Ulkona ollaan...
Retket ja leirit ovat ulkoilutoimintaa. Ulkoilma on yleensä meidän kehomme lämpötilaa kylmempää. Kehomme lämpötila on noin +37 °C. Vaatteilla, liikunnalla ja muilla keinoilla voimme säilyttää itsemme sopivan lämpöisinä ulkonakin.
Kehossamme on muutamia kylmälle arkoja kohtia. Eniten lämmintä haihtuu pään kautta. Samoin lämpöä haihtuu paljon kaulan ja hartioiden seuduilta. Suojaa siis pääsi ja kaulasi.
Arkoja paikkoja on myös lantion alueella ja jalkaterissä. Suojaa alapääsi ja selkäsi. Alapään tuulensuoja on tärkeä. Kyllin pitkä paita ja pusero estävät selän paljastumisen liikkuessa ja kumartuessa.
Lämpimät ja kyllin tilavat jalkineet ovat tärkeät. Älä tunge jalkineisiin tiukkaan sukkia, koska silloin kylmä pääsee helposti siirtymään ahtaassa jalkineessa jalkaan. Käytä jalkineissa eristäviä pohjallisia. Älä myöskään jätä jalkinetta liian löysäksi. Jos jalkine hölskyy, siitä seuraa usein hiertymiä.
Paras eristys kylmää vastaan saadaan ilmakerroksilla, joita on villavaatteissa ja muissa ilmavissa materiaaleissa. Usko tai älä: villasukat ovat kova sana kesälläkin…
Käytä tuulta pitävää vaatetta päällimmäisenä, sillä vaatteiden läpi hujeltava tuuli jäähdyttää sinut nopeasti. Pue tuulta pitävän vaatteen alle sään mukaan vaatekerroksia. Kun käytät useita ohuita vaatekerroksia, voit lisätä ja vähentää niitä sään ja liikunnan mukaan. Tämä on oikeaa kerrospukeutumista. Liikkuessasi hikoilet, varo siis vilustumasta.
Tuulen ja pakkasen yhteisvaikutus on yllättävän voimakas. Jos viiden asteen pakkasella tuulee 10 metriä sekunnissa, tuntuu sää –22 asteiselta. Nollakelillä kuuden sekuntimetrin tuuli jäähdyttää –10 asteen voimalla.
Kun pakkastuulella pidät kulkemisessasi taukoja, hakeudu aina tuulensuojaan. "Metsä on köyhän turkki".
Pakkastuulella on syytä tarkkailla toisten kasvoja, ettei niissä ala näkyä vaaleita paleltumajälkiä. Jos ihoon ilmestyy paleltumia, on niitä varovasti paineltava paljaalla kädellä ja suojattava paleltuma vaatteella. Paleltumaa ei saa hieroa lumella. Vaikea paleltuma annetaan aina lääkärin hoidettavaksi.
Ihmisen keho tottuu jonkin verran kylmiin oloihin noin seitsemässä päivässä. Hellesäihin keho tottuu hieman noin viidessä päivässä. Lyhyillä retkillä ja viikonlopun talvileireillä ei elimistö ehdi juurikaan sopeutua. Vaatetus ja liikkuminen ovat siis tärkeitä lämmön säätelyssä.
Lämmintä saat lisää käsiisi pyörittämällä niitä kuin tuulimyllyn siipiä. Samoin jalkojen lämpötilaa voidaan parantaa jalkoja heiluttelemalla. Nämä liikkeet lisäävät raajojen verenkiertoa. Letkajenkka ja monet liikunnalliset laululeikit lämmittävät. Voitte myös porukalla leikkiä hippaa, puuhippaa tai vaikka rosvoa ja poliisia. – Liikettä, liikettä!