä kaikkea luovaa kerhoissa voikaan tehdä.

Sitten kun Suvi ja muut kerholaiset kasvavat tarpeeksi isoiksi, he voivat mennä mukaan vaikka LYYLI-iltoihin, joissa yli 12-vuotiaat tytöt neuloo tilkkuja Äiti Teresa -peittoon. Tai he voivat vaikka tulla mukaan apuohjaajakoulutukseen. Silloin pääsee apuisoseksi leireille ja apulaiseksi kerhoihin.

 

tule mukaan kerhoon 4

Kerhonohjaaja Eetun lempiruoka on lasagne.

 

Eetu on kerhonohjaaja, hän on nyt toista syksyä kerhonohjaajana. Hän on ollut aktiivisesti mukana seurakunnan toiminnassa jo monta vuotta. Eetu pitää kerhoa, koska se on hauskaa ja mukavaa. Siinä samalla Eetu oppii itsekin tekemään ruokaa. Tärkeää on myös se, että Eetu oppii tulemaan toimeen lasten kanssa.

Eetun lempiruoka on lasagne, mutta Eetu ei vielä tiedä tullaanko sitä tekemään kerhossa tämän syksyn aikana. Se jää vielä salaisuudeksi.

 

Kuvat: Nina Mikkola

Tällä hetkellä kovin suositut kokkauskilpailut, kuten Kokkisota ja MasterChef, ovat tehneet ruuanlaittamisesta kovin suosittua ja kiinnostavaa. Juuri alkanut tv-ohjelma Junior MasterChef osoittaa, että ruuanlaitto ei ole vain aikuisten hommaa. Kaikenikäiset voivat loihtia mitä hienompia ruoka-annoksia.

Seurakuntien piirissä tämä on tiedetty jo kauan, sillä kokkikerhot ovat suosituimpia kerhoja eri puolilla Suomea.

kokkikerho 8

 

Viinikan seurakunnan kokkikerhossa Tampereella ollaan perusasioiden äärellä. Tällä kertaa on valmistumassa porkkanasämpylät sekä Mars-muromakeisia. Paikalla on kymmenkunta innokasta kokkaajaa sekä heidän ohjaajansa Pauliina Huhtasalo ja Heidi Toijala. Pauliina vastaa ruuanlaitosta ja Heidi pitää huolen hartaudesta ja avustaa kokkauksissa.

Kerholaiset saavat aluksi yhteisen ohjeistuksen sekä illassa tehtävien ruokien reseptit, minkä jälkeen pestään kädet ja aloitetaan työt pienissä ryhmissä. Yksi ryhmä vastaa porkkanoiden kuorimisesta, toinen sulattaa rasvaa ja kolmas menee kattamaan ruokapöytää. Pikkuhiljaa Pauliinan valvovan silmän alla erilailla valmistetut raaka-aineet päätyvät yhteen ja niistä valmistuu illan ruoka, joka kerhoillan päätteeksi nautitaan yhdessä. Välillä pidetään taukoa, jonka aikana pidetään Heidin valmistelema hartaushetki.

 

kokkikerho 1

Aluksi on syytä pestä kädet hyvin. Valtteri ja Elias näyttävät mallia.

 

kokkikerho 14

Heidin tehtävä tällä kertaa on kertoa ystävyydestä.

 

Ystävänpäivälaskiaispulla!

Pauliina Huhtasalo innostui kerhojen pitämisestä käytyään itse ensin kerhoissa kerholaisena. Vuodesta 2005 kokkikerhoa vetänyt Pauliina kertoo peruspullan olevan kaikkein suosituin ruoka. Siitä on myös tehty omia sovelluksia kuten ystävänpäivälaskiaispulla. Pauliina itse suunnittelee illan "menyyt" ottaen huomioon lasten tiedot ja taidot sekä myös lasten toiveet.

- Silloin ei tule tehtyä mitään ylivoimaisen vaikeaa vaan kaikki osaavat ja kaikilla on mahdollisuus olla mukana. Lähtökohtana on myös, että lapset voisivat tehdä samoja ruokia myös kotona itsekseen. Reseptit löytyvät netistä selailemalla ja pikkuhiljaa niistä on muodostunut oma arkisto, jota voi käyttää uudestaan ja uudestaan. Monet lapsista pitävät kerhosta ja ovat olleet mukana joka vuosi, ekaluokkalaisesta kuutosluokalle asti, kertoo Pauliina.

 

kokkikerho 5

Myös omien jälkien siivoaminen kuuluu kerhon tehtäviin. Siljan vuoro tiskata.

 

Elias valmistaa jotain "mömmöä", johon laitettiin porkkanaa, vettä sekä jauhoja, suolaa ja sokeria. Itse mömmöä Elias aio itse syödä, vaan ruoka tulee näyttämään paremmalta, kunhan se valmistuu...

- Eli kyseessä on sämpylätaikina, joka sittemmin paistetaan uunissa herkullisiksi sämpylöiksi, valaisee Elias.

Valtteri on "vanha" kerholainen, vaikka on vasta 9-vuotias.

- Kerhossa tehdään yleensä jotain herkkuja, mutta myös kunnon ruokaa, niin kuin perunamuusia ja nakkeja ja kerrosvoileipiä, jotka ovat minun suosikkejani. Herkkujakin on tehty, kuten muffinsseja ja pullaa, mutta tänään tehdään Mars-riisikakkuja. Niistä tulee varmasti hyviä, odottaa Valtteri.

- Tykkään ruuanlaitosta ja teen myös kotona perheelle ruokaa. Lisäksi käyn kesäisin seurakunnan kokkileireillä, jossa myös saa valmistaa ruokaa ja leipoa. Haluan oppia tekemään erilaisia ruokia ilman ohjeita, kun taas meidän isä ei osaa kovin hyvin, kun sen täytyy koko ajan katsella netistä ohjeita, naureskelee Valtteri.

Anniina on kokkaamisesta pitäviä uusimpia kerholaisia.

- Onneksi nyt pääsimme kaverin kanssa tulemaan kerhoon, kun aikaisemmin emme ole päässeet tai mahtuneet mukaan. Olemme tehneet laskiaispullia ja spagettia ja leipiä. Parasta minun mielestäni oli laskiaispullat. Ensin tehdään tavallisia pullia ja sitten teimme Marianne-kermavaahtoa, joka laitettiin sen pullan väliin, kertoo Anniina.

Kotona yleensä äiti ja isä ja isoveli hoitavat kokkaukset ja siksi Anniina haluaisi yllättää kotiväen joskus tekemällä makaronilaatikkoa, koska se on niin hyvää ja helppo valmistaa.

Illan päätteeksi ryhmä kokoontuu ruokasaliin, johon osa kerholaisista on kattanut ruokapöydän. Ensin syödään lämpimät porkkanasämpylät suuren hiljaisuuden vallitessa, mutta kun esiin nostetaan jälkiruoka, alkaa iloinen puheensorina. Ruoka oli tällä kertaa onnistunutta ja kaikki ovat tyytyväisiä aikaansaannoksiin. Moni lupaa yllättää vanhempansakin ensi viikonloppuna porkkanasämpylöillä, ja itsensä Mars-muromakeisilla.

 

 kokkikerho 15

Kerhohetken päättää yhteinen ruokahetki, jossa maistellaan illan tuotoksia.

 

Mars-muromakeiset

kokkikerho 3

Näyttääkö herkulliselta? Voita ja Mars-patukoita sulassa sovussa.

 

Tarvitset:

 • 75 g voita
 • 6 kpl Mars-patukoita
 • 7 - 9 dl riisimuroja

Ohje:

 1. Sulata miedolla lämmöllä voi ja suklaapatukat.
 2. Sekoita joukkoon murot.
 3. Jaa seos lusikoita apuna käyttäen pieniin annosvuokiin.
 4. Anna jähmettyä jääkaapissa noin tunnin.

 

kokkikerho 4

Anniina mittaa muroja juuri oikean määrän.

 

 kokkikerho 2

Voin ja patukoiden sulattaminen on tarkkaa puuhaa, etteivät aineet kuumene liikaa.

 

Porkkanasämpylät

Tarvitset:

 • 5 dl maitoa (tai vettä tai molempia)
 • 1 pss kuivahiivaa
 • ½ dl voita
 • 3 tl sokeria
 • 2 tl suolaa
 • 4 keskikokoista porkkanaa
 • 4 dl kaurahiutaleita
 • n. 8 dl vehnä- tai sämpyläjauhoja

 

kokkikerho 7

Pauliina vielä "hienosäätää" taikinaa. Taikinan vaivaaminen on sottaisaa puuhaa.

 

Ohje:

 1. Lämmitä maito n. 42 asteeseen.
 2. Lisää suola ja sokeri.
 3. Sekoita kuivahiiva jauhoihin ja lisää jauhot maitoon.
 4. Lisää kaurahiutaleet ja porkkanaraaste.
 5. Lisää voi ja vaivaa tasaiseksi.
 6. Anna kohota liinan alla n. 30 min.
 7. Pyörittele n. 20 sämpylää.
 8. Paista 220 asteessa n. 15 minuuttia

 

kokkikerho 11

Sämpylät valmistuvat yhteistyössä.

 

 kokkikerho 16

Porkkanasämpylät ovat parhaimmillaan kuumina, juuri uunista tulleina.

 

Kuvat: Jussi Kosonen

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja