HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

robmccool ja krimin jalokiviKirjailija Tatu Kokon nimi ei sanonut itselleni entuudestaan mitään. Kuopiolainen kirjailija on aiemmin keskittynyt lähinnä lasten kuvakirjoihin. Tämän vuoden toukokuussa kirjailijalta ilmestyi täysiverinen nuortenromaani Rob McCool ja Krimin jalokivi.

Rob McCool ja Krimin jalokivi on kirjaimellisesti jalokivi suomalaisten nuorten kirjojen joukossa. Kokko teki teoksen yhteistyössä nuorten kanssa. Kuka tahansa saattoi kirjoittamisprosessin aikana kommentoida keskeneräistä teosta ja näin vaikuttaa, mihin suuntaan kirja kehittyy.

Kokon romaani on yhdistelmä historiaa, nykypäivää ja tulevaisuutta. Kokko sijoittaa tarinansa 1600-luvulle, mutta se ei kirjassa juurikaan näy. Kirjassa lennellään huippumoderneilla leijulaudoilla ja viestitetään ajatuksia lukevan kypärän avulla.

Kirja linkittyy myös yllättävällä tavalla nykypäivään. Krimillä soditaan ja kirjan tavoin asialla ovat venäläiset. Kuitenkin kirjan taistelut ovat varsin erilaisia kuin tosielämässä.

Kirjan päähenkilö on pikkupoika Rob McCool. Irlantilaissukuinen Rob on ollut pienestä pitäen hyvä taistelija ja sille taidolle tulee kirjan myötä käyttöä.

Rob päätyy ystäviensä kanssa vahingossa keskelle suurvaltojen välien selvittelyä. Suuri ulkomainen lentoristeilijä haaksirikkoutuu poikien kotiseudulle ja hylystä he löytävät naamioidun neidon.

Neito ei muista tarkkaan, mistä tulee ja kuka hän on. Hän saa kuitenkin peräänsä vihamieliset novgorodilaiset, jotka tietävät hänen säilyttämistään salaisuuksista. McCool ystävineen on kuitenkin salaa ihastunut neitoon ja päättää pelastaa hänet.

Rob McCool ja Krimin jalokivi on hieno nuortenromaani. Kirjan kansi ei ole ehkä omiaan houkuttelemaan lukijoita, mutta kannen avattuaan kuvituksen merkityskin aukenee paremmin.

Kirjan ensimmäistä osaa lukiessa on myös varsin vaikea hahmottaa, mikä merkitys sillä on kokonaisuuden kannalta. Kokko nivoo kuitenkin juonilankoja pikkuhiljaa yhteen ja alun merkitys juonen kannalta valkenee lukijalle vasta kirjan lopussa.

Tatu Kokon ensimmäinen nuortenromaani ei kalpene ulkomaalaisten käännösteosten rinnalla. Vaikkapa Rick Riordanin Percy Jackson -kirjasarjaan tai Suzanne Collinsin Nälkäpeliin verrattuna Kokon romaani on aivan samalla viivalla menestysteosten kanssa.

Kokon romaanista löytyy kaikki ainekset menestykseen: on taisteluita, iso liuta henkilöhahmoja, vauhtia ja romantiikkaa. Aineksia on paljon ja välillä henkilöhahmojen nimissä on vaikea pysyä perässä, mutta kokonaisuus on kuitenkin varsin hallittu. Kirja tempaakin mukaansa ensimmäisiltä sivuilta alkaen.

5 starTatu Kokko
Icasos 2015
284 sivua


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja