Vuoden 2012 alusta alkaen elokuvilla, televisio-ohjelmilla ja digitaalisilla peleillä on yhtenäiset ikärajat.

Uudet ikärajat ovat kaikille sallittu, 7, 12, 16 ja 18. Ikärajojen lisäksi ohjelmiin ja peleihin merkitään myös kuvasymboli, joka kertoo millaisen sisällön perusteella ikäraja on annettu. Lapsen kehitykselle haitallisiksi voidaan arvioida elokuvan, tv-ohjelman tai pelin sisältämä väkivalta, seksi, ahdistavuus tai päihteiden käyttö. Ikärajat ovat sitovia, eli niitä täytyy noudattaa. Vanhemman seurassa elokuvaa, tv-ohjelmaa tai peliä saa kuitenkin katsoa tai pelata kolme vuotta ikärajaa nuorempi lapsi. Tämä jousto ei koskaan koske 18-ikärajalla luokiteltuja ohjelmia tai pelejä. Niiden luovuttaminen alaikäisille on rikos.

Esimerkiksi väkivaltaa arvioitaessa huomioidaan etenkin esitystavan realistisuus, yksityiskohtaisuus ja ihannoivuus. 7-vuotiaille sallituissa ohjelmissa väkivallan tulee olla lievää, vähäistä tai epärealistista, kuten vaikkapa animaatioiden kohellusväkivalta. 12-vuotiaille sallituissa ohjelmissa voi olla niin sanottua toimintaväkivaltaa, jos se on kuitenkin esitetty epärealistisena tai kohdistuu selkeän kuvitteellisiin hahmoihin. Tyypillisiä 12-vuotiaille sallittuja elokuvia ovat erilaiset fantasiaseikkailut, kuten Harry Potter tai Spider-Man.

On hyvä muistaa, että ikärajat eivät kerro elokuvien, televisio-ohjelmien tai pelien sopivuudesta tietynikäiselle. Esimerkiksi aikuisille tarkoitettu draamaelokuva tai teknisesti pikkulapselle aivan liian haastava peli voivat siis molemmat saada ikärajakseen kaikille sallittu, vaikka ne eivät olisikaan lapsille suunnattuja.

Nykyisin myös perusteltu katsojapalaute voi johtaa ikärajan uudelleenarviointiin, kun ennen tällainen valitusoikeus oli vain elokuvaalan edustajilla. Hyvä esimerkki tästä on kotimainen Varasto-elokuva, jonka ikärajaa nostettiin seitsemästä kahteentoista nimenomaan katsojilta tulleen runsaan palautteen takia. Palautteen antamiselle ei ole ikärajaa, eli myös lapsikatsoja voi kommentoida ikärajan oikeellisuutta osoitteessa www.ikärajat.fi. Pelien osalta Suomessa hyväksytään edelleen myös yleiseurooppalaiset PEGI-merkinnät. Pelien ikärajoihin liittyvää palautetta voi antaa osoitteessa www.pegi.info.

 

Psykologi Hanna Happo toimii tarkastajana Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskus MEKU:ssa

fi-sallittu  fi-7  fi-12 fi-16  fi-18 
 Sallittu kaikenikäisille  Sallittu yli 7-vuotiaille  Sallittu yli 12-vuotiaille  Sallittu yli 16-vuotiaille  Sallittu yli 18-vuotiaille
fi-vakivalta fi-seksi fi-ahdistus fi-paihteet
Sisältää
väkivaltaa
Sisältää
seksiä
Voi aiheuttaa
ahdistusta
Sisältää päihteiden
käyttöä

Lisää tietoa ikärajoista ja turvallisesta mediankäytöstä:

 

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja