Käyttäjän arvio: 5 / 5

HyväHyväHyväHyväHyvä
 

Eräänä kesäpäivänä keksimme rakentaa puujalat. Vanhemmat olivat reissussa ja isovanhemmat olivat hoitamassa minua ja pikkuveljeäni. Pappani oli tuonut mukanaan puutavaraa ja meiltä löytyi sopivia työvälineitä. Käytimme aamupäivän puujalkojen rakentamiseen ja hienot niistä tulikin!

puujalat 1Jos sinäkin haluat opetella kävelemään puujaloilla, rakentamiseen voit ottaa mallia tästä ohjeesta. Muista kuitenkin, että tähän askarteluprojektiin tarvitset aikuisen apua muun muassa sahaamiseen.

Tarvikkeet:

 • 2 kpl 150 cm - 200 cm pitkää noin 45 mm x 45 mm höylättyä mäntyä tai vastaavaa
 • noin 30 cm saman paksuista mäntylankkua jalansijoiksi
 • 4 - 6 kpl pitkiä ruuveja

Työvälineet:

 • saha tai sirkkeli
 • porakone
 • mitta
 • suorakulma
 • lyijykynä
 • hiomapaperia tai hiomakone

Ohje:

 1. Mitatkaa ja sahatkaa sopivan pituiset pystypuut (aikuinen hoitaa sahauksen). Varmistakaa, että päät ovat tasaiset. Hiokaa päät.

 2. Sahatkaa lankun pala kahdeksi jalansijaksi. Vinosahaus edellyttää tarkkaa huolellisuutta, jotta sahauspinnasta tulee tasainen. Halutessanne voitte ottaa kappaleiden terävistä päistä hieman pois. Lopuksi hiokaa nämäkin kappaleet.

 3. Nyt on aika aloittaa kappaleiden kiinnitys. Mitatkaa jalansijojen paikat pystypuihin ja merkitkää lyijykynällä. Jalansija saisi alkaa noin 25 cm:n korkeudelta. Mitä alempana, sitä turvallisempi. Merkitse kynällä myös jalansijojen kiinnitystä varten ruuveille paikat. Yhteen puujalkaan porataan kolme tai vähintään 2 ruuvia. Ruuvien on tultava keskelle pystypuita, jotta puu ei lohkea ja liitoksesta tulee mahdollisimman kestävä. Varmistakaa että ruuvit porautuvat ainakin 3 cm jalansijan sisään ennen kuin poraatte. Porauksen hoitaa aikuinen.

 4. Sitten itse jalat ovat valmiit. Tässä vaiheessa voit jo kokeilla. Näin näette mihin kohdalle kädet tulevat ja voitte hioa pystypuut siltä kohdin pyöreiksi, kuten me teimme. Pyöreästä puusta on paljon parempi pitää kiinni kuin neliskanttisesta. Tähän kannattaa käyttää hiomakonetta tai puukkoa, sillä pelkällä hiomapaperilla hiominen on erittäin hidasta.

 

puujalat 2

Valmiit kappaleet. Ja sitten liitetään ne yhteen!

 

puujalat 3

Valmiit puujalat kera pyöristyksien.

 

Viimeistelynä voitte maalata, petsata tai lakata puujalat. Piristävän värisillä puujaloilla on hauskempi kävellä!

 

Kuvat: Aarre Pasanen (1) ja Pinja Lampinen (2, 3)


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja