×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 382

Suomessa järjestetään joka vuosi valtakunnallinen lintutapahtuma, Tornien taisto. Se on BirdLife Suomen järjestämä tapahtuma, jossa tavoitteena on kerätä 3-8 hengen joukkue ja havaita lintutornista käsin mahdollisimman monta erilaista lintulajia kahdeksan tunnin aikana. Myös muukin kiinteä torni käy havaintopaikasta.

tornien taisto

Askolan nuoret herrat: vas. Juha Salminen, Ahti Pulli, Tatu Parviainen ja Pekka Parviainen sekä oikealla Auli Pulli.

 

Eniten lintulajeja nähnyt joukkue voittaa, mutta kaikkien osallistujien kesken arvotaan palkintoja. Voittajajoukkue ei siis saa oikeastaan muuta kuin mainetta ja kunniaa.

Tänä vuonna Tornien taisto järjestettiin 6.5 Mukana oli ennätykselliset 322 joukkuetta. Perinteiseen tapaan taisto alkoi aamuviideltä ja päättyi iltapäivällä kello yksi. Myös minä osallistuin kaverieni kanssa tapahtumaan jo kolmatta kertaa peräkkäin samassa Lappeenrannan Askolan lintutornissa. Joukkueemme “Askolan nuoret herrat” muodostui viime vuoden tapaan neljästä nuoresta lintuharrastajasta. Lisäksi pikkusiskoni oli meidän kanssamme havainnoimassa.

Sää oli aamulla selkeän tyyni ja havaitsimme lajeja mukavasti. Aamupäivällä virinnyt voimakas pohjoistuuli verotti kuitenkin lajimäärää ja päivemmällä uudet lajit olivat tiukassa. Lopulta saimme kasaan kuitenkin 60 lajia, mikä oikeutti tapahtuman jaettuun 204:een sijaan. Parhaat havaitsemamme lajit olivat keltavästäräkki, kapustarinta ja ampuhaukka.

Koko tapahtuman voittajatornit löytyivät tänä vuonna Virolahdelta ja Porista. Molemmissa torneissa kummatkin joukkueet näkivät huikeat 107 lajia. Meidän joukkueemme havaitsi siis vain 47 lajia vähemmän kuin nuo rannikon meriedun omaavat voittajatornit.

BirdLife Suomen Tornien taiston nettisivut:

https://www.birdlife.fi/tapahtumat/tornien-taisto/

 

Kun maa jäätyy tai saa lumipeitteen, on sopiva aika aloittaa lintujen talviruokinta. Ruokintaa tulee jatkaa yhtäjaksoisesti kevääseen aina siihen saakka, kunnes maa on paljas ja sula.

talviruokinta automaatti 2

 

Tarvikkeet ja materiaalit:

A. Höylättyä mäntylautaa (1,5x7x20 cm) (Poraa reiät kiinnitystarpeen mukaan.)
B. Höylättyä mäntylautaa (1,5X7x17 cm)
C. Kosteutta kestävää limaa
D ja E. Koivukeppiä (1,5x11 cm) (Vuole puukolla toinen pää sileäksi noin 7 cm:n pituudelta ja poraa 3 mm:n poralla kiinnitysruuvien reiät vuoltuun päähän n. 3 cm:n etäisyydelle toisistaan.) Mukana puuruuvit 2 kpl (3x25).
F. Haaraniittejä, joilla kiinnität pohjaosan säiliöosaan.
G. Koivukeppiä (1,5 x22 mm) (Koverra puukolla kolot 2,5 cm:n etäisyydelle päistä ja poraa 3 mm poralla reiät kolon pohjasta läpi. Tärkeää on, että pohjaosa puristuu tiukasti osien D,E ja G väliin. Sovita ennen kolojen kovertamista. Mukana puuruuvit 2 kpl (3x25)

 

Työvälineet:

1. Kynä
2. Mittaviivain
3. Pihdit (joilla puristaa nitojan niitit tiukkaan nitomisen jälkeen)
4. Vuolupuukko
5. Porat (3 ja 5 mm)
6. Piirtopuikko (haaraniitinreikien ja pohjan vesireikien tekoon)
7. Sakset
8. Mattoveitsi
9. Porakone
10. Ristipääruuvitaltta 

 

Perinteisissä lintulaudoissa on se huono puoli, että linnut istuvat ruoan päällä ja ulostavat sen sekaan. Näin ruoka saastuu ja erilaiset taudit leviävät ruokaileviin lintuihin. Tämän estämiseksi tulisi käyttää ruokinta-automaattia, jonka säiliöstä ruoka valuu kapeisiin kouruihin ruoan kulutuksen mukaan.

Voit itse valmistaa helposti ruokinta-automaatin esimerkiksi kahdesta maito- tai mehutölkistä seuraavien ohjeiden mukaan:

 

talviruokinta automaatti 1

 

talviruokinta automaatti 3

Jos haluat maalata ruokinta-automaatin, tee se ennen työn aloittamista. Sopiva maali on esimerkiksi ulkokäyttöön tarkoitettu rautamaali kuten Miranol. Voit myös valmistaa muovipullosta (esim. 1,5 l:n kivennäisvesipullo) ruokinta-automaatin täyttöä helpottavan suppilon.

 

talviruokinta automaatti 4

A. Voit halutessasi maalata syöttölaitteen.
B. Tee paljon reikiä pohjaosan pohjaan, ettei sinne kerry vettä.
C. Jos haluat valmistaa pohjaosan suojaksi katoksen, syntyy se helposti 1,5 l:n maito- tai mehutölkistä. Lisäksi tarvitset vain kaksi ohutta tikkua, joilla tuet katon lappeet viistoon asentoon (kuva 6). Katto-osan kapeisiin sivuihin puhkaistaan reiät haaraniiteille ja pujotetaan sivut laitteen alaosan ja säiliöosan väliin. Kaikki kolme osaa lukitaan paikoilleen neljällä haaraniitillä. Näin koko laite tukevoituu.

 

 

talviruokinta automaatti 5

Kokoa syöttölaiteen teline pohjaosan ympärille siten, että pohjaosa puristuu tiukasti alustan kehikkoon.

 

talviruokinta automaatti 6

Kokoa laite.

 

talviruokinta automaatti 7

Syöttölaite on hyvä sijoittaa paikkaan, jossa on lähellä havupuu tai pensaita antamassa suojaa ruokaileville linnuille. 

 

Mitä ruokaa automaattiin?

Halutuinta "herkkua" ovat murskatut pähkinät. Hyvä vaihtoehto on myös auringonkukan siemenet. Niistä sopivimpia ovat kuoritut siemenet. (Linnuilta ei kulu energiaa kuorimiseen ja ruokintapaikka pysyy siistinä.) Varpusille kelpaavat myös kauranjyvät. Mitään suolaista ruokaa ei linnuille saa antaa.

 

Automaatin sijoitus

Sijoita ruokinta-automaatti vähintään kymmenen metrin päähän päärakennuksesta. Näin linnut eivät lennä säikähtäessään päin ikkunoita, erehtyessään luulemaan ikkunalasin pinnasta heijastuvaa näkymää metsäksi. Ruokinta-automaatin lähellä on hyvä olla havupuita, pensaita tai pensasaitaa, jotka antavat ruokailijoille suojaa pedoilta ja talven hyisiltä viimoilta. Huolla automaattia säännöllisesti ja etenkin lumituiskujen jälkeen on hyvä puhdistaa syöttökaukaloon kertynyt lumi ja avata siementen tuloaukot.

 

Muista!

Kun huollat ruokinta-automaattia, tee se aina ulkona ja käsineet kädessä. Pese kädet huoltotyön jälkeen.

 

Kuvat: Pauli Kirkinen

Alakategoriat

Asiaa lemmikeistä

Puput, kissat, gerbiilit ja kaikki muutkin mukavat karvaiset ja vähemmän karvaiset otukset. Miten niitä hoidetaan? Miksi ne on vaan niin kivoja? Mitä olet oppinut lemmikiltäsi? Entä lemmikkisi sinulta? Keksi itse lisää jutun aiheita...

Kirjoita juttu omasta lemmikistäsi ja ota kuva tai piirrä lemmikkisi. Lähetä juttu ja mahdollinen kuva tai piirros sekä oma nimesi sähköpostilla osoitteseen: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja