Käyttäjän arvio: 5 / 5

HyväHyväHyväHyväHyvä
 

Haukiputaan kirkko tunnetaan laajalti vaikuttavista maalauksistaan. Pensselin vetoja katsellessa kävijän suu loksahtaa auki. Millainen mies on maalausten takana?

haukiputaan kirkko 1

Haukiputaan kirkko täyttää tänä vuonna 253 vuotta, mutta siitä huolimatta kirkon tiilikatto hohtaa punaisena. Katto uusittiin ennen 250-vuotisjuhlia. 

 

Piirustuspaperina kirkon seinät

Haukiputaan kirkon tarina sai alkunsa melkein kolmesataa vuotta sitten Oulussa. Vuonna 1734 syntyi pieni poika tullinhoitajalle ja hänen vaimolleen. Lapsi sai nimekseen Michael Toppelius. Suomalaisittain Michael muuttui Mikaeliksi.

Mikael kasvoi kuuden sisaruksen kanssa perheessä, jossa kunnioitettiin Jumalaa. Pojan äiti oli merkittävää Lithoviuksen pappissukua.

 

haukiputaan kirkko 2

Osan Mikael Toppeliuksen maalauksista ovat maksaneet varakkaat seurakuntalaiset. 

 

Lapsikuolleisuus oli kuitenkin vielä tuona aikana suurta ja vain Mikael kahden veljensä kanssa selvisi aikuisuuteen asti hengissä.

Mikaelin isä ei ollut vain tullinhoitaja, vaan myös maalari. Isä tilattiin maalaamaan useita kirkkoja ja on varsin todennäköistä, että Mikaelkin oli pienestä pitäen pensseli kädessä isän mukana maalaamassa.

 

haukiputaan kirkko 3

Haukiputaan kirkon edessä on seissyt vaivaisukko 1800-luvulta alkaen. Vaivaisukot keräävät rahaa seurakunnan köyhimmille. 

 

Kauppalaivalla meren pohjaan

Mikael oli vain 16-vuotias, kun hän lähti Tukholmaan opiskelemaan taidemaalariksi. Ulkomaille opiskelemaan lähtö ei ollut tuohon aikaan niin helppoa kuin nykyään. Opiskelu maksoi ja vaati suhteita.

Mikaelilla oli onneksi sekä rahaa että suhteita ja näin hän sai paikan Ruotsin johtavan koristemaalarin, Johan Paschin, oppipoikana. Pasch toimi opettajana Ruotsin kuninkaallisessa piirustusakatemiassa.

Hänen oppilaansa pääsivät käytännössä myös tutustumaan tulevaan ammattiinsa. Mikael koristeli puolentoista vuoden aikana esimerkiksi Tukholman kuninkaanlinnaa.

 

haukiputaan kirkko 4

Mikael on kuvittanut kirkon aina kattoa myöten. 

 

Kotiin hän palasi myöhään syksyllä 1952 pienellä Ijo Probstinnan -nimisellä aluksella. Alus oli uusi ja pieni. Sen lastissa kulkivat kauppiaiden tavarat.

Tuleva talvi kuitenkin vaati veronsa ja alus haaksirikkoutui Pyhäjoen edustalle. Alus menetettiin täysin, mutta kaikki matkustajat selvisivät hengissä haaksirikosta.

Mikael ei juuri pelästynyt haaksirikosta, vaan seilasi vielä seuraavana vuonna takaisin Tukholmaan lyhyeksi ajaksi opiskelemaan.

 

haukiputaan kirkko 5

Saarnatuolissa papilla oli tiimalasit apunaan messun pituuden laskemisessa. Tuolin maalaukset ovat myös Mikaelin käsialaa. 

 

Satoja metrejä maalauksia

Mikaelin ensimmäinen ammattimainen maalaustyö valmistui Hailuodon kirkkoon. Sitä seurasi ainakin 27 muuta kirkkoa. Kirkkojen lisäksi Mikael maalasi seinämaalauksia myös yksityiskoteihin.

Yksi Mikaelin mestariteoksista on Haukiputaan kirkko. Haukiputaalle ei ollut Oulusta pitkä työmatka ja siksi hän uppoutuikin työhön moneksi vuodeksi.

Haukiputaan kirkon maalaukset on Mikaelin laajin ja tunnetuin koristelutyö. Maalattavaa todella riitti, sillä seurakuntalaiset tilasivat kaikki seinä- ja kattomaalaukset Mikaelilta. Hän oli siihen mennessä päässyt 40 vuoden ikään ja oli Suomen tunnetuin kirkkomaalari.

 

haukiputaan kirkko 6

Haukiputaan kirkossa on monia yllättäviä ratkaisuja: yksi niistä on se, että alttarimaalausta ei ole lainkaan. Toinen on se, että alttarikaan ei ole omalla paikallaan vastapäätä sisäänkäyntiä. Kävijän täytyy suunnata ulko-ovesta oikealle löytääkseen alttarin. 

 

Mikael ryhtyi toimeen ja lopputuloksena syntyi noin 40 maalausta. Jos kaikki maalaukset asetettaisiin riviin, niitä riittäisi 150 metrin matkalle.

Kirkon koristelussa Mikael todella käytti mielikuvitusta. Hän jakoi kirkon kahtia: naisten puolelle hän maalasi kuvia Uudesta testamentista ja miesten puolelle puolestaan Vanhasta testamentista.

Kuvat esiintyvät kirkon eri puolilla aina pareittain: esimerkiksi vastapäätä Eevan ja Aatamin syntiinlankeemuksen puuta on Jeesuksen ristinpuu. Toinen toi kuoleman ja toinen elämän.

Mikaelilla meni työhön kaksi vuotta. Hän palasi vielä useamman vuoden jälkeen viimeistelemään kirkon.

Viimeistelyn yhteydessä hän maalasi vielä kirkon pohjoisseinälle suurimman yksittäisen teoksensa. Naisten kerrotaan pyörtyilleen teoksen edessä. Vaikuttava taideteos esittää viimeistä tuomiota.

 

haukiputaan kirkko 7

Reilut 200 vuotta sitten Mikaelin maalaama Viimeinen tuomio on ollut varmasti vaikuttava ilmestys. Maalauksen alaosan ovi johtaa sakastiin. Papin sanottiinkin astuvan helvetistä, kun hän saapui sakastista kirkkosaliin. 

 

Taideaarre jälkipolville

Mikael sai elämänsä aikana paljon aikaan: hän eli pitkän elämän ja kuoli 87-vuotiaana 11 lapsen isänä. Lapsista eloon jäi tosin vain seitsemän.

Hän työskenteli aivan loppuun saakka kirkkojen maalauksen parissa. Historiankirjoihin ei ole jäänyt merkintöjä kaikista hänen maalaamista kirkoistaan.

Hän maalasi kaiken kaikkiaan ehkä 30 tai 40 kirkkoa. Niistä kahdeksan on täysin alkuperäisessä asussa mukaan lukien Haukiputaan kirkko. Loput ovat palaneet tai ne on purettu.

Hänen lapsenlapsensa satusetä Sakari Topelius muisteli haikeana, että isoisä syntyi sata vuotta liian aikaisin. Sadan vuoden päästä hänen teoksiaan osattiin arvostaa aivan eri tavalla.

Tänä päivänä Haukiputaan kirkko on nähtävyys, jota tullaan katsomaan kauempaakin. Tosin matkailijoille ei siitä juuri hiiskuta: jokaisen täytyy löytää tämä taideaarre aivan itse.

 

Kuvat: Tarmo Ylhävuori


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja