Käyttäjän arvio: 3 / 5

HyväHyväHyväHuonoHuono
 

aavesaaren arvoitusKaverukset Samppa, Elli, Anssi ja Marko ovat vasta selvinneet edellisestä seikkailustaan, kun uusi jo kolkuttelee ovella. Sampan isällä olisi tarjota taas nuorille maalausurakkaa: kaksi mökkiä Hailuodolla kaipaisivat maalia pintaansa. Seikkailu alkaa jo venematkalla luodolle, kun toinen vene yrittää ajaa nuorten veneen päälle. Nuoret ja heidän veneensä selviävät naarmuitta välikohtauksesta, mutta toiselle veneelle käy kehnommin sen ajaessa matalikolle.

Mökkien maalauksen lomassa nuoret ehtivät kalastamaan ja uimaan. Yhdellä näistä kalareissuista he näkevät filmiryhmän työskentelevän läheisellä lentokentällä ja pääsevät filmiryhmän luvalla seuraamaan kuvauksia. Filmiryhmällä ei ole kuitenkaan täysin puhtaita jauhoja pussissaan. Ohjaaja Eetu Elintie puuhaa jotakin kummallista nuorten veneen päälle ajoa yrittäneiden miesten kanssa. Kun soppaan sekoitetaan vielä kuolleen laivamiehen hyvinkin eläväinen haamu, niin on valmiina aimo seikkailu.

Aavesaaren arvoitus on toinen Ari Paulowin nuorille suunnattu salapoliisiromaani. Sarjan toinen osa on yhtä hauska kuin sarjan ensimmäinen osakin. Kirjaan on saatu lisättyä runsaasti huumoria varsinkin nuorten välisiin keskusteluihin. Kirja on myös oikeasti jännittävä, eikä sitä siis ole turhaan omistettu loistaville lastenkirjailijoille, kuten Viisikon kirjoittaja Enid Blytonille sekä Pertsan ja Kilun tekijälle, Väinö Riikkilälle.

Kirjassa vahvassa osassa ovat meri ja veneily. Kirjassa tulee hyvin tutuksi Hailuodon seudun merialueet. Itse en ymmärtänyt aivan kaikkea veneilytermeistä ja nuorten veneilyreiteistä, joille kirjassa oli varattu yllättävän paljon sivuja. Erityisen paljon kirja antaa erityisesti niille, joille veneily on jo entuudestaan tuttua.

On yllättävää, että tämän kirjan alussa edellisen kirjan tapahtumista on kulunut vasta kolme päivää. Nuoret tuntuvat kulkevan seikkailusta seikkailuun, kun niiden välillä ei ole viikkoakaan. Odotankin innolla sarjan kolmatta osaa ja kaverusten seuraavaa seikkailua.

Suosittelen kirjaa kaikille salapoliisiromaanien ystäville ja erityisesti kaikille veneilijöille. Kirja on loistavaa luettavaa, jos haaveilee venereissua kesäksi.

4 starAri Paulow
Otava 2014
224 sivua


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja