Pinja Ylhävuori, 13, pääsi kokeilemaan extreme-urheilulajia, jota moni muu ei ole kokenut: koskenlaskua. Pinja lähti laskemaan koskea melko negatiivisella asenteella. "Minä luulin, että siellä kastuu ja voi saada flunssan."

koskenlasku 1

 Ennen koskenlaskua täytyi pukeutua pelastusliiveihin ja kypärään.

 

Syyskuisena aamuna Pinja kuitenkin lähti isänsä kanssa kohti Kotkaa ja Kymijokea. Koskenlaskupaikalla Kymijoen rannalla päälle puettiin sadevaatteet, pelastusliivit, kypärät ja kumisaappaat. "Olo oli kuin norsulla", kuvaili Pinja reilua ja lämmintä puvustustaan.

Pinjaa ei jännittänyt koskenlaskussa missään vaiheessa. Kumiveneiden heppoisuus vain pelotti häntä. "Uppoaa ja poksahtaa vielä koko vene."

Sitten Pinja hyppäsi veneeseen muun seurueen kanssa ja lähti laskemaan Kymijokea. Pinjan mukaan koskenlasku vaikutti ensin aivan tavalliselta, tylsältä venekyydiltä. Vene kulki eteenpäin tasaisesti perämoottorin avulla.

 

koskenlasku 5

 Kumiveneet seilaamassa Kymijoella kohti seuraavaa koskea.

 

Viimein tuli ensimmäinen koski. "Ensin vesi oli aivan tyyntä ja sitten alkoi kuohumaan. Koski oli vain yhtäkkiä siinä", kertoo Pinja, "Koski pauhasi kovaa. Vesi roiskui. Soutajien täytyi meloa tosi kovaa, ettei vene alkaisi pyöriä koskessa. Vene pomppi ja vettä roiskui päälle. Olo oli kuin vuoristoradassa."

"Ensimmäisen kosken jälkeen olo oli upea. Toivottavasti tämä ei lopu ikinä", Pinja tuumasi. Hän kertoi yhden veneseurueen jäsenen kysyneen ensimmäisen kosken jälkeen, pelottiko häntä. Pinja seurueen nuorimpana totesi, että ei pelottanut. Hänen ei tarvinnut meloa ollenkaan, vaan hän sai kuvata vedenkestävällä kameralla.

Pinja pääsi laskemaan kaiken kaikkiaan kuusi koskea. "Toiseksi viimeisessä ja viimeisessä koskessa vettä roiskui paljon, mutta minä en kastunut melkein ollenkaan", totesi Pinja, joka istui veneessä keskellä.

Kahden ja puolen tunnin kuluttua sekä kahdentoista pitkän kilometrin jälkeen kosket oli laskettu. "Olisin halunnut laskea lisää!" innostunut Pinja kertoi koskenlaskun jälkeen. Laskun jälkeen rannalla odotti bussi, joka kyyditsi veneseurueet lämpimälle kalakeitolle ja omenapiirakalle.

Koskenlasku oli Pinjan mielestä ainutlaatuinen kokemus. "Suosittelen kokeilemista jokaiselle uusia elämyksiä hakevalle. Tämä oli parempaa kuin Linnanmäellä!" lopettaa Pinja.

 

Kuvat: Tarmo Ylhävuori

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja