×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 382

Luonto tarjoaa varhaisesta keväästä pitkälle syksyyn kasveja, joista voit valmistaa itsellesi terveellistä ruokaa ja juomaa. Eräs tällainen kasvi on kaikille tuttu maitohorsma.Sen punertavat vesot nousevat jo huhti-toukokuussa ja kasvia voi monin eri tavoin käyttää aina syyskuulle saakka.

maitohorsma 1

Maitohorsma (rentunruusu) on yleinen koko Suomessa. Sen lehdissä on runsaasti C-vitamiinia ja muita terveyttä edistäviä aineita. Kaikkia kasvin osia voi syödä. 

 

Monta käyttöä

maitohorsma 2

Kevään varhaisimmat versot sopivat käytettäviksi sellaisinaan parsan tapaan.

 

Maitohorsmaa voi käyttää monella tavalla. Aivan koko kasvi kelpaa syötäväksi. Maitohorsman varhaiskevään sinipunaiset mureat versot voi höyryttää ja käyttää parsan tapaan.

Seuraavaksi vaaleanvihreät lehdet ovat tuoreina hyvää salattiainesta. Kokonaisia nuoria versoja voi silputa salaatteihin tai lisätä muhennoksiin, keittoihin munakkaisiin ja pannukakkutaikinoihin. Lehdistä saa myös terveellistä teetä ja muuta yrttijuomaa. Versojen lehtiä voi kiehauttamisen jälkeen myös pakastaa telveksi.

Sinipunaisia kukkia voi käyttää juomiein valmistamiseen, täyte- ja voileipäkakkujen koristeluun. Kukkia voi myös pakastaa jääpalakuutioiksi.

 

Sadonkorjuusta

maitohorsma 3

Riivi lehdet verson latvasta ylhäältä alaspäin. Parhaita ovat ylimmät lehdet alle puoliväliin verson pituudelta.

 

Kerääminen

Kerää lehdet ennen verson kukkimista. Parhaita ovat verson ylimmät lehdet noin varren puoliväliin saakka. Riivi lehdet ylhäältä alaspäin. Kerää lehdet poutasäällä
paperipussiin tai koriin.

Varoitus: Älä kerää lehtiä tehtaiden tai valtateiden läheltä, ei myöskään alueelta, jossa on käytetty torjunta-aineita! Varoetäisyys valtateihin on n. 100 m.

Käsittely heti keruun jälkeen

Pese lehdet keruun jälkeen kylmällä vedellä ja kuivaa talouspaperilla. Lehdet nuupahtavat nopeasti ja siksi nopeus on valttia keruun jälkeen. Älä jätä lehtiä huoneenlämpöön, vaan perkaa, kokkaa tai säilö ne heti.

 

maitohorsma 4

 

Säilöntä talven varalle

maitohorsma 5

Voit leikata saksilla verson latvaosia ja sitoa niitä kimpuiksi kuivumaan lämpimään ja pimeään paikkaan.

 

Lehtien tehovoimaa ja vitamiineja kannattaa säilöä myös talven varalle. Paras keino on pakastaminen. Myös kuivaamalla saa sadon säilymään.

Kuivaaminen

On useita tapoja kuivata lehdet. Tähän tarkoitukseen on saatavana kodinkoneliikkeissä myös omia kuivureita. (Kuva ). Nopea tapa kuivaamiseen on myös tavallinen sähköuuni, luukku raollaan. Lämpötila ei saa nousta yli 35 asteen. Säädä uuni alimpaan läpötilaan ( 50 asteeseen) ja aseta uunin lukku raolleen asettamalla tyhjä tulitikkulaatikko poikittain luukun väliin. Lehtiä voi kuivata myös mökkisaunan lauteilla jälkilöylyssä tai versokimppuina roikkumassa alaspäin pimeässä, lämpimässä ja kuivassa paikassa.

Lehdet ovat sopivan kuivat, kun ne murenevat helposti sormien välissä. Pakkaa kuivatut lehdet tiiviisiin lasi- tai peltipurkkeihin. Purkit säilytetään viileässä tai huoneenlämmössä valolta ja kosteudelta suojattuina. Näin maku, ravinteet ja aromit silyvät lehdissä 1 - 2 vuotta.

 

maitohorsma 6

Tavallisessa kodin sähköuunissa (suuluukku raollaan 50 astetta) kuivatettuja maitohorman lehtiä uunipellillä leivinpaperin päällä.

 

Käyttö

Kuivattuja lehtiä voi pakata pieniin minigrip- pusseihin, joissa niitä on helppo kuljettaa mukana retkillä ja matkoilla.Voit tehdä myös erilaisia sekoituksia muiden luonnonyrttien tai teelehtien kanssa. Kuivamurskalla voi maustaa aamupuuroa, väipaloja, retkiaterioita, arkiruokia.

Lehdistä saat terveellistä yrttiteetä käyttämällä teenhaudustuspusseja tai omaa teenhaudustussiivilää. Valmistus juomaksi samalla tavalla kuin tavallisen teen.

 

maitohorsma 8

Kuivatut lehdet säilötään tiiviisiin lasi- tai peltipurkkeihin ja säilytetään kuivassa, pimeässä paikassa.

 

Pakastaminen

Pakastettaessa lehtien maku, ravinteet, vitamiinit, väri ja rakenne säilyvät parhaiten. Lehtiä ei kannata silputa. Ennen pakastamista lehdet huuhdellaan hyvin. Tämän jälkeen ne kastellaan nopeasti kuumaan kiehuvaan veteen esim. metallisen siivilän avulla. Kuumakasteluaika n. 30 sekuntia.

Kuumakäsittelyn jälkeen lehdistä puristellaan nyrkissä pois ylimääräinen vesi. Tämän jälkeen ne pussitetaan. Littaa pussit sisältöineen ilmatiiviiksi ja laita pakastimeen. Käytä pieniä minigrip -pusseja, joihin kirjoitat sisällön nimen.

 

maitohorsma 9

Pakkaa lehdet kuumavesikastelun ja veden puristelun jälkeen minigrip-pusseihin ja laita pakastimeen.

 

Käyttö

Pakaste sulaa nopeasti huoneen lämmössä. Myös vesihauteessa voi sen sulattaa.
Pakastettuja lehtiä voi käyttää vokkeihin, munakkaisiin, muhennoksiin, keittoihin ja kastikkeisiin sekä ohukais- ja leipätaikinoihin. Se sopii myös suolaisten piiraiden täytteeksi.

 

maitohorsma 10

maitohorsma 11

Kukkia voit pakastaa myös jääpalakuutioihin, joita voit käyttää juomatarjoilussasi. Jääpalakuutiot voi säilyttää minigrip-pusseihin pakattuina pakastimessa.

 

Vinkkejä:

  • Pakastettu lehti sopii mainiosti aamusmoothieen. Se antaa terveyttä, virtaa ja hyvää oloa.
  • Kuivattu horsmatee on oiva lahja tai tuliainen. Pakkaa se koristeltuun paperipussiin reseptin kera.
  • Maitohorsman kukkia voit pakstaa jääpalamuotteihin veden kanssa. Kukkaisilla jääpalakuutioilla juhlistat kauniisti juomatarjoiluasi.

 

maitohorsma 12

Kaunista ”makuvettä” kesäjuomaksi saa tuoreista horsman kukista. Kerää kukkia raikkaan juomaveden sekaan. Näin saat näyttävännäköista janojuomaa.

 

Kuvat: Pauli Kirkinen

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja