Makrokuvauksen maailma on jännittävä. Makrokuvauksella tai suomeksi lähikuvauksella tarkoitetaan pienten yksityiskohtien kuvaamista. Kukista ja hyönteisistä saa mielenkiintoisia kuvia, kun niitä kuvataan tarpeeksi läheltä.

 Kukka ja karpanenKukka ja kärpänen

 

Makrokuvauksessa tarvitaan kameraa, jolla voidaan tarkentaa tarpeeksi lähelle. Järjestelmäkameroissa on mahdollisuus käyttää erikseen makrokuvaukseen suunniteltuja makro-objektiiveja, mutta ihan tavallisella pokkarikamerallakin saa hyviä lähikuvia, jos sen objektiivi tarkentuu tarpeeksi lähelle. Lisäksi jopa puhelimien kameroihin on saatavilla lähilinssejä, joilla voidaan päästä kuvauskohteita lähelle.

 

P1070367Perhonen kuvattuna Lumix DMC-TZ30 pokkarikameralla.

 

Kun kohde suurentuu läheltä kuvattaessa myös liikkeen aiheuttaman epäterävyyden vaara kasvaa huomattavasti. Tarvitaan siis runsaasti valoa tai jalusta. Lähikuvissa myös käden tärinä saa helposti epäterävyyttä kuviin. Jos ei ole jalustaa, kannattaa kamera tukea esimerkiksi puunrunkoon tai kiveen.

Kun halutaan kameran tarkentuvan lähelle, valitaan sen asetuksista lähikuvaus. Yleensä se on merkitty kukkasen kuvalla valintakiekkoon.

 

P1070398Lähikuvaus järjestelmäkamerassa

 

Jo omalta pihalta ja puutarhasta löytyy mielenkiintoisia lähikuvauskohteita. Lähikuvauksella näkee maailman ihan uudella tavalla. Ymmärtää miten paljon luonnossa on sellaista, mitä emme aina pane merkille vaan se menee meiltä ohitse. Luoja on luonut kauniin maailman. Makronakin.

 

 MG 5516Toukka samettiruusussa

 

 MG 5161 Pieni puutarhuri pionissa

 

Teksti ja kuvat: Juha Kinanen©

 

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja