Askartele pääsiäistervehdys valokuvasommitelmasta. Lataa joko valmis tulostettava kuva kuvagalleriasta tai nappaa kuva itse alla olevia ohjeita ja vinkkejä hyödyntäen.

paasiaispilkistys

Lähikuva

Kuva: "Pääsiäispilkistys"

Sommittelu tarkoittaa kuvan sisällön (kuvaelementtien: asioiden, osien) järjestelyä ja järjestystä kuvan sisällä (kuvapinnalla). Sommittelulla saadaan kuvaan kiinnostavuutta (potkua). Sommitteluun on olemassa tiettyjä yleisiä sääntöjä, joita hyvässä sommittelussa on syytä noudattaa. (Googleta netistä "sommittelu")

Aiheesta on myös hyviä kirjoja. (Esim. Peter Ensenberger: Etsimessä sommittelu ja Chris Gatcum: Kehity kuvaajana).

"Pääsiäispilkistys"-kuvassa on otettu huomioon seuraavia sommitteluun kuuluvia asioita:

 • pelkistys (kaikki tarpeettomat asiat eli kuvaelementit poistettu)
 • värivalinnat (pääsiäisteema, luonnonvärejä, harmonia)
 • kuvan tasapainoisuus (kuvaelementit jakautuvat tasan kuvan oikean ja vasemman puolen kanssa)
 • kuvan tärkeimmän asian, pilkistyksen sijainti (noudattaa kolmasosan sääntöä ja osuu helposti kuvaa katsovan silmiin

Tämän kuvan sommittelu ei tosin ole kovin yllätyksellinen ja kiinnostava, johtuen osin sen käyttötarkoituksesta (pääsiäiskortti).

Vinkki: Tee oma sommitelma, jossa käytät omia lelujasi tai lemmikkiäsi kuvaelementteinä. Kuvaa samoista leluista tekemiäsi erilaisia sommitelmia kameralla ja näytä niitä muille. Pyydä heitä valitsemaan paras ja huonoin. Pyydä katsojilta myös perustelu, miksi joku on muita parempi tai huonompi.

Ennen sommitelman rakentamista keksi sille nimi. Muutamia vinkkejä sommitelmiisi sopivista nimistä:

 • Hauska temppu
 • Salaperäinen olio
 • Unten mailla
 • Onnea ystävä!
 • Hui, kauhistus!
 • Juhlapäivä
 • Piilossa
 • Matkalla mummolaan
 • Meidän perhe

 

Kuva: Pauli Kirkinen

Askartele oma talvitervehdys. Lataa joko valmis tulostettava kuva kuvagalleriasta tai nappaa kuva itse alla olevia ohjeita ja vinkkejä hyödyntäen.

talviterveiset

Maisemakuvaus

keloKuva: "Kelo" (Joensuu, Utranharju 2013)

Tee kuvausretkiä eri vuodenaikoina jollekin kotiseutusi korkealle vaaralle. Valitse kuvauspäiviksi säätilaltaan ja valaistukseltaan erilaisia päiviä. Kuvaa samaa näkymää erilaisissa olosuhteissa. Huomaat, että jokaisessa kuvassa on oma toistaan poikkeava tunnelma. Teet löytöretkiä maisemaan, joka avaa sinulle "uusia silmiä". Saat itsellesi upean sarjan kuvia, joista voit tehdä vaikkapa omia postikortteja.

Muutamia vinkkejä kuvan ottamiseen:

Ennen työhön ryhtymistä tarkastele näkymiä ja valitse niistä kiinnostavin. Katso valitsemaasi näkymää kameran etsimen läpi ja mieti, mitä kohteita (elementtejä) haluat kuvaan sijoittaa. Voit rajata pois tai ottaa mukaan haluamiasi kohteita seuraavilla toimenpiteillä:

 • käännä kameran kuvaussuuntaa ylös- tai alaspäin, oikealle tai vasemmalle
 • vaihda kuvakulmaa siirtymällä hieman oikealle, vasemmalle, eteen - tai taaksepäin
 • käytä zoomausta (lähennä tai loitonna kuvan kohteita / elementtejä)
 • valitsemalla pysty- tai vaakakuvan (formaatin). Useimmiten kuvataan vakkakuvia, koska kameraa on helpompi pitää juuri siinä asennossa. Myös maisemakuvia otettaessa on syytä käyttää pystykuvausasentoa, jos kuva vaatii sitä. Lisäksi pystysuuntainen formaatti toimii tehokkaasti kaukaisuuteen etääntymisen tunnun taltioimiseksi kuvaan.
 • Tarkista, että horisontti on vakkasuorassa ja pystysuorat linjat (puut) pystysuorassa.
 • Älä myöskään sijoita horisonttia kuvan keskelle ellei ole pakko.

Kuvan ottaminen aurinkoisena talvipäivänä myötävaloon

 • Aurinkoisina talvipäivinä on valoa runsaasti, joten käytä herkkyysasetuksena pientä lukemaa, (esim. "Kelo"-kuvassa ISO 100).
 • Voit käyttää automaatti-asentoa valotusta varten, ellet ole vielä perehtynyt kamerasi säätöihin tarkemmin. ("Kelo"-kuvassa aukko 11, nopeus 500)
 • Huolehdi, että kuvan tarkennus on suunnattu päähohteeseen. ( "Kelo").
 • Pidä kameraa laukaisuhetkellä tukevasti paikoillaan molemmin käsin ja tue kyynärpäät vartaloosi.
 • (Jos voit saada tukea esim. puun rungosta, käytä sitä. Myös hyvä jalusta on aina oiva väline.)
 • Ota samalla useampi kuva kaiken varalta. Voi myös vähentää kuvien herkkyysasetus ISO 80 ja toiseen lisätä ISO 200.

Hanki tietoa digikuvauksesta!

Tutustu omaan kameraasi käyttöoppaan ja kokeilujen avulla. Lainaa kirjastosta digikuvaus -kirjoja. (Esim. Reima Flyktman, Digikuvaus, Jukka Kolari-Peter Forsgård-Brian Worley, Parempia kuvia, Tom Ang, Digikuvaus – Kuvaajan käsikirja, Scott Kelby, Suuri Digikuvauskirja).

 

Maiseman yksityiskohdan kuvaus

talvi ikkunaKuva: "Talvi-ikkuna" (Joensuu, Utra 2013)

Tavoite: Kuvausretken tavoitteeksi asetettu ennakkoon talvikuvien ottaminen. Tarkoitus ei kuitenkaan ole ollut kuvata laajoja talvimaisemia, vaan löytää asia, jonka voisi kameralla muuttaa maisemasta rajatuksi yksityiskohdaksi, jolla olisi talveen liittyvä teema. Kuvaajan tulee koko ajan tarkkailla talvisen ympäristön yksityiskohtia ja asettaa itselleen kysymys: "Miten talvi on muuttanut ympäristön yksityiskohtia syksyn jälkeen?" Kuvausympäristöä tulee tarkastella tutkivasti ikään kuin uusin silmin.

Kuvaaja on huomannut, kuinka ikkuna heijastaa talvimaisemaa ulospäin ja sisällä olijalle se näyttää samaa maisemaa vastakkaiselta suunnalta. Siitä nimi "Talvi-ikkuna".

Kuvaustyö: Kun kohde on löytynyt, tarkastele sitä kameran etsimen läpi ja sommittele kuvaan tulevat asiat/elementit niin, että kuva näyttää tasapainoiselta. Rajaa kuvaa niin, että katsojan huomio kohdistuu pääkohteeseen (ikkuna). Rajaus pelkistää kuvaa ja saa sen näyttämään paremmalta. Digikuvaa voi rajata lisää tietokoneen kuvankäsittelyohjelmalla, jolla myös voi muuttaa kuvan muotoa. (Vinkki: kokeile neliönmuotoon rajattua kuvaa ja tulosta se esim. A4 -arkin keskelle. Kuvaan tulee taiteellinen tuntu.)

Kuva on otettu pilvisenä päivänä, jolloin myös lumeen on helpompi saada valkoisen eri sävyjä kuin kirkkaassa valossa.

Herkkyysasetus esim. ISO 200 (pilvisenä päivänä). Valitse automaattivalotus, ellet ole vielä tutustunut tarpeeksi kamerasi säätöihin. Mikäli osaat säätää valotusta, valitse Av-asetus ja aukoksi esim. 8 – 11. Näin syvyysterävyysalue kattaa koko kuva-alan. Kohdista kameran tarkennuspiste ikkunaan. Varmuuden vuoksi ota useampi kuva. Voit myös muuttaa ISO-asetusta 100 – 400.

 

lumiuntuvaKuva: "Lumiuntuva" (Joensuu, Kasvitieteellinen puutarha, Botania 2012)

Kuvaustyö: Kuva on otettu pilvisenä päivänä puutarhassa, jonne on juuri satanut uutta lunta. Etualan "lumiuntuvat" ovat kanaverkon silmukoihin tarttunutta tuoretta lunta. Takana lumista koristepensaikkoa. Jotta kanaverkkoon tarttunut lumi näyttäisi pumpulimaiselta, on kameraa tarkennettu käsisäädöllä (manuaalisesti) niin, että tarkennuspisteen kohteeksi on valittu koristepensaan varsisto. Lisäksi on käytetty suurta aukkoa (f 2,8), jolloin syvyysterävyysalue jää lyhyeksi ja ei sen vuoksi ulotu enää kanaverkkoon. Siksi kanaverkon silmukkarakenne ei myöskään näy kuvassa.

 

Kuvat: Pauli Kirkinen

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja