HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Oletko eläinrakas ihminen, mutta sinulla ei ole omaa lemmikkiä? Haluaisitko oman lemmikin, mutta et uskalla sitoutua esimerkiksi yli 10 vuoden kumppanuuteen ja hoitoon? Pystyisitkö kuitenkin asumaan samassa taloudessa eläimen kanssa? Haluatko tehdä auttamistyötä?

tilapaiskodiksi 3

 

Jos vastasit kyllä kysymyksiin, voit olla mahdollinen sijaiskoti kodittomalle eläimelle, kunnes se löytää hyvän ja pysyvän kodin. Kun lemmikkieläin joutuu jostain syystä omistajan hylkäämäksi, joko sairauden tai jonkin elämänmuutoksen takia, on tärkeää, että eläin ei joudu tilanteessa kärsimään. Sille voidaan etsiä uusi koti, mutta ennen kuin koti löytyy, eläin pitää sijoittaa johonkin.

Löytöeläinhoitolat eivät välttämättä ole kotiin tottuneille eläimille paras paikka, vaikka ne tarjoavatkin hyvää ja turvallista hoitoa. Siksi tarvitaan ihan tavallisia koteja, joissa eläin voi turvallisesti odottaa uutta sijoitusta. Kodissa sitä pidetään kuin perheen omaa lemmikkiä ja kun uusi koti löytyy, sijaiskoti opastaa eläimen käsittelyssä ja auttaa uuteen kotiin sopeutumisessa.

 

Pesu ry auttaa Tampereella

tilapaiskodiksi 1

Tilapäiskotitoimintaan tarvitaan jatkuvasti uusia koteja. Tampereen alueella kodittomista eläimistä huolehtii Pesu eli Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys ry. Pesu on toiminut vuodesta 2002 eläinten hyvinvoinnin edistämiseksi. Pesun kautta lukemattomat eläimet ovat löytäneet uuden kodin. Eniten kotia odottavia eläimiä löytyy tällä hetkellä kissoista, mutta muutama kani ja koirakin odottavat uutta kotia.

Kun eläin tulee Pesun hoitoon, se käytetään eläinlääkärillä ja mahdollisesti hoidetaan kuntoon, jos on tarve. Esimerkiksi kaikki kissat ja koirat madotetaan, sirutetaan sekä leikkuutetaan pentuja lukuun ottamatta. Pennutkin on leikattava määräaikana Pesun määräämässä paikassa. Kanit madotetaan ja leikkuutetaan tapauskohtaisesti. Kun eläin on terve, se toimitetaan tilapäiskotiin odottamaan.

Tilapäiskodissa eläin viettää normaalia elämää odottaen pysyvän kodin löytymistä. Tilapäiskoti tuntee eläimen ja on myös mukana valitsemassa sopivaa, juuri kyseiselle eläimelle sopivaa kotia. Kotia etsitään muun muassa Pesun nettisivujen kautta, josta löytyy eläimen tiedot ja kuvia sekä ehdot, joilla eläin luovutetaan. Kun sopiva koti löytyy, eläimestä tehdään luovutussopimus. Eläimestä otetaan myös pieni maksu, jolla katetaan hoitokuluja, mutta myös varmistetaan, että eläintä ei ihan vaan huvikseen haeta yhdistykseltä.

 

tilapaiskodiksi 2Miten pääsee tilapäiskodiksi?

Ensiksi kannattaa keskustella asiasta kotona koko perheen voimin. Vastuu eläimestä on aina perheen aikuisella. On myös hyvä sopia etukäteen, kuka tekee mitäkin ja vaikka kirjallisena, niin sitten myöhemmin ei tule riitoja eläimen hoidosta. Tilapäiskotia tarvitsevat eläimet saattavat myös olla tavallista hankalampia hoitaa, mikäli eläintä on kohdeltu huonosti edellisessä kodissa tai eläimellä on käytöshäiriöitä. Siksi on tärkeää, että eläimen hoitajalla on runsaasti aikaisempaa kokemusta eläimistä.

Tilapäiskotitoiminnasta kiinnostunut ottaa yhteyttä yhdistykseen ja Pesu tarkastaa ja perehdyttää kodin toimintaan. Tilapäiskodilla toivotaan olevan turvallinen, rauhallinen ja riittävän tilava asuintila hoitoeläimelle. Omat lemmikit eivät ole esteenä tilapäiskotina toimimiselle. Silloin mahdollisten omien lemmikkien terveydenhuolto tulee olla kunnossa ja hoitoeläimelle tulee saada tarvittaessa eristysmahdollisuus.

Eläimen hoitajalla tulee olla kokemusta ja tietoa eläinten kanssa toimimisesta sekä kärsivällisyyttä ja tervettä järkeä sekä yhteistyökykyä eläinten ja ihmisten kanssa. Myös kohtuullinen tavoitettavuus puhelimitse ja aktiivisuus tilanteen mukaan toimimisessa on eduksi. Pääasia kuitenkin on, että varmistetaan, että eläin saa hyvän kodin ja hoidon siksi aikaa kunnes uusi koti löytyy. Päätös tilapäiskodiksi ryhtymisestä tulee aina tehdä koko perheen voimin, sillä uusi perheenjäsen vaikuttaa jokaisen elämään.

Jos olet kiinnostunut toimimisesta tilapäiskotina, ota yhteyttä paikalliseen eläinsuojeluyhdistykseen ja selvitä, olisiko teidän perheestä siihen. Sieltä neuvotaan eteenpäin. Ja vaikka sinulla ei olisi mahdollisuutta ottaa tällä hetkellä eläintä hoitoon, voi yhdistykseen aina liittyä ja tällä tavalla tukea arvokasta työtä eläinten hyväksi.

  

Lisätietoja: www.sey.fi

Lue myös:

 


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja