HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

marnie tytto ikkunassaBrittikirjailija Joan G. Robinsonin lastenkirja Marnie on julkaistu alun perin 1960-luvulla. Kirja kuitenkin tuli jälleen ajankohtaiseksi, kun Studio Ghibli muokkasi kirjasta samannimisen animaatioelokuvan.

Marnie on kaunis tarina nuoresta tytöstä Annasta, joka kokee olonsa Lontoossa ulkopuoliseksi. Hänen adoptioäitinsä päättää lähettää hänet maalle, jotta hän saisi muuta ajateltavaa.

Anna päätyy pieneen Little Overtonin kylään. Heti ensimmäisenä päivänä hän löytää vanhan kartanon meren ääreltä. Kyläläiset nimittävät autiota taloa Merihoviksi.

Anna ei usko talon olevan täysin tyhjä ja törmääkin yhtenä yönä talossa asuvaan tyttöön, Marnieen. Marniella tuntuu olevan elämä paljon parempaa kuin Annalla. Hänellä on suuri talo, omat palvelijat ja paljon rahaa.

Tytöt ystävystyvät ja touhuavat kesän yhdessä. Pikkuhiljaa Annalle alkaa selvitä kuitenkin, kuka Marnie oikeasti on. Kirjan loppukohtaus on yhtä aikaa onnellinen ja surullinen. Se kruunaa täydellisesti tarinan.

Marnie on kauniisti kirjoitettu kirja. Tämän kirjan perusteella Joan G. Robinson on mestarillinen kirjoittaja. On suorastaan sääli, että hänen kirjojaan ei ole suomennettu enempää Marnien lisäksi.

Marnien juoni etenee verkkaisesti, mutta kuitenkin samalla verkkoa kutoen, joka purkautuu täysin vasta kirjan lopussa.

Kirjan unenomainen tunnelma houkuttelee lukijan erittäin tehokkaasti mukaansa. Lukijan harteille jää täysin päätellä, mikä kirjassa on totta ja mikä ei. Kirjan juonen edetessä toden ja tarun raja hämärtyy entisestään.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat suurin piirtein kirjan kirjoittamisen aikaan 1960-luvulle. Nykypäivän näkökulmasta kirjan muodolliset kohteliaisuudet tuntuvat kummallisilta.

Kuitenkin kirjan keskeiset teemat yksinäisyys ja ystävyys ovat aina ajankohtaisia.

Olen samaa mieltä legendaarisen elokuvaohjaaja Hayao Miyazakin kanssa. Hän valitsi Robinsonin romaanin maailman neljänneksi parhaaksi lastenkirjaksi.

Sen edelle ylsivät vain Mary Nortonin Kätkijät, Antoine de Saint-Exupéryn Pikku prinssi ja Astrid Lindgrenin Melukylän lapset.

5 starJoan G. Robinson
Gummerus 2015
302 sivua


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja