Käyttäjän arvio: 4 / 5

HyväHyväHyväHyväHuono
 

Toukokuusta aina keskikesään asti on paras aika tehdä pajupilli. Pajun kuori irtoaa tähän aikaan helpommin. Kysy maanomistajalta lupa pajun ottamiseksi.

valmis pajupilli 1

 

pajupilli 1

1. Katkaise vihreä, noin 1 cm:n paksuinen pajunoksa. Pituutta voi aluksi olla noin 20 cm, jotta sinun on helpompi pitää oksanpätkää kiinni valmistuksen aikana. Kun pilli on valmis, voit lyhentää sen haluamasi pituiseksi.

pajupilli 2

2. Veistä toinen pää (a) viistoksi ja tee lovi (b) noin 3-4 cm:n päähän. Tee kuoreen viilto (c) pillin ympäri. Viilto syntyy helposti painamalla puukkoa ja pyörittämällä pilliä tasaista alustaa vasten.

 

pajupilli 3

pajupilli 4

3. Naputtele (a) varovasti kuorta pillin pidemmän osan ympärillä, jotta kuori irtoaa. Kääntele (b) kuorta varovasti edestakaisin ja vedä kuori pois.

 

pajupilli 5

4. Veistä lovea hieman (a) syvemmäksi ja vuole kuvan mukaisesti noin kolmasosa pillin paksuudesta pois päästä loveen saakka (b).

 

pajupilli 6

 5. Työnnä kuori takaisin paikalleen (a.)

 

pajupilli 7

6. "Viritä" pilli soimaan liikuttamalla pillin alaosaa edestakaisin samalla, kun puhallat.

 

valmis pajupilli 2

 

Kuori on saatu irti ja pillin yläpäästä on poistettu pala puuta. Tämän jälkeen kuori työnnetään takaisin paikoilleen. Nyt voidaan alkaa etsiä säveliä puhaltamalla pilliin ja liikuttamalla pillin alaosaa edestakaisin kuoriosan sisällä parhaan soinnin löytämiseksi.

 

Kuvat: Pauli Kirkinen


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja