Joukkueissa

hevosen kengitysNeljä leikkijää istuu tuoleilla ja jonkin matkan päässä heidän edessään on iso kasa kenkiä. Merkin saatuaan leikkijät sulkevat silmänsä ja lähtevät kontaten hakemaan aina yhden kengän kerrallaan laittaen sen oman hevosensa (tuolin) jalkaan. Se joka saa hevosensa kengitettyä ensin, voittaa.

passiviestiKahdesta leikkijästä tehdään pässi. Toinen on etupää, joka laittaa sormet sarviksi ja toinen on takapää, joka asettaa takapuolensa vasten etupään takapuolta kumartuen samalla alaspäin. Tämä pässi kulkee tietyn reitin mahdollisimman nopeasti siten, että takapuolet pysyvät koko ajan yhdessä. Leikki leikitään kahden joukkueen viestileikkinä siten, että jonon ensimmäiset ovat etupäinä ja toiset takapäinä jne.

Leikkiin tarvitaan vähintään kaksi joukkuetta, joille molemmille annetaan pallo ja ämpäri tai muu astia. Yksi joukkueesta ottaa ämpärin ja seisoo muutaman metrin päässä jonossa olevasta joukkueestaan. Joukkueen jäsenet yrittävät vuorotellen heittää pallon ämpäriin. Ämpärin kannattelija saa auttaa siirtelemällä ämpäriä kohti palloa, mutta paikallaan pysyen. Etukäteen sovitaan 3-5 heittokerrasta. Joukkue, jolla on eniten koreja voittaa.

Rivissä istuvia joukkueita varten valmistellaan samanlaiset esinekasat, jotka asetetaan rivien toisiin päihin. Voidaan käyttää myös korttipakkaa, joka jaetaan tasan joukkueiden kesken. Leikinjohtajan annettua merkin joukkueiden ensimmäiset jäsenet saavat ottaa kasasta esineen kerrallaan oikealla kädellään ja ojentaa sen seuraavan leikkijän oikeaan käteen. Vasenta kättä ei tässä saa käyttää. Viimeisenä rivissä oleva saa siirtää esineen oikeasta kädestään vasempaan ja ojentaa sen sitten selkänsä takana viereisen leikkijän vasempaan käteen – siis riviä taaksepäin. Kun esineet alkavat palata pitkin riviä, joukkueen ensimmäinen asettaa ne vasemmalla kädellään omaan kasaansa. Nopein joukkue voittaa leikin.

Kaksi joukkuetta istuu lattialla käsi kädessä vierekkäin, silmät kiinni. Lähettäjä heittää rivien päässä rahaa. Jos lantista tulee kruunu, lähettävät rivin ensimmäiset viestin puristamalla vierustoverinsa kättä eteenpäin. Näin viesti kulkee eteenpäin. Rivien viimeiset yrittävät lyödä kätensä riviensä loppupäässä olevan toisen lantin päälle. Nopeampi voittaa ja saa pisteen. Voidaan sopia, että virhelyönnistä tai -reagoinnista taas menettää pisteen.

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja