Kun joudut esittämään jotain luokan edessä, huomaatko, että sydämesi alkaa tykyttää nopeammin, hengitysrytmisi muuttuu, kasvojasi kuumottaa, äänesi värisee, kätesi alkavat vapisemaan ja perhoset lentelevät vatsassasi.

jannittaa

Sitä kutsutaan esiintymisjännitykseksi. Jännityksen vallassa ajatuksiesi kulkeminen keskeytyy ja keskittymiskykysi herpaantuu helposti. Useat ihmiset kärsivät esiintymisjännityksestä, he stressaavat tulevia esiintymistilanteita.

Joillekin on helpompi esiintyä kuin toisille. Pahimmassa tapauksessa esiintymispelkoinen alkaa vältellä esiintymistilanteita ja ajautuu esimerkiksi koulussa lintsaukseen. Jos jännität esiintymistä, älä ala pakoilla sitä. Sillä silloin siitä kasvaa yhä isompi ja vaikeampi juttu itsellesi etkä uskalla edes yrittää esiintymistä. Esiintyminen on vähän samanlainen juttu kuin matematiikka. Molempia voi harjoittaa, ja niissä voi kehittyä. Esiintymistilanne tulossa – mitä tehdä? Vaikka et haluaisi ajatella tulevaa esiintymistilannetta, pakota itsesi valmistautumaan siihen kunnolla. Kun osaat esityksesi ulkoa ja tiedät täsmälleen, mitä sinun täytyy sanoa tai tehdä, olosi on paljon varmempi.

Esiintymispelon tärkein askel on oman epätäydellisyyden hyväksyminen. Kaikessa ei voi aina onnistua. Jos esityksesi menee mielestäsi mönkään, se ei kaada maailmaa. Useat eivät varmaankaan huomanneet pientä virhettä esityksessäsi. Muutenkin hyvin moni muukin, joille joudut esiintymään, saattaa kärsiä esiintymispelosta – et ole sen kanssa yksin.

Metro on Helsingin luotettavin joukkoliikenneväline. Myös tunnelmaan metron sisällä voi luottaa. Mainoksia riittää ja ruuhka-aikoina ihmisiä.

metron matkassa 3

 

Ruuhka-aikana ihmiset ovat yleensä kiireisiä, ja ärtyilevät muille matkustajille. Metrossa on silloin myös kuuma, sillä ihmiset ovat joutuneet ahtautumaan pieneen tilaan. Metrossa usein matkustajat eivät juurikaan puhu toisilleen. Metrossa on lisäksi vaikea löytää mitään istumapaikkaa.

On iltapäivä ja kävelemme Herttoniemen kirkolta metroasemalle. Meitä on kahdeksan nuorta toimittajaa jutuntekoreissulla. Matka metrolle kuluu kuvia ottaessa ja naureskellessa muiden jutuille. Metroaseman edessä on linja-autoja niin kuin aina. Metroasemalla on kiireisiä ihmisiä. Tunnelma ei kuitenkaan ole latistunut tai tylsä vaan ilma on täynnä intoa ja jännitystä.

Leimaamme liput ja kiirehdimme alas laiturille. Metro kuuluu jo kaukaa. Suhina ja kolke kertovat sen lähestyvän. Metron ääni kuuluu helsinkiläiseen elämään. Voit kuunnella sitä muun muassa YouTubessa.

 

 

Metro saapuu ja astumme kukin ryhmä eri vaunuun. Metro on lähes täynnä ja vapaita istumapaikkoja on vain harvassa. Metrossa on suorastaan tukahduttavaa kunnes metro ajaa ulos tunnelista. Kiidämme Kivinokan mökkien ohi ja pysähdymme Kulosaaressa. Ympärillä on paljon kerrostaloja ja koiria ulkoiluttavia ihmisiä. Metrossa otamme kuvia ihmisistä ja juttelemme kaikesta. Sukellamme taas tunneliin ja tunnelma muuttuu heti.  Kuvaamme metron ikkunasta ohi sujahtavaa maisemaa ja asemien infotauluja. Joku matkustaja katselee toimintaamme, myhäillen ja kiinnostuneena. Osa ryhmästämme tekee haastatteluja matkan aikana. Moni suostuu haastateltavaksi.

 

metron matkassa 1

 

Metro saapuu Kaisaniemeen. Pitkät liukuportaat vievät meidät Kaisaniemen metroaseman tunneliin. Opintoputkessa on nykyaikaisia luolamaalauksia. Tunnelissa on musiikkiryhmä esiintymässä. Luola kaikuu upeasti. Kuljemme Opintoputken läpi Yliopiston kadulle ja sieltä Senaatintorin halki kohti tutustumiskohdettamme Lasten kaupunkia.

 

metron matkassa 2

Lasten kaupunki avattiin Helsingin vanhimpaan taloon 22.11.2012 testamenttilahjoituksen turvin

lasten kaupunki 1

Lasten kaupunki sijaitsee Senaatintorilla.

 

Ensimmäistä kertaa historiassa avattiin Helsingin kaupunginmuseon toimesta Lasten kaupunki. Paikka on tarkoitettu kaikenikäisille, pääsääntöisesti lapsille. Lasten kaupungissa voi seikkailla vanhanajan koulussa, vierailla 1970-luvun mummolassa, kauppalaivassa ja monessa muussa paikassa. Lasten kaupungissa voi lisäksi pukeutua vanhanajan tyyliin.

 

lasten kaupunki 2

Vanha koululuokka

 

Tunnelma Lasten kaupungissa on vilkas ja innostava. Kaikkialta kuuluu naurua ja iloista puheen sorinaa. Lapset viihtyvät hyvin kaikissa huoneissa, sillä ne on koottu kiinnostaviksi. Aikuisetkin viihtyvät mainiosti. Lasten kaupungissa muutkin kuin lapset voivat oppia uutta.

 

Vierailu Lasten kaupungissa:

 

lasten kaupunki 3

lasten kaupunki 4

Lähdimme reportterikurssilaisten kanssa reportaasimatkalle Kaisaniemeen. Meidän piti haastatella ihmisiä diginauhurin kanssa. Osa ihmisistä kieltäytyi vastaamasta haastatteluun, mutta me emme siitä lannistuneet.

katri kia  1

Metroasemalla haastattelimme Leila Räsiötä. Hän nousi metroon Ruoholahdesta, ja hänen metromatkansa oli sujunut mukavasti. Leila käyttää metroa päivittäin, ja useamman kerran päivässä.

Parin pysäkin jälkeen nousimme metrosta pois, ja kävelimme Herttoniemen kirkolle. Kirkolla huomasimme, että mikään äänityksistämme ei ollut tallentunut diginauhurille. Myöhemmin selvisi, että ohjeistuksemme oli ollut väärä. Äänitysnappulaa olisi pitänyt painaa kahdesti, meille opetettiin, että painamme sitä vain kerran. Mikään, mitä olimme "nauhoittaneet" ei ollut tallennut.

Päätimme mennä kadulle haastattelemaan muutamaa ihmistä siitä, millainen olisi hyvä lasten kaupunki, mitä sinne kuuluisi. Kadulla tapasimme Jouko Kivisen, hänen mielestään lasten kaupungissa pitäisi olla enemmän kokoontumispaikkoja, kerhotiloja ja muita sellaisia. Joukon mielestä rakennukset olisivat erinäköisiä, esim. suorakulmia olisi vähemmän, ja tilalla olisi kaikkia mielenkiintoisia muotoja ja enemmän värejä. Semmoinen sopisi hänen mielestään aikuisillekin.

"Noo mä voisin poistaa noi autot tosta ensiks", Jouko vastasi, kun kysyimme olisiko lasten kaupungissa jotain muuta erilaista normaaliin kaupunkiin verrattuna.

Vihreätakkinen, ja ruskeahiuksinen poika käveli myös meitä vastaan kadulla. Hänen mielestään lasten kaupungissa pitäisi olla paljon leikkipuistoja, ja rakennukset olisivat vähän erinäköisiä kuin nykyään.

 

Millainen olisi hyvä lasten kaupunki?

 

katri kia  2

katri kia  3

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja