Kaste

Kristillisessä kasteessa ihmisestä tulee kotiseurakuntansa ja koko maailmanlaajuisen kirkon jäsen. Kasteen perustana on Jeesuksen antama kaste- ja lähetyskäsky. (Matt. 28:18–20)

Kaste on kristittynä olemisen perusta, liitto Jumalan ja ihmisen välillä. Muut kirkolliset toimitukset perustuvat kasteeseen.

Luterilaisessa kirkossa, kuten kaikissa vanhoissa kirkkokunnissa, kastetaan kaikenikäisiä lapsista aikuisiin. Aikuiskasteen saa kastamaton aikuinen, joka haluaa liittyä kirkon jäseneksi. Kaste on iloinen juhla, jossa kiitetään elämän antajaa.

Jumala, Isämme
Sinä annat meille elämän lahjaksi.
Kiitos sinulle siitä,
että suljet tämän lapsen hoivaasi ja suojelukseesi.
Valaise koko hänen elämänsä.
Kuule meitä Jeesuksen Kristuksen tähden.

(evl.fi)

Laura-vauvan kaste järjestetään Tuomon kotona. Sinne on kutsuttu paljon sukulaisia. Paikalla on myös pappi. Pappi puhuu jotain isän ja äidin sekä Lauran kummien kanssa. Tuomo muistaa, että hänelläkin on kummi, Maija. Hän muistaa joskus käyneensä Maijan kanssa kirkossa. Hän sai viime jouluna Maijalta lahjaksi lastenraamatunkin. Se on ollut tosi jännittävä, Tuomo muistelee.

Tuomokin kastettiin pienenä. Hän ei siitä tosin paljon muista. Isä on kertonut Tuomolle, että kasteessa lapsi otetaan Jumalan perheeseen. He ovat isän kanssa lukeneen lasten raamatusta, kuinka Jeesus sanoo: ”Sallikaa lasten tulla minun luokseni”. Laurakin tuodaan nyt Jeesuksen luokse.

Suku on kokoontunut pienen pöydän äärelle, kuuntelemaan papin puhetta. Laura on kumminsa sylissä valkoinen mekko päällään. Aikuiset sanovat sitä albaksi. Pöydällä on erilaisia esineitä. Siellä on kastemalja, jossa on vettä, kastekynttilä, Raamattu ja pieni valkoinen liina. ”Mihinhän tuota liinaa käytetään?”, ihmettelee Tuomo. Hetken päästä Tuomon veli Teemu lukee raamatusta muutaman kohdan ja kohta kaikki jo veisaavat virttä. Ilmassa on oikein juhlan tuntua. Nämä ovat aivan selvästi Laura-vauvan ensimmäiset juhlat, tuumii Tuomo.

Nyt seuraamme hetken Huhtalan perheen elämää. Tähän perheeseen kuuluu isä Arttu, äiti Leena, isoveli Teemu, pikkuveli Tuomo, vauva Laura, Vieno-mummi ja Olavi-vaari. Keitä sinun perheeseesi kuuluu?

Huhtaloiden perhe on vauhdikas ja he viettävät paljon aikaa yhdessä. Tuomo erityisesti tykkää käydä isänsä kanssa kalassa kesäisin. Tuomo on kovin innoissaan myös uudesta pikkusiskostaan, joka syntyi vastikään. Tuomo on kuullut, että vauvalle aiotaan antaa nimeksi Laura. Laura on kyllä ollut vauvan nimenä jo siitä lähtien, kun hän oli äidin masussa, tuumii Tuomo. Vauva aiotaan kastaa piakkoin. ”Mikä se sellainen kaste on?”, ihmettelee Tuomo. Tätä täytyykin kysyä isältä, Tuomo päättää.

Kesälomalla Tuomo viettää myös paljon aikaa mummin ja vaarin luona. Mummilla on puutarhassa oma mansikkamaa, missä kasvaa todella makoisia mansikoita. Niitä Tuomo käy aina kesällä napsimassa. Vaarilla taas on Tuomon mielestä parhaat kertomukset. Vaari kertoo mielellään Tuomolle lapsuusmuistojaan. Silloin olivat asiat kuulemma niin eri tavalla kuin nyt.

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja