HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

ollaan vapaita

 

Ensi syksy on kotimaisten elokuvien kulta-aikaa. Elokuvasyksyn avaa Oskari Sippolan ohjaama Ollaan vapaita. Elokuva on musiikilla höystetty kertomus adoptiolapsesta hakemassa omaa identiteettiä.

Uutuuselokuvan näyttelijäkaarti on suomalaisittain varsin nimekästä. Pääroolissa nähdään näyttelijä-laulaja Maria Ylipää, joka on kerännyt kokemusta niin elokuvista kuin teatterin lavaltakin.

Ylipään rinnalla nähdään hivenen tuntemattomampi kasvo Johannes Brotherus. 18-vuotias nuorimies on kuitenkin saanut yllättävän paljon elämässään aikaan. Elokuvissa näyttelemisen lisäksi Brotherus laulaa veljiensä kanssa samassa yhtyeessä.

Ollaan vapaita -elokuva keskittyy Seljan (Maria Ylipää) elämään. Päähenkilö elää kommuunissa miesystävänsä ja kaveriensa kanssa. Hänen elämänsä kuitenkin suistuu raiteiltaan, kun oven taakse ilmestyy Leo.

Leo (Johannes Brotherus) on vauvana adoptioon annettu lapsi. Poika haluaa tavata biologisen äitinsä, sillä adoptioäidin kanssa hänellä riittää ongelmia.

Adoptioäiti (Anu Sinisalo) ei puolestaan pidä Leon suunnitelmista lainkaan, vaan tahtoisi kynsin hampain pitää poikansa lähellään. Seurauksena on yhteentörmäys, joka mullistaa kummankin perheen elämän.

Ollaan vapaita on positiivinen elokuva, jossa suomalaiseen tapaan alkoholia nautitaan aika reippaalla kädellä. Siksi elokuvan ikäraja on kielletty alle 12-vuotiailta. Toki elokuvassa on myös muutamia uhkaavia tilanteita, jotka eivät perheen pienimmille sovellu.

Elokuvassa on panostettu musiikkiin. Elokuvan ohjaaja Oskari Sippola kertoo lehdistöesitteessä, että elokuvan tekijäkaarti kävi läpi yli 100 demoa elokuvan kappaleita hakiessaan.

Elokuvan kappaleista vastaavat Suomen eturivin artistit esimerkiksi PMMP-yhtyeestä tunnettu Paula Vesala, The Rasmuksen laulaja Lauri Ylönen ja nuoren sukupolven edustajana Sanni.

Elokuvan kappaleet tarttuvat mieleen ja soivat korvamatoina vielä elokuvasalista ulos astuessa. Kappaleet sijoittuvat elokuvaan varsin luontevasti ja parasta on, että näyttelijät osaavat todella laulaa.

Maria Ylipään ja Peter Kanervan yhdessä laulama Täydellinen on esimerkiksi varsin vaikuttava kappale. Elokuvan erikoisin kappale on Munamiehenä tunnetun Riku Niemisen esittämä Äs ja Koo. Suomen kahta suurta kauppaketjua vastustava laulu osoittaa Nimisen taipuvan popin lisäksi myös muihin musiikkigenreihin.

Elokuvan kappaleita voi kuunnella jo ennen elokuvassa käyntiä maksutta Spotifysta.

Kaiken kaikkiaan Ollaan vapaita vakuuttaa katsojan jo ensimmäisillä minuuteilla. Elokuvan käsikirjoittaja Tua Harno on tehtävässään ensikertalainen, mutta se ei elokuvassa näy.

Tarina soljuu sujuvasti eteenpäin ja katsoja pääsee seuraamaan vuorotellen kahta hyvin erilaista maailmaa. Elokuvan lopussa Harno sitoo juonenpätkät taitavasti yhteen ja lopputulosta ei voi kuin ihailla.

Ollaan vapaita -elokuva saa ensi-iltansa perjantaina 7.8.2015.fi-12

5 starOskari Sippola
Pohjola-filmi 2015
Kesto 1 h 45 min


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja