Onko uutinen oikea vai väärä? Miten minuun halutaan netissä vaikuttaa? Osaanko erottaa vaihtoehtoisen totuuden oikeasta?

mediataitoviikko 2017Mediataitoviikko on mediakasvatuksen teemaviikko, jonka tavoitteena on kehittää lasten ja nuorten mediataitoja sekä vahvistaa aikuisten valmiuksia mediakasvatukseen. Vuoden 2017 teema on ”Ihmisten Internet” ja tällä teemalla halutaan kiinnittää huomiota netin tuomiin mahdollisuuksiin sekä ihmisten toimintaan netissä ja sen puolesta: netti on ihmisten luomus ja sen kehittyminen ihmisten käsissä. Millaisessa netissä me haluamme toimia? Mediataitoviikko suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä noin 50 kansallisen organisaation kanssa ja sitä koordinoi Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI. 

Osaatko tehdä mediaa. Isosten mediateekin videot auttavat alkuun valokuvauksessa, videoinnissa ja bloggaamisessa.

Valokuvaus

Videokuvaus

Bloggaus

Pressiklubi

Jiipeenetin pressiklubi etsii uusia jäseniä! Jiipeenetti on verkkojulkaisu 9 - 14-vuotiaille tytöille ja pojille. Pressiklubiin hakevan ikä voi olla 10 - 18 vuotta.

Oletko kiinnostunut videoiden tekemisestä, kirjoittamisesta, valokuvauksesta tai piirtämisestä? - Jos, niin olet sopiva hakija Jiipeenetin pressiklubiin.

Seuraava koulutusviikonloppu

pressiklubi042017

Sunnuntaina 1.3.2015 avautui Fisucraft, joka on Lastenkirkon oma Minecraft-palvelin.

fisucraft

Näkymä Fisucraftista.

 

Minecraft on vähintään seitsemän vuotta täyttäneille tarkoitettu, maailmalla ja Suomessa laajan suosion kerännyt peli. Minecraftin omilla verkkosivuilla kerrotaan tietokonepeliä ostetun tähän mennessä maailmanlaajuisesti jo yli 18 miljoonaa kertaa. Lastenkirkon pelipalvelimella pelaaminen on maksutonta, mutta pelaamiseen tarvittava tietokoneversio pelistä maksaa noin 20 euroa.

 

dynmap

Päivittyvä kartta Fisucraftista on nähtävissä osoitteessa http://212.129.14.197:8000

 

Minecraftissa on mahdollista muun muassa rakentaa omia rakennelmia, jutella toisten pelaajien kanssa ja muokata oman hahmonsa ulkonäköä. Pelissä liikutaan avoimessa maailmassa, jossa kasvaa puita ja kasveja sekä liikkuu eläimiä possuista jäniksiin. Peli ei aseta pelaajalle tarkkaan määritettyjä tavoitteita, jotka olisi saavutettava, vaan pelaamisen tarkoitus on ennen kaikkea pelimaailman tutkimisessa ja omien rakennelmien tekemisessä.

Rakentamisen rajana on käytännössä vain oma mielikuvitus ja rakennelmia voi tehdä reaaliajassa yhteistyössä vaikkapa omien kavereiden kanssa. Pelaajat ovat rakentaneet Minecraftissa esimerkiksi linnoja, kirkkoja, jalkapallostadioneja, metrojärjestelmiä ja jopa kokonaisia kaupunkeja.

 

Valmiita rakennelmia ja mahdollisuus rakentaa itse

kirkkosaari

Kirkkosaari on oma maailmansa Fisucraftissa. Löytyypä sieltä Nooan arkkikin.

 

Fisucraftiin on jo alkuvaiheessa, ennen virallista avaamista, luotu rakennelmia, jotka tarjoavat pelaajille monenlaista tutkittavaa. Pelaajat pääsevät myös siirtymään Fisucraftin sisällä rakennuspaikkaan, jossa rakentaminen on kaikille vapaata.

Merkittäviltä osin mukana Fisucraft-palvelinta kehittämässä on ollut 14-vuotias Tiitus Hopia, jolla on Minecraftista kokemusta jo pidemmältä ajalta.

- Minecraftissa on parasta se luovuus, minkä se mahdollistaa. On mahtavaa päästä suunnittelemaan rakennuksia ja onnistua. Se onnistumisen tunne on kaikista parasta ison työn jälkeen. Lisäksi Minecraftissa oppii hyvin fysiikkaa. Minecraftissa on myös hyvä se, että siinä on tosi paljon rakennusmateriaaleja. Fisucraft on lasten näköinen palvelin. Se ei ole liian hieno, eikä liian ruma. Siellä on paljon seikkailua ja lisää tulossa, kertoo Tiitus.

 

 Lue lisää Fisucraftista osoitteessa fisucraft.net ja tule mukaan rakentelemaan!

 

 

Jiipeenetti seurasi uuden kotimaisen lastenelokuvan kuvauksia. Uuden elokuvan myötä katsojat pääsevät seuraamaan kahden pikkutytön ja vaaksanmittaisen perheen joulunviettoa.

onnelin ja annelin talvi 1

Elokuvan tekijät kokoontuivat ryhmäkuvaan lavasteiden joulupöydän ääreen. Rouva Ruusupuuta näyttelevä Eija Ahvo seisoo joulupukin vieressä. 

 

"Joulupikku, joulupikku...", raikuu Helsingin Herttoniemessä teollisuushallissa. Joulusta on hädin tuskin kuukauttakaan, mutta hallissa ollaan jo joulutunnelmissa. Istun toimittajajoukon keskellä hämärässä hallissa katsomassa suurta kuvaruutua. Ruudulla pyörii suorana lähetyksenä Onnelin ja Annelin talvi -elokuvan kuvaukset, joita kuvataan hallin toisessa laidassa olevan suuren lavasteseinän toisella puolella.

Onnelin ja Annelin talvi on jatko-osa viime vuonna ensi-iltansa saaneelle Onneli ja Anneli -elokuvalle. Edellisen elokuvan tavoin uusi elokuvakin perustuu Marjatta Kurenniemen suosittuihin lastenkirjoihin. Talvinen elokuva saa ensi-iltansa sopivasti ensi jouluksi.

Elokuvassa kaksi pikkutyttöä, Onneli ja Anneli, asuvat omassa talossaan. Eräänä päivänä heidän talonsa eteen huristaa kenkälaatikon kokoinen auto. Auton kyydissä matkustaa Vaaksanheimon perhe. Vaaksanheimot ovat joutuneet kodittomiksi maantiejyrän hajotettua heidän talonsa. Onneli ja Anneli majoittavat mielellään heidät nukkekotiinsa. Pian selviää, että kaikki aikuiset eivät tahdo pikkuruiselle väelle pelkästään hyvää.

Uuden elokuvan näyttelijäkaarti on suurelta osalta tuttu jo edellisestä elokuvasta. Kaartiin on valittu Suomen tasolla tunnettuja nimiä, esimerkiksi Putouksen juontajana tunnettu Jaakko Saariluoma, monista äänirooleistaan tuttu Eija Ahvo ja näyttelijäkonkari Leena Uotila. Päärooleissa jatkavat edellisestä osasta tutut 10-vuotiaat Aava Merikanto ja Lilja Lehto.

 

onnelin ja annelin talvi 2

Onnelin ja Annelin talvi -elokuvan pääosia esittävät edellisestä elokuvasta tutut Lilja Lehto ja Aava Merikanto. 

 

Rouva Ruusupuuta näyttelevä Eija Ahvo on roolihahmonsa tavoin maailmanparantaja

Miten kuvaukset ovat sujuneet?

- Minulla on ensimmäinen kuvauspäivä, joten kuvaukset ovat sujuneet oikein hyvin. Varsinkin tämä nukkekotikohtaus on erittäin mielenkiintoinen sen suhteen, miten se tullaan teknisesti toteuttamaan Vaaksanheimon perheen osalta. Itsellekin on tullut tässä eteen monia uusia asioita.

 

Mitä osaltasi on vielä kuvaamatta?

- Aika paljon on vielä kuvaamatta. Seuraavat kuvauspäivät ovat Loviisassa. Rouva Ruusupuullahan ei elokuvan ensimmäisessä osassa ollut kovin montaa kuvauspäivää eikä kohtausta. Sama tilanne on tässä toisessakin elokuvassa.

- Rouva Ruusupuu on eräänlainen henki, joka leijailee hyvin monien asioiden yllä ja hänestä puhutaan. Siinä mielessä tämä on hirveän jännittävä ja haastava rooli tehdä. Roolin haasteena on se, miten saada niihin muutamaan pieneen kuvaan luotua mahdollisuus, että henki syntyy.

 

Mitä pidät roolihahmostasi?

- Pidän hänestä erittäin paljon. Hän on maailmanparantaja ihan viimeiseen asti – niin kuin olen itsekin!

 

Oletko lukenut Marjatta Kurenniemen Onneli ja Anneli -kirjoja?

- Muistan lapsuudestani sen, että meillä on ollut kotona Onneli ja Anneli -kirjoja. Muistan erityisesti kuvat niistä kirjoista. Minulla on sellainen tunne, etten ole itse lukenut niitä, mutta että äiti tai isä ovat lukeneet niitä. Erityisesti kirjan kuva nukkekodista on sellainen, joka on syöpynyt oikein verkkokalvolleni aivoihin.

- Jo pelkästään kirjojen mustavalkoiset graafiset kuvat haastavat valtavasti mielikuvitusta. Kuvan pohjalta mielikuvitus lähtee elämään ja syntyy mielikuva siitä, että päädytään sisälle nukkekotiin.

- Tällaiset tarinat ovat juuri niitä asioita, jotka ovat lapsen elämän suolaa mielikuvituksen opettamisen osalta. Ne antavat tilanteita, joissa lapsi voi mielikuvitella. Kaikki Kurenniemen kirjat ja tekstithän ovat hyvin mielenkiintoisia lastenkirjoja, koska niissä on hyvin voimakas lapsen taso ja lisäksi niissä on voimakas symbolinen taso aikuisten maailmaan. Näin ollen niitä on aikuisenkin mukava lukea.

 

Mitä muita produktioita sinulla on kuvausten ohella tai niiden jälkeen?

- Toinen pääprojektini on tällä hetkellä viime vuonna ilmestynyt lastenmusiikkilevy Muumiperheen lauluretki. Se on ensimmäinen levy, johon on saatu tehdä uusia Muumi-aiheisia runoja. Runoilija Hannele Huovi on kirjoittanut runoihin tekstit ja Soili Perkiö on säveltänyt ne lauluiksi.

- Levy valittiin vuoden 2014 lastenlevyksi ja nyt olemme myös ehdokkaana helmikuun lopussa pidettävässä Emma-gaalassa. Katsotaan, miten siinä käy. Joka tapauksessa nyt meillä on erittäin paljon Muumi-kiertueita nyt tämän kevään aikana. Se on asia, jonka tekemisestä pidän!

 

onnelin ja annelin talvi 3

Putouksen juontajana tunnettu Jaakko Saariluoma keräsi ympärilleen joukon elokuvantekijöitä. 

 

Onnelin ja Annelin talvi, ohjaus Saara Cantell, käsikirjoitus Sami Keski-Vähälä, pääosissa Aava Merikanto ja Lilja Lehto. Elokuva saa ensi-iltansa joulukuussa 2015.

 

Kuvat: Tarmo Ylhävuori

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja