Teen juominen on hyvin vanha tapa. Sen historiaa voi seurata aina taruihin saakka kauan ennen ajanlaskumme alkua. Kylmät talvikuukaudet sopivat erinomaisesti tämän lämmittävän juoman nautiskeluun koulupäivien jälkeen.

Tee alkujuuret ovat Aasiassa, jossa sitä kasvatetaan tänäkin päivänä. Hollantilaiset toivat teen ensimmäistä kertaa Euroopalaisten huulille vasta 1610 jKr. Saman vuosisadan loppupuolella tee saapui myös Venäjälle ja teen tuonti Kiinasta Eurooppaan alkoi ja vakiintui. Ensimmäinen englantilainen teehuone avautui vuonna 1717 Thomas Twinningsin toimesta. Englantiaisten klo viiden tee onkin hyvin kuuluisa. Aasiassa ja Venäjällä kulutetaan myös suuria määriä teetä. 1800-luvulla englantilaiset alkoivat viljellä teetä imperiuminsa alueilla Intiassa ja Ceylonilla, joista kehittyikin varsinaisia teevaltioita.

teaceremony2

Aasiassa ja varsinki Japanissa teen valmistaminen on oikea seremonia. Japanilaisessa teeseremoniassa on hyvin tarkat säännöt Macha-teen valmistukseen. Teen tekeminen on lähes meditaatioon verrattava tapahtuma. Astioiden asento ja teen valmistaminen etenee rauhallisilla liikkeillä ja hiljaisuudessa. Jokainen liike on tarkasti harkittu ja rauhallinen. Japanilaiseen tapaan seremonia suoritetaan lattialla tai oikeammin bambumatoilla tatameilla istuen. Suomestakin löytyy muutama teehuone, jossa on mahdollista kokea aito japanilainen teeseremonia.

Teen ystävät ry:n sivuilta löytyy tämän herkun valmistusohje, jonka avulla voit viettää teekutsut kavereillesi:

 1. Esilämmitä teekulho kuumalla vedellä ja kaada vesi pois.
 2. Mittaa n. puoli teelusikallista matchaa tai 2 perinteistä bambumitallista kulhoon. Jos omistat hienon siivilän voit siivilöidä teejauheen paakkujen välttämiseksi.
 3. Kaada n. 75ml 80C-95C asteista vettä hitaasti kulhoon. Sekoita matcha bambuvispilällä tai muulla puuvispilällä.
 4. Koita käyttää nopeita ranneliikkeitä ja liikuttaa vispilää siksakkimaisesti. Vältä koskettamasta pohjaa vispilällä, sillä harjakset voivat taipua tai murtua.Sekoittaminen kestää noin 30s-1min. Valmista matchaa peittää tiheä ja kaunis teevaahto.

teaceremony3Englannissa nautitaan Afternoon Tea tai High Tea noin klo 15-17 välillä. Jos vierailee Lontoossa, niin muutamat loistohotellien kuten Ritzin tai Savoyn ravintolan High Tea tarjoilu on legendoja ja vierailemisen arvoisia paikkoja. Tosin ne vaativat hieman puketumista. Risaset farkut tai likainen T-paita ei oikein vetel niissä ympyröissä. Englantilainen klo viiden tee sisältää tietysti teetä kauniisti katettuna, mutta myös pienta suupalaa niin makeina kuin suolaisina versioina. Pienet kolmioleivät ovat oivia teen seuralaisia. Täytteeksi voi laittaa vaikka lohta, majoneesia ja kurkkua.

Leikkaa paahtoleivän tummat reunat irti

Leikkaa leivistä neliön muotoisia

Täytä leivän puolisko majoneesilla, kurkuilla ja lohella

Laita toinen leipä täytetyn päälle

Leikkaa leivät kolmioiksi

Herkullisia teehetkiä!

Oheisella reseptillä saat maukkaita energiapatukoita, joissa on huuuuuurjaaan paljon energiaa.

Muistathan, ettei välipala korvaa kunnon ateriaa vaan on lisäravintona kasvaneeseen energiatarpeeseen.

Tarvikkeet

 • 50 g voita
 • 1 dl kuohukermaa
 • 1 dl vaaleaa siirappia
 • 1 dl sokeria
 • 100 g suolattua pähkinä-siemenseosta
 • 65 g kuivattuja mustikoita
 • 75 g maissihiutaleita (n. 4 dl)
 • 25 g riisimuroja (n. 2 dl)

Patukoiden valmistaminen

Kiehauta voi, kerma, siirappi ja sokeri kattilassa. Ole erittäin varovainen kuuman seoksen kanssa, sillä se polttaa helposti.

Keitä seosta keskilämmöllä noin 15 minuuttia koko ajan sekoittaen. Hienonna pähkinä-siemenseos karkeaksi ja sekoita ne mustikoiden, maissihiutaleiden ja riisimurojen kanssa kulhossa. Kaada karamelliseos maissihiutaleseoksen joukkoon ja kääntele puukauhalla taikina nopeasti tasaiseksi. Varo kuumaa seosta. Kaada taikina leivinpaperille ja tasoita se toista leivinpaperipalaa tai lastaa apuna käyttäen noin 30x30 cm ja noin 1 cm paksuiseksi. Leikkaa noin 20 osaan ja anna patukoiden jäähtyä kokonaan.

Mario Kart on Nintendon kehittämä ajopeli, jossa eri Nintendo-hahmot purkavat ajoradalla vihaansa muihin hahmoihin eri tavaroitten avulla.

mario kart 8 deluxe 1

 

Mario Kart 8 Deluxe on uusin Mario Kart -peli. Peli on julkaistu Nintendon uudelle konsolille, Nintendo Switchille. Mario Kart 8 Deluxe on lähes samanlainen peli kun Wii U:lle julkaistu Mario Kart 8 pieniä seikkoja lukuun ottamatta.

Mario Kart 8 Deluxe sisältää kaikki lisäosat mitä alkuperäiseen peliin oli julkaistu. Uusia hahmoja on myös tullut kaasuttelemaan. Splatoonista tutut Inkling Boy ja Inkling Girl ovat mukana ja samoin King Boo ja Bowser Jr. Peliin on lisätty myös muutama uusi esine kuten haamu, joka varastaa toiselta pelaajalta tavaran sinulle ja Battle Modessa on sulka, jonka avulla hyppäät korkealle.

Pelissä on myös kaksi tavarapaikkaa, eli pystyt pitämään kahta tavaraa samaa aikaa. Tämä muistuttaa hieman GameCubelle julkaistua Mario Kart Double Dashia!!.

Suurin muutos Mario Kart 8 Deluxessa verrattuna Wii U -versioon on Battle Mode. Battle Modea varten on tehty omat kentät (toisin kun alkuperäisessä versiossa) ja siinä riittää vaihtelua, sillä pelimuotoja on useampi. Kaksi täysin uutta pelimuotoa ovat poliisi ja rosvo ja Shine Thief. Shine Thiefissä voittaakseen täytyy pitää tähtikolikkoa 20 sekuntia.

Koska pelissä on kaikki lisäosakentät, niin normaali kilpaa ajaminenkaan ei tunnu tylsältä, koska samaa kenttää ei tule peräkkäin lähes ikinä. Mario Kart 8 Deluxea on vaikea haukkua oikeastaan mistään, koska kaikki tuntuu olevan niin täydellisesti hiottua. Peli on pakko ostos kaikille Switchin omistajille. Luvassa taattua Mario Kart -laatua.

 

mario kart 8 deluxe 2

Zeldat ovat aina olleet pelien eliittiä. Ne ovat pitkä pelisarja. The Legend of Zelda: Breath of the Wild on pelisarjan uusin peli. Peli julkaistiin Nintendon Wii U:lle ja uudelle Switch-konsolille 3.3.2017.

breath of the wild 

 

The Legend of Zelda: Breath of the Wild eli BotW on ensimmäinen open world -Zelda-peli. Open world tarkoittaa, että pelaaja saa mennä minne haluaa, vaikka suoraan päävihollisen kimppuun. Peli kuitenkin antaa pelaajalle neuvoja, mitä täytyisi tehdä, että pääsisi pelitarinassa etenemään. Mielestäni tämä on hyvä. Pelikokemuksesta saa aidomman tuntuisen, kun pystyt menemään minne haluat niin kuin oikeassa elämässä. Kuitenkin on hyvä, että peli tarjoaa neuvoa, sillä muuten peli voisi käydä äkkiä turhauttavaksi, kun et pääse etenemään tarinassa.

Pelin tarina on loistava. Nopeasti selitettynä ilman suurempia juonipaljastuksia se menee näin: Link (hahmo, jolla pelaat) herää luolasta muistinsa menettäneenä ja epäröimättä lähtee matkalle pelastaakseen Hyrulen valtakunnan ja prinsessa Zeldan pahuuden voimilta. Tarina on yllättävän koukuttava, vaikka eteneekin etanan vauhtia, sillä maailmassa on niin paljon tutkittavaa.

Pelimaailma on lumoavan hieno. Peliä ei ole turhaan kehuttu grafiikoistaan. Piirrosjälki ja muu grafiikka on upeaa. Auringonlasku yhdistettynä musiikkiin luo täydellisen illuusion siitä, että olisit oikeasti pelissä. Maassa löytyy vaikka minkälaisia tyylejä, sillä maa on erittäin suuri ja monipuoleinen. Yhdessä paikassa voi olla hyytävän kylmä, taas toisessa paikassa laavaa ja roihuavia liekkejä. Jossain on aavikko ja toisaalla suuri vesialue. Pelin muusiikit ovat hyviä. Vaikkakin monen mielestä ne ovat hieman ”epä-Zeldamaiset”, mutta minusta se ei ole kovin huono asia.

Peli maksaa 60 € + (jos haluat lisäosan) 20 €. Pelitunnit vaihtelevat paljon, mutta noin 100 - 200 tuntia saat pelistä irti.

Kaiken kaikkiaan The Legend of Zelda: Breath of the Wild musiikkeineen, juonineen ja grafiikoineen on upea luomus. Sitä on kehuttu vuoden 2017 parhaaksi peliksi ja luokiteltu jopa kaikkien aikojen parhaitten pelien joukkoon. Omasta mielestä peli on ansainnut kehut ja antaisin pelille täydet 10/10 pistettä.

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja