Hamsteri on alun perin arojen ja aavikoiden eläin. Nykyisin siitä on tehty lasten suosima lemmikkieläin. Tällöin se on suljettu neljän seinän sisään ja näin se on joutunut luopumaan vapaudestaan liikkua tyypillisessä elinpiirissään.
Vapaana luonnossa eläessään hamsterille ei tullut aika pitkäksi. Aroilla asuessaan hamsterit liikkuvat paljon etsiessään ravintoa ankeasta ympäristöstä. Liikuntaa hamsterit kaipaavat yhä myös lemmikkeinä. Vaikka niiden puuhat muistuttaisivatkin leikkiä, kyse on kuitenkin useimmiten vain ruuanhakutoimista.
Hamsteri on luonteeltaan aito erakko. Sillä on yhä reviirinpuolustamistaipumus. Etenkin pieni häkki, jossa ei ole pako- ja piilopaikkoja, saattaa saada hamsterin puolustautumaan raivokkaasti puremalla.
Rajoitettu pieni liikkumatila passivoi ja pitkästyttää pientä liikkumaan luotua lemmikkiä. Teet hamsterillesi palveluksen, kun rankennat sille hyviä ja monimuotoisia piilopaikkoja sekä vaihtelet niitä ja niiden järjestystä tasaisin väliajoin. Hamsteri tekee mielellään tutkimusretkiä. Myös luonnossa se vaihtaa elinympäristöään usein. Tämä harjaannuttaa sen aisteja. Myös muutakin jaloittelua lemmikille häkin ulkopuolelle tulee järjestää.
Hamsterille ei pidä tehdä leluja eikä sulkea esimerkiksi nukkekotiin. On myös pidettävä huoli siitä, että kaikki häkin ja "puuhamaan" materiaalit sekä rakenteet ovat lemmikille vaarattomia ja sopivia. Parhaita materiaaleja tähän ovat niin sanotut luonnonmateriaalit: puu, kaarna, kävyt, kivet, heinät ja näistä valmistetut tuotteet. Vältä liima- ja väriaineita sisältäviä esineitä. Varmista myös se, etteivät laitteet aiheuta loukkaantumisen vaaraa hamsterillesi.
Mielikuvitustasi käyttäen voit itse rakentaa hamsterillesi "puuhamaan", jossa se pääsee toteuttamaan uusia seikkailuja. Yksi esimerkki tästä on muunneltava "Mintun maailma".
Neuvo: Kun viet ensi kertaa hamsterisi rakentamaasi uuteen ympäristöön, siirrä sinne häkistä jotain tuttua (esimerkiksi pesä) lemmikkisi mukana. Näin eläin haistaa siellä ennestään tuttua ja ei koe uutta ympäristöä uhkaavana ja pelottavana.
"Mintun maailman" rakenne, rakentaminen ja käyttö
Pahvilaatikko (60 x 75 cm), joka on tehty kahden pakkauslaatikon pohjista liimaten niiden väliin reunoiksi tukevat 25 cm korkeat pahvisuikaleet. Liiman kuivuttua leikataan kanteen 52 x 67 cm aukko. Näin katto-osan reunoille jää 4 cm:n levyinen käänne, joka estää lemmikin kiipeämisen laidan yli.
Voit jakaa pohjan pienillä matalareunaisilla pahvilaatikoilla osiin, joihin sijoitat erilaisia toimintoja. Pohjalle voit ripotella purua tai heinää. Hamsteri tykkää myös kaivautua.
Whitehouse: Tukeva pahvilaatikko, jossa 35 mm kulkuaukko. Sisällä paljon purua (haavanlastuja). Tämä on Mintun suosituin olopaikka "Mintun maailmassa".
Maailmanpyörä: (juoksupyörä) muovia. Mintun suosituin "laite".
3. Näköalaterssin piha: Sijaitsee Jyrsimön katolla. Läpinäkyvä muovinen laatikon kansi. Pohjan alle (jyrsimön katolle) laitettu vihreä paperi.
Näköalaterssi: Puuta. Tykkää oleskella katolla.
5. Portaat: Pahvilaatikon aaltopahvia, jonka yläpinta on poistettu. Osaa käyttää portaita, mutta kiipeää yleensä terassille suoraan.
6. Jyrsimö: Pahvilaatikko, jonka reunoihin tehty kaksi kulkuaukkoa. Sisällä on omenapuun tai pajun oksia, joita Minttu käy jyrsimässä.
Piilopölli: Koivupölkky, joka porattu ontoksi ja lisäksi sivuihin kahdeksan 32 mm reikää. Päähän ruuvattu neliömäinen levy, joka estää pöllin vierimisen. Suosittu seikkailupaikka.
8. Tikkaat: Koivukeppiä. Oppii vähitellen kiipeilemään myös tikkaita.
9. Pallokouru: Kapea pahvilaatikko, jossa pyörivä puupallo. Käyttää harvoin.
Piilopirtti: Puurasia, jonka pohjalla purua. Oleilee usein myös sen katolla.
11. WC: puinen laatikko. Käyttää vain harvoin varsinaiseen tarkoitukseensa.
Hamsteri on "parantumaton" erakko, joka haluaa nukkua päivällä rauhassa kenenkään sitä häiritsemättä. Iltasin sen puuhia on mukavaa seurata ja samalla lujittaa luottamusta hoitajan ja lemmikin välillä. Hamsteri tunnistaa hoitajansa tarkan hajuaistinsa avulla. Kaiken kuitenkin pitää tapahtua hamsterin ehdoilla. Sitä ei saa pakottaa mihinkään, vaan kaikki tulee tehdä lemmikin ehdoilla ja perustua sen vapaaehtoisuuteen.
Vaihtelua Mintun maailmaan saa myös lisäämällä sinne uusia laitteita tai vaihtamalla laitteen mallia. Erityisen suosittu on heinäpesä ja puinen juoksupyörä.
Kuvat: Pauli Kirkinen