Hiljentyminen

rentoudutaanLeikkijät keskittyvät ajatukseen, että jokainen on kylmä, juuri pakasteesta otettu jääpala. Se asetetaan lattialle, jossa se alkaa vähitellen sulaa. Se muuttuu yhä pienemmäksi ja pienemmäksi ja muuttuu lopulta leviäväksi vesilätäköksi. Rentouttamisen aikana johtaja kuvailee tapahtumaa, jolloin rentoutus ja eläytyminen helpottuvat.

raamattucooperOsallistujat jaetaan kahteen joukkueeseen, jotka kilpailevat keskenään. Molemmille joukkueille annetaan Raamattu sekä lista raamatunkohdista. Ryhmät kilpailevat siitä, kumpi pääsee 12 minuutissa pidemmälle, eli tuo hartaudenpitäjälle enemmän jakeissa mainittuja asioita. Vaihtoehtoisesti voidaan kilpailla siitä, kumpi joukkue ehtii tuoda ensimmäisenä kaikki jakeissa mainitut asiat.

 

Esimerkkejä asioista, joita voidaan hakea (Raamattu vuodelta 1992):

Joh. 2:7, 5. ja 6. sana (astia, vesi)
Joh. 15:2, 6., 10. ja 19. sana (oksa, hedelmä, verso)
Matt. 3:10, 1., 5. ja 13. sana (kirves, puu, hedelmä)
Mark. 1:7, 16. sana (kengännauha)
Mark. 11:15, 19. ja 22. sana (pöytä, jakkara)
Luuk. 12:27, 2. sana (kukka)

                                

Raamatturata

Osallistujat kiertävät radan, jonka vihjeet etsitään Raamatusta, esimerkiksi:

Matt. 28:19, 1. sana
Matt. 8:23, 3. sana

"Menkää veneeseen"

Matt. 8:22, 5. sana
Matt. 2:12, 13. sana
Matt. 5:39, 13. sana

"Seuraa tietä oikealle"

Matt. 7:7, 5. sana 
Jer. 31:21, 4. sana 

"Etsikää tienviittoja"

Matt. 8:28, 5. sana
Jer. 31:21, 2. sana 

"Seuraa merkkikiviä"
2. Moos. 32:26, 3. ja 4. sana  "Leirin portille"

Tuom. 14:1, 8. sana
Ilm. 8:13, 14. sana
Matt. 22:3, 11. sana
2. Moos. 21:25, 1. sana

"Siellä voi tulla palovamma"

 

paivankakkarapiiriKaikki makaavat mahallaan tai selällään kolon lattialla päät piirin keskustassa ja jalat siitä ulospäin. Jokainen sanoo vuorollaan yhden hyvän ominaisuuden vierustoveristaan tai vaihtoehtoisesti jonkin asian, josta juuri sinä hetkenä on erityisen iloinen tai surullinen. Lopuksi voidaan laulaa esim. Ilta pimenee tai Tää ystävyys ei raukene.

Seisotaan piirissä peräkkäin. Piiriä tiivistetään niin, että kaikki ovat kiinni toisissaan ja piiri on mahdollisimman pyöreä. Yritetään kaikki istua yhtä aikaa takana olevan polville. Jos joku rupeaa kaatumaan, noustaan heti ylös. Yritetään niin kauan, että jokainen istuu tukevasti takana olevan polvilla. Harjoitus edellyttää luottamusta ja yhteistyötä.

Istutaan piirissä. Vetäjä kaataa keskelle pussillisen kiviä (perunoita, puunlehtiä, tms.). Jokainen valitsee itselleen kiven, keksii sille nimen ja taustatarinan, jonka esittelee vuorollaan muille: "Tässä on Mikko Kivinen, joka rockaa kuin peruskallio." Kun kaikki ovat esitelleet kivensä, ne laitetaan takaisin pussiin. Sekoitetut kivet kaadetaan takaisin piirin keskelle. Jokaisen on nyt löydettävä kivinen ystävänsä uudestaan. Huomataan, että kaikki ovat yksilöitä, vaikka aluksi tuntuukin, että kaikki ovat samanlaisia.

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja