muurame 4

Perjantai 7.12.2012

Monet odottivat innolla Muuramen kirkon pihassa linja-autoa, jolla pääsimme matkustamaan Virroille NuVaKo (Nuori Vastuunkantaja -Koulutus) -leirille. Leirille lähtivät RJ1-, musiikki-, ilmaisutaito- ja mediamoduulit. Matka Virroille sujui rattoisasti hyvien ystävien kanssa jutellen, nauraen ja kuunnellen musiikkia takapenkillä. Nuorisotyöntekijä Jyri Kuntun mielestä leirille oli jännittävää tulla, koska tämä oli ensimmäinen leiri Marttisissa. Kunttu lähti leirille töihin, koska kalenterissa oli merkintä leiristä.

Iltapalalla söimme lasagnea, vaaleaa ja tummaa leipää. Juotavana oli kotikaljaa, maitoa ja teetä. Kunttu sanoi iltapalan olevan erittäin tuhti ateria leirin alkajaisiksi.

 

muurame 2

 

Iltaohjelmassa Kiisi Isotalo kertoi meille Punahilkan tarinaa, johon me nuoret olimme keksineet erilaisia adjektiiveja. Tarina oli mukaansatempaava. Kun Isotalo sanoi Punahilkka, kaikkien piti hyppiä ja hihitellä. Kun sanottiin susi, piti ottaa susimainen uhkaava ilme ja murista. Isoäidin kuuluessa voivoteltiin selkäkipuja ja kipiteltiin kepeillä.

Myöhemmin pyydettiin neljä vapaaehtoista, joista valittiin Punahilkan rooliin Toni Heikkilä, isoäidiksi Paulus Sulkula, suden rooliin Veera Kovanen ja metsänvartijaksi Tiiu Nieminen. Näyttelijät suoriutuivat rooleistaan erittäin hyvin. Parhaita kohtia olivat Heikkilän tyttömäinen kirkuminen ja lintujen laulu, jotka saivat kaikki nauramaan.

Nuoriso-ohjaaja Petri Katko piti iltahartauden, joka kertoi itsenäisyydestä. Tunnelma oli joidenkin osalta levottoman oloinen. Hartauden jälkeen kaikki lähtivät huoneisiinsa iltatoimille ja nukkumaan.

Yyber-hiljaisuus alkoi klo 23.30.

 

muurame 3

Lauantai 8.12.2012

Aamu alkoi nuorisotyönohjaaja Jenni Havusen herätyksellä. Nuorilla oli puoli tuntia aikaa valmistautua aamupalalle. Aamupalalla oli tuoretta sämpylää, muroja ja puuroa.

Aamiaisen jälkeen siirryimme Väentuvalle aamuhartauteen, jonka piti Havunen. Hartaudessa hiljennyttiin rukoilemaan ja laulettiin lauluja pappi Heikki Myllykosken kitaran säestyksellä.

Hartauden jälkeen jakauduttiin kahteen eri ryhmään. Ilmaisutaito- ja musiikkimoduuli menivät vanhaan pappilaan ja RJ1 jäi Väentuvalle.

Väentuvalla koulutussihteeri, päätoimittaja Juha Kinanen ja tiedotussihteeri, toimitussihteeri Pirjo Riipinen pitivät teoriaa lehdessä olevista jutuista ja siitä, miten lehteen tehdään juttuja, sekä opettivat miten valokuvista saa hyviä ottamalla eri kuvakulmista ja säätämällä asetuksia.

 

muurame 5

 

Teoriatunnin jälkeen menimme syömään. Ruokana oli perunamuusia, salaattia ja uunimakkaraa. Jälkiruokana oli marjakiisseliä.
Aloimme tekemään mediahommia. RJ1 jaettiin kuuteen ryhmään ja jokaiselle ryhmälle annettiin tehtävä. Tehtävinä oli juliste, lehtipuffi, videohaastattelu, äänihaastattelu, leirijutun kirjoittaminen ja harrastukset. Kaikki nämä liittyivät jotenkin mediaan.

Mediajutun jälkeen menimme vanhaan pappilaan ja aloitimme hiljaisen hetken, eli kaikki lukivat itsekseen hiljaa Raamattua puoli tuntia.

Kahvien jälkeen jatkoimme mediahommia siitä mihin ryhmät olivat jääneet. Päivällisellä oli kalakeittoa ja kiisseliä.

Sen jälkeen kaikki siirtyivät Väentalolle suunnittelemaan iltaohjelmaa. Väentalolla leiriläiset jakaantuivat kahteen ryhmään. Toiset alkoivat suunnittelemaan seuraavan aamun jumista ja toiset tulevaa iltaohjelmaa.

Iltaohjelmassa oli aiheena vanhojen tarinoiden modernisointi. Tarinat olivat Tuhkimo, Kultakutri ja kolme karhua, Kolme pientä porsasta sekä Lumikki. Tarinoiden jälkeen Kiisi kertoi meille, että jokainen tekee virheitä ja pitää oppia antamaan anteeksi vaikeistakin asioista.

Kiisin tunteilun jälkeen kaikki lähtivät iltapalalle päärakennukseen ja jotkut menivät saunomaan.

Iltahartauden piti Kunttu ja aiheena oli onnellisuus ja miten sen voi löytää. Hartauden jälkeen kaikki lähtivät omiin huoneisiinsa iltapuuhiin ja nukkumaan.

Hiljaisuus alkoi 23.37.

 

 muurame 6

Sunnuntai 9.12.2012

Aamu alkoi puoli tuntia pidemmillä yöunilla. Aamutoimien jälkeen siirryttiin aamupalalle, jota saatiin syödä kymmeneen asti.

Sitten alkoi jumis vanhassa pappilassa. Jumiksen jälkeen siivoiltiin huonetta ja pakkailtiin omia tavaroita.

Lounaalla oli makkaraa, riisiä ja perunamuusia. Jälkiruokana oli marjarahkaa. Lounaan jälkeen jatkettiin mediajuttuja, jos ne olivat kesken.

Myöhemmin näimme esityksiä ja kahvittelimme. Kolmelta oli edessä lähtö takaisin kotiin.

 

Iloista joulun odotusta kaikille!

 

muurame 8

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja