Messukeskus Helsingissä täyttyi peli- ja tietokoneharrastajista 2.-5.8.2018. Jiipeenetti oli mukana ev.lut kirkon Lataamossa. Päivät assyilla täyttyivät mielenkiintoisista esityksistä ja tetenkin pelaamisesta. Jos olet kiinnostunut pelaamisesta tai demojen tekemisestä, Assyt ovat sinulle must. Assyjen järjestelyt sujuivat hienosti, vaikka väkeä oli paljon. Vessojen vähyys oli suurin ongelma. Läheisen hotellin remontti aiheutti akuutin ongelman. Suihkupaikatkin olivat vähissä. Koko historian aikana Assyilta on häövinnyt tosi vähän tavaraa. Järjestys ja yhteisöllisyys ovat sen verran kantavia. 

Myös Helsingin piispa Teemu Laajasalo kävi vierailulla ja ihmetteli tapahtuman hiljaisuutta sekä hyvää henkeä. Teemun haastattelun voit katsoa Ristiohjaimen Twitch-kanavalta.

Lataamossa puuhattiin monenlaista. Hienolla lentosimulla pääsi lentelemään Helsingin taivaalle. Oculus virtuaalilaseilla pääsi kokemaan virtuaalimaailmaa. Fisucraftia sai pelata pelikoneilla. Retrokilpailuissa pinottiin korppuja ja ajettiin Marion kanssa kilpaa. Työntekijöiden kanssa oli mahdollista keskustella ja pelailla vaikka lautapelejä. Kännykkääkin sai ladata ja itseään.

Lataamossa olivat mukana Helsingin, Vantaan ja Espoon seurakuntayhtymät, kirkkohallitus ja Nuori kirkko (Jiipeenetti, Fisucraft, Lastenkirkko ja Peliraati). Yhteistyössä oli myös Netari.

assyt2018 2

Konesali täyttyi harrastajista.

assyt2018 3

Esityksiä kuunneltiin mielenkiinnolla

assyt2018 4

Assyihin kuuluu oman paikan somistaminen

assyt2018 5

Lataamon konepaikoilta streemattiin Ristiohjain kanavalle Twitchiin! Seuraa sinäkin!

assyt2018 6

Assyt ovat myös iso eSports-tapahtuma.

assyt2018 7

Lataamon korpunpinoamiskilpailu

assyt2018 9

Pelistreemit täyttivät katsomot.

Kirkon Lataamon löydät ensi vuonnakin Assyilta. Silloin suunnitellaan Assy-leiriä, jonne seurakuntien ryhmät voivat ilmoittautua mukaan. Seuraa Jiipeenettiä!

Elokuun ihanat lämpimät ja pimeät illat ovat täällä! Silloin voi seikkailla taskulampun valossa. Taskulamppuja on monenlaisia. Uusimmat mallit ovat ledeillä varustettuja ja monet niin voimakkaita, ettei niillä kannata ihmistä kohden osoitella. Voi mennä näkö. Pienimmät kulkevat mukana vaikka avaimen peränä. Taskulampuilla voi tehdä kaikkea jännää pimeässä illassa.

Maalaa valolla

Valokuva on VALOkuva. Laita siis kamera jalustalle. Jos kamerassasi on aikavalotusasento eli B (Bulb) niin käytä sitä kaverin kanssa. Jos sitä ei ole, niin kokeile pitkällä valotuksella. Laita salama pois päältä. Tämän voi tehdä myös kännykällä. Jos ei ihan perusohjelmalla, niin sitten appsikaupoista saa monenlaisia monipuolisia kameraohjelmia.

Avaa kameran suljion pimeässä paikassa ja mene tarpeeksi kauas linssin eteen. Kirjoita taskulampulla ilmaan oma nimesi. Lampun pitää luonnollisesti olla päällä. Harjoittelemalla saa hienoja valokuvioita kameran kennolle.

Taskulamppuhippa/-piilo

Etsijällä on taskulamppu. Muut menevät piiloon. Kun etsijä löyträä taskulampun valolla jonkun, hän huutaa löydetyn nimen ja löydetty liittyy etsijöihin. Voidaan leikkiä myös hippaa siten että kun etsijä löytää jonkun hän jättää lampun ja juoksee itse karkuun pimeyteen ja löydetty hakee taskulampun sekä alkaa etsimään muita.

Kadonneen timantin metsästys

Metsään piilotetaan erilaisia heijastimia. Niitä etsitään taskulampuilla. Eniten heijastimia löytänyt on voittaja

Varjokuvat

Osoitetaan taskulampulla seinään ja käsillä yritetään tehdä erilaisia eläimiä. Muut leikkijät voivat tunnistaa eläimiä.

taskulampulla taivaalle

Teen juominen on hyvin vanha tapa. Sen historiaa voi seurata aina taruihin saakka kauan ennen ajanlaskumme alkua. Kylmät talvikuukaudet sopivat erinomaisesti tämän lämmittävän juoman nautiskeluun koulupäivien jälkeen.

Tee alkujuuret ovat Aasiassa, jossa sitä kasvatetaan tänäkin päivänä. Hollantilaiset toivat teen ensimmäistä kertaa Euroopalaisten huulille vasta 1610 jKr. Saman vuosisadan loppupuolella tee saapui myös Venäjälle ja teen tuonti Kiinasta Eurooppaan alkoi ja vakiintui. Ensimmäinen englantilainen teehuone avautui vuonna 1717 Thomas Twinningsin toimesta. Englantiaisten klo viiden tee onkin hyvin kuuluisa. Aasiassa ja Venäjällä kulutetaan myös suuria määriä teetä. 1800-luvulla englantilaiset alkoivat viljellä teetä imperiuminsa alueilla Intiassa ja Ceylonilla, joista kehittyikin varsinaisia teevaltioita.

teaceremony2

Aasiassa ja varsinki Japanissa teen valmistaminen on oikea seremonia. Japanilaisessa teeseremoniassa on hyvin tarkat säännöt Macha-teen valmistukseen. Teen tekeminen on lähes meditaatioon verrattava tapahtuma. Astioiden asento ja teen valmistaminen etenee rauhallisilla liikkeillä ja hiljaisuudessa. Jokainen liike on tarkasti harkittu ja rauhallinen. Japanilaiseen tapaan seremonia suoritetaan lattialla tai oikeammin bambumatoilla tatameilla istuen. Suomestakin löytyy muutama teehuone, jossa on mahdollista kokea aito japanilainen teeseremonia.

Teen ystävät ry:n sivuilta löytyy tämän herkun valmistusohje, jonka avulla voit viettää teekutsut kavereillesi:

 1. Esilämmitä teekulho kuumalla vedellä ja kaada vesi pois.
 2. Mittaa n. puoli teelusikallista matchaa tai 2 perinteistä bambumitallista kulhoon. Jos omistat hienon siivilän voit siivilöidä teejauheen paakkujen välttämiseksi.
 3. Kaada n. 75ml 80C-95C asteista vettä hitaasti kulhoon. Sekoita matcha bambuvispilällä tai muulla puuvispilällä.
 4. Koita käyttää nopeita ranneliikkeitä ja liikuttaa vispilää siksakkimaisesti. Vältä koskettamasta pohjaa vispilällä, sillä harjakset voivat taipua tai murtua.Sekoittaminen kestää noin 30s-1min. Valmista matchaa peittää tiheä ja kaunis teevaahto.

teaceremony3Englannissa nautitaan Afternoon Tea tai High Tea noin klo 15-17 välillä. Jos vierailee Lontoossa, niin muutamat loistohotellien kuten Ritzin tai Savoyn ravintolan High Tea tarjoilu on legendoja ja vierailemisen arvoisia paikkoja. Tosin ne vaativat hieman puketumista. Risaset farkut tai likainen T-paita ei oikein vetel niissä ympyröissä. Englantilainen klo viiden tee sisältää tietysti teetä kauniisti katettuna, mutta myös pienta suupalaa niin makeina kuin suolaisina versioina. Pienet kolmioleivät ovat oivia teen seuralaisia. Täytteeksi voi laittaa vaikka lohta, majoneesia ja kurkkua.

Leikkaa paahtoleivän tummat reunat irti

Leikkaa leivistä neliön muotoisia

Täytä leivän puolisko majoneesilla, kurkuilla ja lohella

Laita toinen leipä täytetyn päälle

Leikkaa leivät kolmioiksi

Herkullisia teehetkiä!

Oheisella reseptillä saat maukkaita energiapatukoita, joissa on huuuuuurjaaan paljon energiaa.

Muistathan, ettei välipala korvaa kunnon ateriaa vaan on lisäravintona kasvaneeseen energiatarpeeseen.

Tarvikkeet

 • 50 g voita
 • 1 dl kuohukermaa
 • 1 dl vaaleaa siirappia
 • 1 dl sokeria
 • 100 g suolattua pähkinä-siemenseosta
 • 65 g kuivattuja mustikoita
 • 75 g maissihiutaleita (n. 4 dl)
 • 25 g riisimuroja (n. 2 dl)

Patukoiden valmistaminen

Kiehauta voi, kerma, siirappi ja sokeri kattilassa. Ole erittäin varovainen kuuman seoksen kanssa, sillä se polttaa helposti.

Keitä seosta keskilämmöllä noin 15 minuuttia koko ajan sekoittaen. Hienonna pähkinä-siemenseos karkeaksi ja sekoita ne mustikoiden, maissihiutaleiden ja riisimurojen kanssa kulhossa. Kaada karamelliseos maissihiutaleseoksen joukkoon ja kääntele puukauhalla taikina nopeasti tasaiseksi. Varo kuumaa seosta. Kaada taikina leivinpaperille ja tasoita se toista leivinpaperipalaa tai lastaa apuna käyttäen noin 30x30 cm ja noin 1 cm paksuiseksi. Leikkaa noin 20 osaan ja anna patukoiden jäähtyä kokonaan.

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja