HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Aurinkoisen syyspäivän luonto hehkuu ruskan väreissä. Tätä kaunista näkyä kannattaa käydä metsässä lähemmin katsomassa. Metsässä samoilu on rentouttavaa vastapainoa koulutyölle.

Ruskaretken voi tehdä yhdessä perheen kanssa. Jokaiselle retkeläiselle mukaan oma kori tai sanko, joihin kerätään kodin joulukoristelua varten tarvittavaa materiaalia: värikkäitä varpuja (juolukka, mustikka, suopursu, variksenmarja marjoineen, kanerva...), marjaisia puolukan varpuja, värikkäitä lehtiä, erivärisiä sammalia, erilaisia jäkäliä, liekoja, heiniä, kaisloja, käpyjä, jäkäläisiä koukero-oksia ja vaikka kääpiä.

Herkästi särkyvät materiaalit kannattaa pakata sankoon yksinään ja sammalet ja jäkälät kerroksittain koriin laittamalla kerrosten väliin esimerkiksi paperia, ettei jäkälän mukana tuleva multa likaa alla olevia materiaaleja. Kotona kukin laji kannattaa varastoida väljästi pahvilaatikkoihin ja säilyttää ulkovarastossa. Jäkälät ja sammalet tulee kostuttaa kevysesti vesisumuttimella ennen niiden käyttöä, etteivät herkät rakenteet murtuisi.

Näistä materiaaleista voi valmistaa esimerkiksi syksyn ensimmäisen ovikoristeen kotiin tai mökille. Joulun alla voi jo ajoissa tehdä valmiiksi erilaisia asetelmia itselle ja lahjaksi. Näin helpotat joulukiireitäsi.

 

Pihan kukkamaalla voi kasvattaa lyhtykoisoa, jonka lyhtymäinen kukka säilyy värikkäänä pitkään:

ruskaretki1

 

Puolukan varpuja:

ruskaretki2

 

Liekoa voi käyttää vaikka ovikoristeen sidemateriaalina:

ruskaretki3

 

Suopursu ja ruska-asuinen juolukka:

ruskaretki4

 

Jäkälää ja sammalia:

ruskaretki5

 

Koreja voi kierrättää ja suunnitella niihin uusia asetelmia:

ruskaretki6

 

Syksyisen luonnon materiaaleilla somistettu joulutähti. Asetelmassa on käytetty
joulutähden lisäksi lyhtykoison kukkia, puolukan varpuja marjoineen, juolukkaa,
suopursua, rahkasammalta ja liekoa:

ruskaretki7

 

Kuvat: Pauli Kirkinen


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja