Anna joulumieltä myös pihapiirin lintusille näillä siemenistä, pähkinöistä ja kookosrasvasta tehdyillä lintupipareilla.
Valmiin piparin voi ripustaa vaikkapa kuusen oksaan roikkumaan.
Ensimmäiseksi tarvitset alumiinifoliota ja piparimuotteja. Muottien kannattaa olla selkeitä muodoiltaan, jotta niiden täyttäminen ei mene turhan hankalaksi.
Ota sen jälkeen reilu pala foliota ja taita se kaksinkerroin. Vuoraa piparimuotin toinen puoli foliolla kuten yllä näkyvässä kuvassa. Kuvassa näet myös lenkiksi solmitun ripustusnarun, joka laitetaan muottiin niin, että solmittu pää jää muotin sisälle ja lenkki on muotin ulkopuolella. Lenkistä kannattaa tehdä riittävän suuri, jotta valmis pipari on helppo ripustaa.
Vuoratut piparit laitetaan leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Voit valita haluamasi ripustuslangan. Jos lanka ei ole kovin vahvaa, se kannattaa laittaa kaksinkertaisena.
Kun olet vuorannut piparimuotit ja laittanut niihin ripustuslangat, tarvitset valikoiman erilaisia linnunruokavalmisteita, esimerkiksi auringonkukansiemeniä, pähkinöitä, rehuseosta ja siemenlajitelmia.
Sekoita käsin sopiva määrä linnunruokia kulhossa.
Ota tämän jälkeen keskikokoinen kattila ja jääkaapista kookosrasva. Puoli pakettia rasvaa riittää noin pariin uunipellilliseen pipareita.
Laita kookosrasva kattilaan sulamaan. Älä kuitenkaan sulata rasvaa ilman aikuisen läsnäoloa! Rasvaa ei saa päästää kiehumaan. Kun rasva on sulanut kokonaan, ota kattila pois liedeltä.
Sekoita lusikalla linnunruokaseos rasvan sekaan kuvassa näkyvällä tavalla niin, että seos ei ole liian löysää. Ole varovainen, sillä rasva on hyvin kuumaa.
Nostele seosta lusikalla vuorattuihin piparimuotteihin muotin ylälaidan tasolle. Varmista, että ripustuslenkin toinen pää peittyy seoksen alle.
Kun olet täyttänyt kaikki muotit, vie uunipelti viileään paikkaan, esimerkiksi terassille tai parvekkeelle, jotta piparit jähmettyvät. Voit jättää piparit jähmettymään vaikkapa yön yli.
Kun piparit ovat jähmettyneet, voit kuoria folion muoteista ja varovasti irrottaa valmiit piparit. Jähmettynyt koookosrasva pitää piparit koossa. Jos haluat antaa pipareita lahjaksi, muista säilyttää ne tarpeeksi viileässä, jotta rasva ei lähde sulamaan ja piparit eivät hajoa. Muista myös aloittaessasi lintujen ruokintaa, että lintuja tulee ruokkia tämän jälkeen koko talven läpi.
Askartelija: Sinikka Silja. Kuvat: Tommi Heinäjärvi